Execution only: zelf een hypotheek afsluiten

Zelf hypotheek afsluiten, ook wel execution only genoemd, wordt steeds populairder! Toch lijkt het minder voordelig dan het daadwerkelijk is. In dit artikel leg ik je precies uit hoe het zit.

Michiel Lensink

Wat is execution only?

Met execution only hypotheek wordt bedoeld dat je zelf een hypotheek kiest om af te sluiten, zonder advies of bemiddeling. Jij of jouw tussenpersoon sluit de hypotheek dan rechtstreeks af bij de door jou gekozen aanbieder. Dit lijkt vaak voordeliger dan een hypotheekadviseur in de arm nemen; je betaalt immers alleen voor de uitvoering (execution). Toch wordt zelf hypotheek afsluiten bijna altijd afgeraden. Je kan namelijk op dit moment bij ongeveer 14 banken zelf een hypotheek afsluiten, terwijl er meer dan 30 banken zijn in de markt. Als je bij een “niet execution only bank” €10 per maand kan besparen door een lagere rente, dan heb je die advieskosten snel terug verdiend.

Wat kost een execution only hypotheek?

Als je gebruik maakt van execution only, betaal je geen kosten voor advies. Alsnog gaan er kosten gepaard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of je nou een starter of oversluiter bent. Bekijk hieronder het verschil, waarbij we uitgaan van gemiddelde prijzen. De kosten voor advies en bemiddeling zijn bij mij de helft van die van bijvoorbeeld de Hypotheker. Dat komt omdat ik veel heb geïnvesteerd in automatisering en vind dat goed advies voor iedereen betaalbaar en beschikbaar moet zijn en blijven. In al mijn rekentools wordt rekening gehouden met deze kosten.

Normale kosten:

Taxatie €425
Notaris €700 (dit is een richtprijs)
Advies en bemiddeling €1.500 voor eerste huis kopen
€1.850 voor volgend huis kopen
€1.950 voor ondernemers

Kosten bij execution only:

Taxatie €425
Notaris €700 (dit is een richtprijs)
Advies en bemiddeling €1.000

Zoals je ziet vallen de advieskosten weg bij execution only. De kosten die altijd gepaard gaan met het afsluiten van een nieuwe hypotheek blijven natuurlijk bestaan.

Voor wie is zelf hypotheek afsluiten geschikt?

Wil je ondanks dat je bij veel minder banken terecht kan, toch zelf je hypotheek afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je een kennistest moet doen om zeker te weten dat je voldoende kennis in huis hebt over hypotheken om zelf de juiste keuzes te kunnen maken. Deze test is wettelijk verplicht en opgesteld door de AFM.

Bij mij kun je geen execution only hypotheek afsluiten, want ik begeleid je graag van begin tot eind met hypotheekadvies en bemiddeling. Ook als je al precies weet wat je wil, kan het prettig zijn dit te toetsen aan de up-to-date gegevens van alle hypotheekverstrekkers. Zo weet je zéker dat je de beste keus maakt. Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan gratis een bel-afspraak in met 1 van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren