Waar komt het geld vandaan wat jij hebt geleend van je bank? Welke partijen zitten daarachter. Wat doen de hypotheekverstrekker met het geld dat ze verdienen? Letten we eigenlijk wel op duurzaamheid? Ik vertel je waar op moet letten bij duurzame banken.

Linda Bouma

Is jouw hypotheekverstrekker duurzaam?

Een hypotheekverstrekker kan veel doen op het gebied van duurzaamheid. Het geld waarmee een bank jou een hypotheek verstrekt, komt vaak uit verschillende bronnen komen. Zo spelen pensioenfondsen en verzekeraars een grote rol: zij investeren vaak in hypotheekverstrekkers. Ook kan jouw spaargeld een bron zijn voor een lening. Grote banken investeren ook in internationale bedrijven. Het geld dat zij hiermee verdienen wordt gebruikt om jou een hypotheek te geven. De vraag is nu of de bron van je hypotheekgeld wel zo duurzaam is. Letten banken daar eigenlijk wel op? Zijn duurzame banken ook duurzame hypotheekverstrekkers?

Het is erg moeilijk om precies te achterhalen waar het hypotheekgeld uiteindelijk vandaan komt. We geven je hieronder zo veel mogelijk informatie te geven om je te helpen bij een keuze.

Pensioenfondsen

Wanneer een hypotheekverstrekker zijn geld uit een pensioenfonds haalt, kun je ervan uitgaan dat dit geld duurzaam verkregen is. Je kunt dit vergelijken met de buurman die zijn pensioengeld gebruikt om jou een hypotheek te verstrekken.

Dit zijn de belangrijkste hypotheekverstrekkers gefinancierd door pensioenfondsen:

 • Attens Hypotheken
 • IQ Woon
 • Munt Hypotheken
Verzekeraars

Er zijn veel verzekeraars die hypotheken verstrekken. Zowel mensen als bedrijven hebben verzekeringen nodig. Wanneer deze een verzekering afsluiten en maandelijks een premie betalen, moet dat geld op lange termijn worden belegd, bijvoorbeeld in hypotheken. Ook bedrijven hebben verzekeringen nodig. Wanneer zo’n bedrijf geen¬†duurzaam beleid voert, zal het geld van jouw hypotheekverstrekker niet uit een duurzame bron komen. Om dit precies te herleiden is natuurlijk bijna niet mogelijk.

Er zijn vier hypotheekverstrekkers die oorspronkelijk verzekeraars zijn:

 • Argenta
 • Centraal Beheer
 • Syntrus Achmea
Combinatie: pensioenfondsen & verzekeraars

Op het moment dat pensioenfondsen en verzekeraars investeren in jouw hypotheekverstrekker, zal een groot aandeel van het geld vanuit de Nederlandse bevolking komen. Wanneer bedrijven een verzekering afsluiten via de verzekeraar die investeert in je hypotheekverstrekker, hangt het af van het bedrijf of de duurzaamheid hierdoor minder wordt. Kent het bedrijf geen duurzaam beleid, dan zal je hypotheekverstrekker indirect minder duurzaam zijn.

Ikbenfrits vertegenwoordigt de volgende hypotheekverstrekkers gefinancierd door pensioenfondsen en verzekeraars:

 • AEGON
 • BijBouwe
 • Hypotrust
 • Delta Lloyd
Beleggingen & spaargeld

Als jij je hypotheek afsluit bij een grote, internationale bank, kun je ervan uitgaan dat dit geld voortkomt uit beleggingen en spaargeld. Financieringen uit spaargeld zijn duurzaam, aangezien je hierdoor ‘niet-besmet’ geld leent. Internationale banken investeren echter ook in en grote bedrijven. Deze bedrijven kunnen een ander beleid hebben. Zij kunnen bepaalde rechten schenden die maatschappelijk verantwoord ondernemen tegengaan. Dit kan de duurzaamheid ondermijnen, waardoor jouw hypotheek opeens een stuk minder duurzaam is. De eerlijke bankwijzer heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Ikbenfrits vertegenwoordigt de volgende banken, waarvan een top 5 is gemaakt:

 1. De Volksbank; dochter BLG Wonen
 2. ABN AMRO; dochter Florius en MoneYou
 3. NIBC
 4. Rabobank; dochter Obvion
 5. ING

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book ‚ÄúHelp, ik koop een huis‚ÄĚ. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

 • Een stappenplan voor het kopen van een woning
 • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
 • De 5 gouden tips van Frits voor starters
 • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren