Maximale hypotheekbedrag per bank

Hoeveel kun je maximaal lenen bij een bank voor je hypotheek? Dit hangt onder andere af van je inkomen en de waarde van het huis dat je gaat kopen.
stopwatch

3 min

calendar
10 mei 2023
eye

2110

Bereken direct wat jij kunt lenen

Jouw maximale hypotheekbedrag berekenen

De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. Je inkomen speelt hierin een grote rol, maar de bank kijkt ook naar zaken als je leeftijd. Als je bijna met pensioen gaat, weet de bank dat jouw inkomen binnenkort waarschijnlijk daalt, waardoor je minder kunt lenen. Ook zit er een verschil in een huis alleen kopen, of samen met je partner. Met twee personen kun je, wanneer je allebei een inkomen hebt, een hogere hypotheek krijgen. De bank wilt daarnaast weten wat voor dienstverband je hebt, en wat voor financiële verplichtingen, zoals een lening of private lease auto. Op al deze dingen laat de bank een formule los, maar iedere bank heeft andere regels. Jouw maximale hypotheek verschilt dus ook nog per bank. Onze tool vergelijkt alle banken voor je.

Zo vergelijken wij alle banken

Ben je ondernemer of in loondienst?

Als je ondernemer bent, wordt je maximale hypotheekbedrag weer anders berekend dan wanneer je in dienst bent. Bij ondernemers kijkt de bank naar je nettowinst, solvabiliteit en liquiditeit. Zo hoopt de bank veilig te stellen dat je de maandlasten kunt betalen. Dat wordt in dit artikel uitgebreid besproken. Als je in vaste dienst bent bij een bedrijf, wordt er naar je salaris gekeken. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel lasten je kunt dragen en wat je maximaal mag lenen.

De beste hypotheek uitkiezen

Een huis kopen is leuk en spannend, maar kan ook lastig zijn. Het hypotheken landschap zit vol met kleine lettertjes en ingewikkelde termen. Kom je er niet uit? Onze adviseurs helpen je verder. In een gratis eerste gesprek bespreken jullie al 80% van jouw situatie, plannen en opties. Samen kiezen jullie de beste hypotheek voor jou, waar je nog jaren plezier van hebt.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Banken

3/07/2023

Duurzame banken

10/05/2023

DBV hypotheek

10/05/2023

Maximale hypotheekbedrag per bank

10/05/2023

CMIS (voorheen GMAC)

4/01/2023

MUNT Hypotheken

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.