DBV hypotheek

Heb je een DBV hypotheek? Dan heb je die waarschijnlijk al een lange tijd. Aangezien de rentes nu historisch laag staan is oversluiten voor jou meestal een goede optie.

Sarah Famke Oortgijsen

DBV Hypotheken door de jaren heen

DBV Hypotheken is sinds 1989 op de markt, viel tot 2007 onder de Credit Swiss Group en is sinds 2009 overgenomen door SNS Reaal. Bij DBV kunnen op dit moment dus geen hypotheken meer worden afgesloten, en voor mensen die reeds een hypotheek bij DBV hadden lopen is de portefeuille overgenomen door Reaal. Voor deze mensen, die nog in het bezit zijn van een ‘oude’ hypotheek van DBV, kan het interessant zijn om over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

DBV hypotheek oversluiten is voordelig

Als je nog een DBV hypotheek hebt dan loopt deze waarschijnlijk al een flinke tijd. Hoe ik dat weet? Omdat ze al sinds 2009 niet meer worden aangeboden. En omdat de rentes op dit moment lager dan ooit zijn, kan er een flink voordeel op rente worden behaald door oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Een hypotheek oversluiten kan aantrekkelijk zijn als het rentevoordeel opweegt tegen de boeterente. Voor klanten van DBV valt dit allebei voordelig uit. Ten eerste betalen ze een hoge rente ten opzichte van de huidige rentes. En daarnaast kunnen ze rekenen op een redelijk lage oversluitboete.

Bereken direct gratis hoeveel besparing oversluiten jou oplevert!

Rentevoordeel bij oversluiten van DBV hypotheek naar andere hypotheek

De laatste DBV hypotheken werden uitgegeven in 2009, waarna de bestaande portefeuille werd overgenomen door Reaal. De rentes stonden toen nog een stuk hoger dan nu. Dat betekent dat er veel voordeel op rente is te behalen door over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Uit onderzoek van Ikbenfrits blijkt dat de gemiddelde hypotheekbezitter, we noemen hem Frits Modaal, 5,01% rente betaalt. De huidige hypotheekrentes liggen, uiteraard afhankelijk van nieuwe rentevaste periode en gewenste voorwaarden, een stuk lager.

Lage boete bij oversluiten van DBV hypotheek naar andere hypotheek

Maar oversluiten is pas aantrekkelijk als dat rentevoordeel opweegt tegen de boete die je aan je oude hypotheekverstrekker betaalt bij oversluiten. Klanten van DBV kunnen rekenen op een lage boete bij oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Dat komt omdat deze producten niet meer worden uitgegeven. De boete bij oversluiten wordt berekend op basis van een aantal gegevens:

  • De rente die je nu betaalt
  • Rente die je zou betalen als je dezelfde hypotheek nu zou afsluiten
  • De resterende rentevaste periode
  • Het bedrag dat je boetevrij mag aflossen

Rente die ik zou betalen?

De rente die jouw huidige hypotheekverstrekker nu zou rekenen wordt in hypotheek-jargon ook wel rekenrente genoemd. Hoe hoger de rekenrente, hoe lager de boete, hoe hoger de besparing bij oversluiten. Omdat DBV geen hypotheken meer uitgeeft, ligt de rekenrente hoog: bij de ‘88% MW hypotheek’ van DBV Finance is de rekenrente (bij 15 jaar vast) 3,70%. Daarmee staat deze hypotheek hoog op de ranglijst van hypotheken waarbij het voordelig is om over te sluiten naar een andere aanbieder.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren