Naar de hypotheekadviseur op de hoek of toch online kijken?

Je hypotheek wordt waarschijnlijk je grootste maandlast. Dus je wilt natuurlijk zeker weten dat je goed zit. Hiervoor heb je hypotheekadvies nodig. Moet je daar nou voor langs op een kantoor? Of kan het net zo makkelijk online? Ik zet de voor- en nadelen voor beide opties voor je op een rijtje.

Charlie Vielvoye

Hypotheekadvies: moet je dat in persoon doen of kan online ook?

De voordelen van online hypotheekadvies

Online advies betekent niet dat je niemand spreekt. Om je opties te bespreken bel, Facetime of Skype je met een expert. Je staat er dus helemaal niet alleen voor. Het persoonlijke contact heb je alsnog omdat je gratis bel-afspraken maakt met een van mijn adviseurs. Wat zijn verder de voordelen van online advies?

1. Op elke plek waar je maar wilt

Wel zo handig. Voor mij hoef je geen vrij te nemen. Bel bijvoorbeeld gewoon even een halfuurtje met iemand tijdens je lunchpauze. Ben je toch thuis? Dan kun je ook bellen vanaf de bank. Terwijl je meekijkt met de adviseur op je laptop, telefoon of tablet. Met een eigen bakkie koffie. Want zoals je ze thuis zet, drink je ze nergens. Heerlijk toch dat online afsluiten van je hypotheek?

2. Lage kosten

De meeste adviseurs hebben mooie kantoren waar je langs komt. Deze kantoren moeten natuurlijk ook betaald worden en jij bent uiteindelijk degene die dat doet. Ik werk vanuit 1 kantoor en mede daardoor kan ik scherpere tarieven aanbieden! Bij mij betaal je 1.500 euro voor je eerste hypotheek, 1.850 voor je volgende hypotheek of als je je hypotheek wilt oversluiten en 1.950 euro als je (zelfstandig) ondernemer bent. Dat is bijna de helft van wat je bij De Hypotheker kwijt bent.

3. Vaker met hetzelfde bijltje hakken

Het voordeel van online is dat je makkelijk en erg goed landelijk kan werken. En dat doe ik! Daarom zie ik veel meer verschillende situaties en hypotheken voorbij komen. Als jouw situatie om wat meer aandacht vraagt, dan raak ik niet in paniek. Zo heb ik gespecialiseerde hypotheekadviseurs voor ZZP’ers, mensen die gaan scheiden en alle andere net iets complexere situaties.

4. Onafhankelijk advies

Als je veel hypotheken aanvraagt, dan willen banken natuurlijk graag met je samenwerken. In mijn onafhankelijke advies vergelijk ik daardoor 31 banken. Dit zijn 118 verschillende hypotheken! Ook banken die via andere adviseurs bijna niet beschikbaar zijn, zoals Triodos en ASN.

5. Online dashboard

Ik heb allerlei rekentools waar je zelf mee aan de slag kunt. Maar ik heb ook een online dashboard gemaakt van waaruit je samen met je adviseur jouw hypotheek gaat afsluiten. Met dit dashboard kun je zelf ook uitgebreid alles berekenen. Dat werkt een stuk handiger dan grafiekjes op papier.

Online dashboard bij het oversluiten van je hypotheek
Online dashboard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek

De voordelen van advies op de hoek

Tegenwoordig kun je bijna alles online regelen. Ook je hypotheek. Wel zo makkelijk. Maar voor een hypotheek willen veel mensen toch liever even langskomen op een kantoor. Het gaat toch om een hoop geld. Eigenlijk kan een hypotheekadviseur die je ‘in persoon’ helpt maar 2 dingen die een online adviseur niet kan. Nummer 1: je een kop koffie aanbieden bij binnenkomst. Nummer 2: je kan hem rechtstreeks in de ogen aankijken. Dat schept wellicht een band. En voelt vertrouwd.

De 4 nadelen van advies op de hoek

Er zitten wel ook een aantal nadelen aan hypotheekadvies in een stenen kantoor. Ik heb de grootste 4 al voor je uitgezocht. Misschien weet jij er nog wel meer op te noemen.

1. Kleiner aanbod

Een lokale adviseur op de hoek ziet wekelijks minder hypotheekaanvragen langskomen. Niet alle banken willen dan met je samenwerken, daardoor hebben deze adviseurs vaak maar een klein aanbod aan verschillende banken.

2. Minder ervaring

Als je minder aanvragen voorbij ziet komen, dan zie je natuurlijk ook minder uitzonderlijke situaties. Ben je bijvoorbeeld ZZP’er, dan is de kans groot dat de hypotheekadviseur op de hoek daar geen of weinig ervaring mee heeft.

3. Tijd is geld

Bij sommige hypotheekadviseurs betaal je per uur. Dus je hebt net je jas uitgedaan en een gratis kop koffie gekregen. Maar ondertussen loopt de timer al. Van rustig praten is dan eigenlijk geen sprake. Jammer. Want je zit misschien wel met een heleboel vragen. Zeker als je je eerste huis gaat kopen.

4. Je moet ergens heen

Het voordeel van iemand in de ogen kunnen kijken kun je ook als een nadeel zien. Je moet jouw schema aanpassen. Bij de meeste adviseurs kun je alleen tijdens kantooruren terecht. Dus moet je je werk ervoor afzeggen. Zonde om je vrije dagen aan op te maken. Het kan ook anders.

Kennismaken?

Wil je kennismaken met 1 van mijn adviseurs om jouw situatie eens door te nemen? Dat kan. Gratis! Maak direct een gratis bel-afspraak.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren