Naar de hypotheekadviseur op de hoek of toch online kijken?

Je hypotheek wordt waarschijnlijk je grootste maandlast. Dus je wilt natuurlijk zeker weten dat je goed zit. Hiervoor heb je hypotheekadvies nodig. Moet je daar nou voor langs op een kantoor? Of kan het ook online? Ik zet de voor- en nadelen voor beide opties voor je op een rijtje.

Charlie Vielvoye

Hypotheekadvies: moet je dat in persoon doen of kan online ook?

De voordelen van online hypotheekadvies

Bij online advies ga je ook bellen met een expert. Je staat er echt niet alleen voor. Het persoonlijke contact heb je alsnog doordat je gratis bel-afspraken maakt met een van onze adviseurs. Wat zijn verder de voordelen van online advies?

1. Je hoeft nergens heen

Wel zo handig. Voor mij hoef je het werk niet af te zeggen. Bel gewoon even een halfuurtje met iemand tijdens je lunchpauze. Ben je toch thuis? Dan kun je ook bellen vanaf de bank. Terwijl je meekijkt met de adviseur op je tablet. Met een eigen bakkie koffie. Want zoals je ze thuis zet, drink je ze nergens.

2. Afspraken zijn altijd gratis

Onze adviseurs zetten niet de stopwatch aan. Ze leggen het net zo vaak uit totdat jij het zelf begrijpt. Dat is namelijk waar ik voor sta. Daarnaast hanteer ik deze regel: no cure no pay. Dus je betaalt pas als ik echt een hypotheek voor je ga aanvragen. Ik hanteer dus vaste tarieven. Bij mij betaal je 1.500 euro voor je eerste hypotheek, 1.700 voor je volgende hypotheek of als je je hypotheek wilt oversluiten en 1.950 euro als je (zelfstandig) ondernemer bent. Dat is bijna 2 keer minder dan bij De Hypotheker.

3. Wij hakken vaker met dit bijltje

Vergeleken met je hypotheekadviseur op de hoek zien we meer aanvragen langskomen. Hierdoor raken we minder snel in paniek. Ook als jouw situatie om wat meer aandacht vraagt.

4. Onafhankelijk advies

Mijn adviseurs houden geen verkooppraatje. En geven onafhankelijk advies. Ze komen niet uit de provisietijd. Ik zet meer dan 30 banken op een rij. Zo weet je dat je de scherpste deal krijgt. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen bij je eigen bank. Die stuurt je denk ik niet door naar een andere aanbieder als die een beter aanbod voor je heeft.

5. Online dashboard

Ik heb allerlei rekentools waar je zelf mee aan de slag kunt. Maar ik heb ook een online dashboard gemaakt van waaruit je samen met je adviseur jouw hypotheek gaat afsluiten. Met dit dashboard kun je zelf ook uitgebreid alles berekenen. Dat werkt een stuk handiger dan grafiekjes op papier.

Online dashboard bij het oversluiten van je hypotheek
Online dashboard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek

De voordelen van advies op de hoek

Tegenwoordig kun je bijna alles online regelen. Ook je hypotheek. Wel zo makkelijk. Maar voor een hypotheek willen veel mensen toch liever even langskomen op een kantoor. Het gaat toch om een hoop geld. Eigenlijk kan een hypotheekadviseur die je ‘in persoon’ helpt maar 2 dingen die een online adviseur niet kan. Nummer 1: je een kop koffie aanbieden bij binnenkomst. Nummer 2: je kan hem in de ogen aankijken. Dat schept wellicht een band. En voelt vertrouwd.

De 4 nadelen van advies op de hoek

Er zitten wel ook een aantal nadelen aan hypotheekadvies in een stenen kantoor. Ik heb er nu 4 kunnen bedenken. Misschien weet jij er nog wel meer op te noemen.

1. Verkooppraatje

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik word behoorlijk moe van verkooppraatjes. Helaas ontkom je er niet aan als je bij die ouderwetse adviseur in zijn kantoor zit. Ze komen uit een andere tijd. Uit de provisietijd. Toen het nog de normaalste zaak van de wereld was om mensen hypotheken met hoge rentes aan te smeren. Gelukkig mag dat niet meer. Maar zoals de Engelsen zeggen: Old habits die hard. Dus als je eenmaal in dat kantoor zit, dan word je waarschijnlijk het idee aangepraat dat je per se daar de hypotheek moet afsluiten. Niet zo prettig.

2. Adviseur op de hoek? Die heeft minder ervaring

Een lokale adviseur op de hoek ziet wekelijks minder hypotheekaanvragen langskomen. Voor zo iemand is elke hypotheek weer een tijdrovende klus. Zelfs al doet hij het al jaren. Hij ziet niet honderden verschillende aanvragen langskomen. Kleine kans dus dat hij compleet up-to-date is wat betreft alle ontwikkelingen op de markt.

3. Tijd is geld

Bij sommige hypotheekadviseurs betaal je per uur. Dus je hebt net je jas uitgedaan en een gratis kop koffie gekregen. Maar ondertussen loopt de stopwatch al. Van rustig praten is dan eigenlijk geen sprake. Jammer. Want je zit misschien wel met een heleboel vragen. Zeker als je je eerste huis gaat kopen.

4. Je moet ergens heen

Het voordeel van iemand in de ogen kunnen kijken kun je ook als een nadeel zien. Je moet jouw schema aanpassen. Bij de meeste adviseurs kun je alleen tijdens kantooruren terecht. Dus moet je je werk ervoor afzeggen. Zonde om je vrije dagen aan op te maken. Het kan ook anders.

Kennismaken?

Wil je kennismaken met 1 van mijn adviseurs om jouw situatie eens door te nemen? Dat kan. Gratis! Maak direct een gratis bel-afspraak.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren