Een langere hypotheek looptijd dan 30 jaar, kan dat?

Ik krijg de laatste tijd steeds meer vragen over een hypotheek looptijd van meer dan 30 jaar. Benieuwd naar je mogelijkheden? Ik leg het je uit.

Jos Uijterwaal

De looptijd is toch altijd 30 jaar?

Tot voor kort was dat inderdaad het geval. Dat heeft te maken met de hypotheekrenteaftrek waar je maximaal 30 jaar gebruik van kan maken. Tegenwoordig worden we steeds ouder en is de pensioenleeftijd ook omhoog gegaan. Dat biedt mogelijkheden! Daarom kun je bij sommige banken ook een hypotheek afsluiten met een looptijd van 40 jaar.

Kan ik een hypotheek afsluiten met een looptijd van 40 jaar?

De hypotheek met een looptijd van 40 jaar is alleen beschikbaar voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen. Wil je oversluiten of ga je verhuizen? Dan zijn er helaas geen mogelijkheden. Ook als je binnen 40 jaar met pensioen gaat, kun je deze looptijd (nog) niet afsluiten.

Op dit moment wordt de hypotheek looptijd van 40 jaar alleen aangeboden door ASR..

Kan ik meer lenen als ik een hypotheek looptijd van 40 jaar neem?

Helaas niet. A.S.R. kijkt naar je huidige inkomen en bepaald daarmee je maximale leencapaciteit. Benieuwd naar wat je maximaal kunt lenen? Je berekent het eenvoudig met mijn tool.

Wat is het voordeel van een langere hypotheek looptijd?

Het grootste voordeel is dat je lagere maandlasten hebt, je spreidt de terugbetaling immers over een langere tijd. Je betaalt dus langer, maar maandelijks iets minder. Zeker als starter kan dat handig zijn, je verdient meestal nog niet zoveel en wil nog wel leuke dingen kunnen blijven doen.

Zijn er ook nadelen aan een langere looptijd hypotheek?

Absoluut! Omdat je langer doet over het terugbetalen van je lening, betaal je dus ook langer rente. Naar verhouding betaal je uiteindelijk dus ook meer voor je hypotheek.

Ook is het belangrijk om te weten dat de hypotheek nog steeds maar 30 jaar aftrekbaar is. Over een periode van 10 jaar kun je dus geen rente aftrekken. Door de structuur van de hypotheek kan het zelfs zo zijn dat je een deel van de rente die je betaald zelfs gedurende de hele looptijd niet aftrekbaar is. Een adviseur kan je uitleggen hoe dit precies zit.

Oversluiten wordt lastiger, want als je jouw hypotheek zou willen oversluiten zal dat altijd naar een hypotheek zijn met een looptijd van 30 jaar. Hierdoor zullen je maandlasten alsnog stijgen. Je kan natuurlijk ook lekker bij A.S.R. blijven gedurende de looptijd, maar dan ben je wel afhankelijk van ASR..

Raden jullie een hypotheek looptijd van 40 jaar aan?

Dat hangt heel erg af van jouw situatie. Hoewel het over het algemeen duurder is, kan versneld aflossen (dat mag bij A.S.R. boetevrij, tot 15% per jaar) een aantal van de nadelen verminderen. Mijn adviseurs kunnen je adviseren over de hypotheek looptijd van 40 jaar.

Onze tools zijn helaas (nog) niet geschikt om scenario’s met een looptijd van 40 jaar te maken. Je kunt wel alvast berekenen wat je maximaal kunt lenen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren