Een langere hypotheek looptijd dan 30 jaar, kan dat?

stopwatch

3 min

calendar
25 februari 2021
eye

3463

De maximale looptijd is toch altijd dertig jaar?

Tot voor kort was dat inderdaad het geval. Dat heeft te maken met de hypotheekrenteaftrek waar je maximaal dertig jaar gebruik van kunt maken. Tegenwoordig worden mensen steeds ouder en is de pensioenleeftijd ook omhoog gegaan en dat biedt mogelijkheden. Daarom kun je bij sommige banken ook een hypotheek afsluiten met een looptijd van maar liefst veertig jaar, ASR biedt dit bijvoorbeeld aan. Deze mogelijkheid is alleen beschikbaar voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen. Wil je oversluiten of ga je verhuizen? Dan kun je alleen een kortere looptijd kiezen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Meer lenen met een hypotheek looptijd van veertig jaar?

Helaas is het niet zo dat wanneer je kiest voor een langere looptijd, je ook meer kunt lenen. A.S.R. kijkt naar je huidige inkomen en bepaalt daarmee je maximale leencapaciteit. Benieuwd naar wat je maximaal kunt lenen? Je berekent dit eenvoudig met deze tool.

Maximale hypotheek berekenen

De voor- en nadelen

Het grootste voordeel van een langere looptijd van je hypotheek zijn lagere maandlasten. Je spreidt de terugbetaling namelijk over een langere tijd. Over het geheel betaal je dus langer, maar maandelijks minder. Onderaan de streep betaal je uiteindelijk wel wat meer voor je hypotheek. Ook is het belangrijk om te weten dat je hypotheek nog steeds maar dertig jaar aftrekbaar is. In dit geval kun je dus over de laatste tien jaar geen rente aftrekken. Door de structuur van de hypotheek kan het zelfs zo zijn dat een gedeelte van de rente gedurende de hele looptijd niet aftrekbaar is. Een hypotheekadviseur kan je uitleggen hoe dit precies zit.

Is een hypotheek looptijd van veertig jaar aan te raden?

Dat hangt heel erg af van jouw situatie. Hoewel het over het algemeen duurder is, kan versneld aflossen (dat mag bij A.S.R. boetevrij, tot 15% per jaar) een aantal van de nadelen verminderen. Onze adviseurs kijken naar jouw specifieke situatie en kunnen je hierover adviseren.

Afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Huis verkopen aan kind

Hoeveel eigen inleg heb je bij een hypotheek?

Kun je jouw loonsverhoging meenemen in de hypotheek?

Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek?

Zo leen je niet teveel: alles over de financieringslastnorm

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.