Een lagere hypotheek door je private leaseauto

Steeds meer mensen ‘huren’ een auto op basis van private lease. Aanbieders waarschuwen je niet altijd voor de gevolgen hiervan. Private lease heeft namelijk invloed op wat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
17 april 2023
eye

7186

Bereken direct wat jij kunt lenen

Het effect van private lease op je hypotheek

Heel handig, je betaalt een vast bedrag per maand en hebt verder geen omkijken naar de auto. Je kunt ervoor kiezen om de auto te leasen met (bijna) alles erop en eraan: verzekeringen, onderhoud en reparatie. In dit geval betaal je alleen de brandstof zelf, dit heet operational lease. Banken zijn hier alleen niet zo happig op. Daarom wordt een gedeelte van je private lease in vermindering gebracht op de hoogte van je hypotheek.

Verschil tussen operational en financial lease

Er zijn verschillende manieren waarop je een auto kunt leasen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen operational lease en financial lease. Private lease werkt op basis van operational lease. Je betaalt een maandelijks bedrag, maar de auto blijft van de leasemaatschappij. Voor de kosten van onderhoud, belasting en verzekering draai jij zelf niet op, want die zitten in het bedrag dat je per maand betaalt. Bij financial lease betaal je ook een maandelijks bedrag, maar krijg je hier wat minder voor terug dan bij operational lease. Voor het onderhoud van de auto ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk. Tijdens de looptijd is de leasemaatschappij juridisch de eigenaar van de auto en ben jij economisch eigenaar, hierna is er vaak de mogelijkheid om voor een klein bedrag de auto te kopen.

Maximale hypotheek berekenen

BKR Registratie

Een private leaseauto wordt automatisch geregistreerd in het Bureau Krediet Registratie (BKR).  Door deze registratie kun je een stuk minder lenen, maar nu ben je natuurlijk benieuwd hoeveel minder. We leggen het je uit aan de hand van twee rekenvoorbeelden.

  • Mark
  • Paula
  • Mark leaset sinds 1 januari 2023 een auto van €17.500 en betaalt een bedrag van €325 per maand, hier zit alles bij inbegrepen. De looptijd van het contract is 48 maanden. Mark wordt dus BKR-geregistreerd voor een bedrag van €17.500. Hij heeft een vast inkomen van €40.000 per jaar. Mark zijn maximale hypotheek is €101.074 (peildatum: 17-04-2023) op basis van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
  • Paula heeft geen private leaseauto. Zij verdient net zoveel als Mark. Paula haar maximale hypotheek is €170.230 (peildatum: 17-04-2023) op basis van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Keurmerk Private Lease

Aanbieders van een leasecontract zijn niet verplicht je lening (lease) te registreren bij het BKR. Er wordt wel geadviseerd om dit te doen, omdat 't kan gebeuren dat je teveel leent en in de problemen komt met je maandlasten. Ook waarschuwen aanbieders je niet altijd voor de gevolgen van een leasecontract. Daarom is het Keurmerk Private Lease in het leven geroepen. Na een streng selectieproces mogen aanbieders van private leasecontracten het keurmerk doorvoeren. Het keurmerk heeft als doel jou een veilig, verantwoord en vertrouwd product aan te bieden door je te verzekeren van de volgende punten:

  • Eerlijke voorwaarden: deze zijn tot stand gekomen met de Consumentenbond en zijn hetzelfde voor iedereen.
  • Een compleet product: bij het leasen hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud, reparatie, verzekeringen, pechhulp, vervangend vervoer en wegenbelasting.
  • Bescherming tegen hoge financiële lasten.
  • Bedenktijd van veertien dagen.
  • Zekerheid bij klachten: bij onenigheid tussen jou en de aanbieder wordt er geoordeeld door een onafhankelijke commissie.

Tip!

Regel eerst je hypotheek en lease daarna die mooie bak. Een contract voor private lease afsluiten vóór je hypotheek, heeft gevolgen op de hoogte van je maximaal te lenen bedrag. Wanneer je na je hypotheek een auto wilt (via private lease) levert dit geen problemen op, let wel op dat je maandlasten door je private leaseauto niet te hoog worden. Er bestaan ook leasemaatschappijen waarbij je flexibel bent om de auto weer in te leveren. Dit kan een optie zijn om niet in de problemen te komen als je een hypotheek wilt aanvragen.

Vragen over je private lease en je hypotheek

Heb je nog vragen over het effect van je leaseauto op je hypotheek? Of wil je iets anders bespreken over je hypotheek? Er staat altijd een adviseur voor je klaar om je te helpen. Je kunt een gratis hypotheekgesprek inplannen om jouw situatie voor te leggen. Tijdens dat gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse, dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt zien bij meer dan 30 verschillende banken. Je kunt dus meekijken, terugkijken en zelf je berekening wijzigen.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.