Execution only: zelf een hypotheek afsluiten

Let op: Ikbenfrits biedt geen execution only aan. Dit artikel is dus uitsluitend bedoeld om informatie te geven over deze manier van een hypotheek afsluiten.

Michiel Lensink

Wat is execution only?

Met execution only wordt bedoeld dat je zelf een hypotheek kiest om af te sluiten, zonder advies of bemiddeling. Jij of jouw tussenpersoon sluit de hypotheek dan rechtstreeks af bij de door jou gekozen aanbieder. Dit is voordeliger dan wanneer je een hypotheekadviseur in de arm neemt; je betaalt immers alleen voor de uitvoering (execution). Toch wordt execution only voor de meeste mensen afgeraden. De besparing van advieskosten, weegt niet op tegen de extra kosten die je maakt door een ‘foute keuze’.

Wat kost execution only?

Als je gebruik maakt van execution only, betaal je geen kosten voor advies. Alsnog gaan er kosten gepaard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of je nou een starter of oversluiter bent. Bekijk hieronder het verschil, waarbij we uitgaan van gemiddelde prijzen. De kosten voor advies en bemiddeling zijn bij mij de helft van die van bijvoorbeeld de Hypotheker. Dat komt omdat ik veel heb geïnvesteerd in automatisering en vindt dat goed advies voor iedereen betaalbaar en beschikbaar moet zijn en blijven. In al mijn rekentools wordt rekening gehouden met deze kosten.

Normale kosten:

Taxatie €400
Notaris €650
Advies en bemiddeling €1.500 voor eerste huis kopen
€1.700 voor volgend huis kopen
€1.950 voor ondernemers

Kosten bij execution only:

Taxatie €400
Notaris €650
Advies en bemiddeling €1.000

Zoals je ziet vallen de advieskosten weg bij execution only. De kosten die altijd gepaard gaan met het afsluiten van een nieuwe hypotheek blijven echter bestaan. Het juiste advies kan je bovendien een fikse besparing opleveren. Dan betaalt de meerprijs van advies ten opzichte van execution only zich snel uit. Zo kun je bijvoorbeeld niet bij alle banken execution only een hypotheek afsluiten. Momenteel kan dat bij ongeveer 9 banken, terwijl ik in mijn advies zo’n 30 banken vergelijk! Als je bij die andere bank €10 per maand kan besparen, dan heb je die advieskosten snel terug verdiend.

Voor wie is execution only geschikt?

Execution only is alleen geschikt als je genoeg kennis hebt om zelfstandig een keuze te kunnen maken. Je kunt natuurlijk altijd eerst advies inwinnen en vervolgens zelf op onderzoek uitgaan. Toch kan het voor particulieren lastig zijn om erachter te komen welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Daarom begeleid ik je van begin tot eind. Ook als je al precies weet wat je wil, kan het prettig zijn dit te toetsen aan de up-to-date gegevens van alle hypotheekverstrekkers. Zo weet je zéker dat je de beste keus maakt. Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan gratis een bel-afspraak in met 1 van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren