Execution only: zelf een hypotheek afsluiten

03 januari 2022 18078x

Zelf je hypotheek afsluiten, ook wel execution only genoemd, wordt steeds populairder. Toch lijkt het minder voordelig dan het daadwerkelijk is, hoe kan het dat je hypotheek zelf regelen toch vaak niet zo verstandig is?

Michiel Lensink

Wat is execution only?

Met een 'execution only' hypotheek wordt bedoeld dat je zelf een hypotheek kiest om af te sluiten, zonder advies of bemiddeling. Jij of jouw tussenpersoon sluit de hypotheek dan rechtstreeks af bij de door jou gekozen aanbieder. Dit lijkt vaak voordeliger dan een hypotheekadviseur in de arm nemen; je betaalt immers alleen voor de uitvoering (execution). Toch wordt zelf hypotheek afsluiten bijna altijd afgeraden.

Waarom wordt execution only afgeraden?

Je hypotheek zelf regelen lijkt heel voordelig, maar is het vaak niet. Op dit moment kun je bij ongeveer 14 banken zelf je hypotheek afsluiten, terwijl er meer dan 30 banken zijn in de markt. Het is dus goed mogelijk dat je een lager rentetarief betaalt bij één van die andere banken. Voorbeeld: je maandlasten vallen 20 euro per maand lager uit bij een van die andere banken, dan komt dit neer op 4.800 euro bij een rentevaste periode van 20 jaar. Een hypotheekadvies is toch een stuk goedkoper dan dat! Bij Frits betaal je bijvoorbeeld 1.750 euro als starter.

Wat kost een execution only hypotheek?

Als je gebruik maakt van een execution only hypotheek, betaal je geen kosten voor advies. Alsnog gaan er kosten gepaard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of je nou een starter of oversluiter bent. Bekijk hieronder het verschil, waarbij er wordt uitgegaan van gemiddelde prijzen. In alle rekentools van Frits wordt rekening gehouden met deze kosten.

Kosten bij hypotheekadvies:

Taxatie600
Notaris730 (dit is een richtprijs)
Advies en bemiddeling1.750 voor het kopen van je eerste huis
2.100 wanneer je een volgend huis koopt of oversluit
350 extra in het geval dat je ondernemer bent

Kosten bij execution only:

Taxatie600
Notaris730 (dit is een richtprijs)
Bemiddeling1.100

Zoals je ziet vallen de advieskosten weg bij een execution only hypotheek. De kosten die altijd gepaard gaan met het afsluiten van een nieuwe hypotheek blijven natuurlijk bestaan. Let op, dit is een inschatting. Overigens is execution only niet mogelijk via Frits.

Toch wel doen?

Wil je toch op basis van execution only je hypotheek afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je een kennistest moet doen om zeker te weten dat je voldoende kennis in huis hebt over hypotheken om zelf de juiste keuzes te kunnen maken. Deze test is wettelijk verplicht en opgesteld door de AFM.

Samen met Frits

Bij Frits kun je geen execution only hypotheek afsluiten. Wij begeleiden je van begin tot eind met hypotheekadvies en bemiddeling. Ook als je al precies weet wat je wilt, kan het prettig zijn dit te toetsen aan de up-to-date gegevens van alle hypotheekverstrekkers. Zo weet je zéker dat je de beste keuze maakt. Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan een gratis hypotheekgesprek in met een adviseur van Frits. Tijdens dit gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse: een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt bekijken bij meer dan dertig verschillende banken.

Lees ook