Execution only: zelf een hypotheek afsluiten

Zelf je hypotheek afsluiten, ook wel execution only genoemd, wordt steeds populairder. Toch lijkt het minder voordelig dan het daadwerkelijk is, hoe kan het dat je hypotheek zelf regelen toch vaak niet zo verstandig is?

Michiel Lensink

Wat is execution only?

Met execution only hypotheek wordt bedoeld dat je zelf een hypotheek kiest om af te sluiten, zonder advies of bemiddeling. Jij of jouw tussenpersoon sluit de hypotheek dan rechtstreeks af bij de door jou gekozen aanbieder. Dit lijkt vaak voordeliger dan een hypotheekadviseur in de arm nemen; je betaalt immers alleen voor de uitvoering (execution). Toch wordt zelf hypotheek afsluiten bijna altijd afgeraden.

Waarom wordt execution only afgeraden?

Je hypotheek zelf regelen lijkt heel voordelig, maar is het vaak niet. Op dit moment kun je bij ongeveer 14 banken zelf je hypotheek afsluiten, terwijl er meer dan 30 banken zijn in de markt. Als je bij een “niet execution only bank” je maandlasten 20 euro per maand lager uitvallen door een lagere rente dan komt dit neer op 4.800 euro bij een rentevaste periode van 20 jaar. Een hypotheekadvies is toch een stuk goedkoper dan dat! Bij Ikbenfrits betaal je bijvoorbeeld 1.550 euro als starter.

Als je zelf je hypotheek wilt afsluiten hebt je daarnaast ook een hoop hypotheken kennis nodig. Voordat je dit mag doen zul je namelijk eerst een kennistoets afleggen.

Wat kost een execution only hypotheek?

Als je gebruik maakt van execution only, betaal je geen kosten voor advies. Alsnog gaan er kosten gepaard bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of je nou een starter of oversluiter bent. Bekijk hieronder het verschil, waarbij we uitgaan van gemiddelde prijzen. De kosten voor advies en bemiddeling zijn bij Ikbenfrits de helft van die van bijvoorbeeld de Hypotheker. Dat komt omdat zij veel hebben geïnvesteerd in automatisering en vinden dat goed advies voor iedereen betaalbaar en beschikbaar moet zijn en blijven. In alle rekentools van Ikbenfrits wordt rekening gehouden met deze kosten.

Kosten bij hypotheekadvies:

Taxatie €425
Notaris €730 (dit is een richtprijs)
Advies en bemiddeling €1.550 voor eerste huis kopen
€1.950 voor volgend huis kopen
€2.100 voor ondernemers

Kosten bij execution only:

Taxatie €425
Notaris €730 (dit is een richtprijs)
Advies en bemiddeling €1.000

Zoals je ziet vallen de advieskosten weg bij execution only. De kosten die altijd gepaard gaan met het afsluiten van een nieuwe hypotheek blijven natuurlijk bestaan. Let op, dit is een inschatting. exection only is niet mogelijk via Ikbenfrits.

Voor wie is zelf hypotheek afsluiten geschikt?

Wil je ondanks dat je bij veel minder banken terecht kan, toch zelf je hypotheek afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je een kennistest moet doen om zeker te weten dat je voldoende kennis in huis hebt over hypotheken om zelf de juiste keuzes te kunnen maken. Deze test is wettelijk verplicht en opgesteld door de AFM.

Bij Ikbenfrits kun je geen execution only hypotheek afsluiten. Zij begeleiden je van begin tot eind met hypotheekadvies en bemiddeling. Ook als je al precies weet wat je wil, kan het prettig zijn dit te toetsen aan de up-to-date gegevens van alle hypotheekverstrekkers. Zo weet je zéker dat je de beste keus maakt. Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan gratis een bel-afspraak in met 1 van de Ikbenfrits-adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren