Execution only: zelf een hypotheek afsluiten

Zelf je hypotheek afsluiten, ook wel execution only genoemd, wordt steeds populairder. Toch lijkt het minder voordelig dan het daadwerkelijk is, hoe kan het dat je hypotheek zelf regelen toch vaak niet zo verstandig is?
stopwatch

5 min

calendar
10 juli 2023
eye

17350

In deze video legt Frits-adviseur Nick uit wat een execution only hypotheek is. Lees je liever? Onder de video gaat de tekst verder.

Wat is execution only?

Met een 'execution only' hypotheek wordt bedoeld dat je zelf een hypotheek kiest om af te sluiten, zonder advies of bemiddeling. Jij of jouw tussenpersoon sluit de hypotheek dan rechtstreeks af bij de door jou gekozen aanbieder. Dit lijkt vaak voordeliger dan een hypotheekadviseur in de arm nemen; je betaalt immers alleen voor de uitvoering (execution). Toch wordt zelf hypotheek afsluiten bijna altijd afgeraden.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waarom wordt execution only afgeraden?

Je hypotheek zelf regelen lijkt heel voordelig, maar is het vaak niet. Op dit moment kun je bij ongeveer 14 banken zelf je hypotheek afsluiten, terwijl er meer dan 30 banken zijn in de markt. Het is dus goed mogelijk dat je een lager rentetarief betaalt bij één van die andere banken. Voorbeeld: je maandlasten vallen 20 euro per maand lager uit bij een van die andere banken, dan komt dit neer op 4.800 euro bij een rentevaste periode van 20 jaar. Een hypotheekadvies is toch een stuk goedkoper dan dat! Bij Frits betaal je bijvoorbeeld 2.300 euro  als starter.

Maximale hypotheek berekenen

Wat kost een execution only hypotheek?

Als je gebruik maakt van een execution only hypotheek, betaal je geen kosten voor advies. Alsnog gaan er kosten gepaard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of je nou een starter of oversluiter bent. Bekijk hieronder het verschil, waarbij er wordt uitgegaan van gemiddelde prijzen. In alle rekentools van Frits wordt rekening gehouden met deze kosten.

 

Kosten bij hypotheekadvies

 • Taxatie
 • 625 euro
 • Notaris
 • 1.399 euro (dit is een richtprijs)
 • Advies en bemiddeling
 • 2.300 euro voor het kopen van je eerste huis 2.650 euro wanneer je een volgend huis koopt of oversluit 400 euro extra in het geval dat je ondernemer bent

Kosten bij execution only

 • Taxatie
 • 625 euro
 • Notaris
 • 1.399 euro (dit is een richtprijs)
 • Bemiddeling
 • 1.500 euro

Zoals je ziet vallen de advieskosten weg bij een execution only hypotheek. De kosten die altijd gepaard gaan met het afsluiten van een nieuwe hypotheek blijven natuurlijk bestaan. Let op, dit is een inschatting. Overigens is execution only niet mogelijk via Frits.

Toch wel doen?

Wil je toch op basis van execution only je hypotheek afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je een kennistest moet doen om zeker te weten dat je voldoende kennis in huis hebt over hypotheken om zelf de juiste keuzes te kunnen maken. Deze test is wettelijk verplicht en opgesteld door de AFM.

Samen met Frits

Bij Frits kun je geen execution only hypotheek afsluiten. Wij begeleiden je van begin tot eind met hypotheekadvies en bemiddeling. Ook als je al precies weet wat je wilt, kan het prettig zijn dit te toetsen aan de up-to-date gegevens van alle hypotheekverstrekkers. Zo weet je zéker dat je de beste keuze maakt. Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan een gratis hypotheekgesprek in met een adviseur van Frits. Tijdens dit gesprek krijg je een unieke Fritsanalyse: een uitgebreide berekening waarin je zelf je opties kunt bekijken bij meer dan dertig verschillende banken.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.