Let op: Ikbenfrits biedt geen execution only aan. Dit artikel is dus uitsluitend bedoeld om informatie te geven over deze hypotheekvorm.

Michiel Lensink

Wat is execution only?

Met execution only wordt bedoeld dat je zelf een hypotheek kiest om af te sluiten, zonder advies of bemiddeling. Jij of jouw tussenpersoon sluit de hypotheek dan rechtstreeks af bij de door jou gekozen aanbieder. Dit is voordeliger dan wanneer je een hypotheekadviseur in de arm neemt; je betaalt immers alleen voor de uitvoering (execution). Toch wordt execution only voor de meeste mensen afgeraden. De besparing van advieskosten, weegt niet op tegen de extra kosten die je maakt door een foute keuze.

Wat kost execution only?

Als je gebruik maakt van execution only, betaal je geen kosten voor advies. Alsnog gaan er kosten gepaard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of je nou een starter of oversluiter bent. Bekijk hieronder het verschil, waarbij we uitgaan van gemiddelde prijzen. De kosten voor advies en bemiddeling zijn die van Ikbenfrits; bij andere hypotheekadviseurs ligt dit bedrag vaak vele malen hoger. Dat komt omdat Frits veel heeft geïnvesteerd in automatisering en vindt dat gedegen advies voor iedereen betaalbaar en beschikbaar moet zijn en blijven. Deze kosten zijn al meeberekend in de uitkomst van de gratis Doe 't zelf-check.

Normale kosten:

Taxatie €350
Notaris €650
Advies en bemiddeling €1500
Totale kosten €2500

Kosten bij execution only:

Taxatie €350
Notaris €650
Advies en bemiddeling €1500

€1000

Totale kosten €2000

Zoals je ziet vallen de advieskosten weg bij execution only. De kosten die altijd gepaard gaan met het afsluiten van een nieuwe hypotheek blijven echter bestaan. Het juiste advies kan je bovendien een fikse besparing opleveren. Dan betaalt de meerprijs van advies ten opzichte van execution only zich snel uit. Ikbenfrits biedt geen execution only aan.

De besparing die je ziet in de Doe 't zelf-check is na aftrek van alle kosten die gepaard gaan met oversluiten

Voor wie is execution only geschikt?

Execution only is alleen geschikt als je genoeg kennis hebt om zelfstandig een keuze te kunnen maken. Je kunt natuurlijk altijd eerst advies inwinnen en vervolgens zelf op onderzoek uitgaan. Toch kan het voor particulieren lastig zijn om erachter te komen welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Daarom begeleidt Ikbenfrits je van begin tot eind: van een gratis Doe 't zelf-check en FritsAnalyse tot het gehele proces van oversluiten. In de Doe 't zelf-check zie je direct of je kunt besparen op je hypotheek en of je überhaupt in aanmerking komt voor een nieuwe. Ook als je al precies weet wat je wil, kan het prettig zijn dit te toetsen aan de up-to-date gegevens van alle hypotheekverstrekkers. Zo weet je zéker dat je de beste keus maakt. En advies en bemiddeling bij Ikbenfrits is veel goedkoper dan bij andere hypotheekadviseurs. Hoe dat kan? Omdat we veel hebben geïnvesteerd in automatisering en slimme tools en bovendien geloven dat je veel zelf kunt doen. Zo kun je precies zelf bepalen wat je uiteindelijk doet, maar staan onze adviseurs je met volledig onafhankelijke raad en daad terzijde. Wel zo prettig.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren