De Jubelton; waarom is deze afgeschaft en wat is het alternatief?

De jubelton was een schenkingsvrijstelling van ruim 100.000 euro. Iedereen tussen de 18 en 40 jaar oud kon eenmalig deze belastingvrije schenking krijgen. Inmiddels is de jubelton volledig afgeschaft. 

stopwatch

7 min

calendar
10 januari 2024
eye

725

Wat was de jubelton-regeling?

De jubelton was een fiscale regeling waarbij er belastingvrij een bedrag tot maximaal 106.671 euro geschonken kon worden. Deze schenking was bedoeld voor onder andere de verbouwing of aankoop van een eigen huis. Als ontvanger kreeg je hiermee een voorsprong op de woningmarkt, omdat je meer geld kon bieden op een huis. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe helpt de jubelton jou?

Zoals gezegd vergroot de jubelton jouw kansen op de woningmarkt. Het kan ervoor zorgen dat je minder aan hypotheek nodig hebt, waardoor je maandlasten lager uitkomen. Je kunt het gebruiken voor het kopen en/of verbouwen van een huis. Het aflossen van een hypotheek of afkopen van bijvoorbeeld erfpacht mag je ook van dit geld doen. Let op; wees er wel snel bij, want de jubelton is in 2023 afgeschaft! Dit was een maatregel van de overheid om de oververhitte huizenmarkt te kalmeren. Hierdoor wordt de vrijstelling verlaagd naar 28.947 euro. 

Waarom is de jubelton regeling afgeschaft?

Er is veel discussie geweest over de jubelton regeling. Het belangrijkste bezwaar was dat deze regeling de kansenongelijkheid op de woningmarkt groter maakte. Alleen mensen met rijke ouders of familieleden konden hier gebruik van maken, waardoor deze mensen een hoger kan bieden op een huis dan mensen die geen gebruik konden maken van deze regeling.

Daarom is besloten de regeling langzaam af te bouwen. In 2023 werd het bedrag verlaagd naar € 28.947. In 2024 is de jubelton regeling helemaal afgebouwd.

Belastingvrij schenken

Toch zijn er in 2024 nog steeds mogelijkheden om belastingvrij te schenken. In 2024 mag je als ouders 6.633 euro schenken aan je kind. Je mag eenmalig een verhoogde schenking doen van 31.813 euro . Dit bedrag is vrij besteedbaar, dus mag je ook besteden voor de aankoop van je huis. Wel zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden. 

Vragen over belastingvrij schenken?

Zijn er nog wat dingen onduidelijk voor je die met belastingvrij schenken te maken hebben? Onze adviseurs helpen je graag met al je vragen!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.