De Jubelton; de betekenis en mogelijkheden

In gesprekken op tv, in de politiek of met vrienden heb je het woord misschien wel eens voorbij horen komen, de jubelton. Wat deze jubel inhoudt en hoe je er gebruik van kunt maken leggen wij je uit! 

stopwatch

7 min

calendar
10 juli 2023
eye

0

Wat is de jubelton-regeling?

De jubelton is een fiscale regeling waarbij er belastingvrij een bedrag tot maximaal 106.671 euro (in 2022) geschonken kon worden. De schenking is bedoeld voor onder andere de verbouwing of aankoop van een eigen huis. Als ontvanger krijg je hiermee een voorsprong op de woningmarkt, omdat je meer geld kunt bieden op een huis. 

Schenker

Er zijn een aantal regels waar je aan moet houden als je belastingvrij een bedrag wilt overmaken. Je mag maar eenmalig een verhoogde vrijstelling geven aan eenzelfde ontvanger, dit hoeft niet verplicht een familielid te zijn. De vrijstelling geldt per schenker. Let op dat partners tellen als één en dezelfde schenker. Opa en oma kunnen dus niet allebei apart een schenking doen aan hun favoriete kleinkind.

Er zijn drie veelvoorkomende reden om een schenking te doen:

  1. Je hebt een huis voor je (klein)kinderen gekocht en kunt een deel belastingvrij schenken.
  2. Voorkom bij overlijden dat de kinderen een gedeelte moeten afdragen aan erfbelasting. 
  3. Je hebt genoeg op de bank staan en maakt er graag een ander gelukkig mee - het hoeft niet per sé familie te zijn.

Ontvanger

Ook als ontvanger moet je je aan bepaalde voorwaarden houden. Zo telt je leeftijd mee en kun je alleen de schenking ontvangen als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent. Het geld dat je ontvangt moet je binnen 3 kalenderjaren gebruiken voor je huis. Lukt dat niet? Dan moet je dit aangeven bij de belastingdienst. Ook moet je schriftelijk kunnen bewijzen dat de schenking in 2022 is gedaan, om er tot en met 2024 gebruik van te kunnen maken.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe helpt de jubelton jou?

Zoals gezegd vergroot de jubelton jouw kansen op de woningmarkt. Het kan ervoor zorgen dat je minder aan hypotheek nodig hebt, waardoor je maandlasten lager uitkomen. Je kunt het gebruiken voor het kopen en/of verbouwen van een huis. Het aflossen van een hypotheek of afkopen van bijvoorbeeld erfpacht mag je ook van dit geld doen. Let op; wees er wel snel bij, want de jubelton is in 2023 afgeschaft! Dit was een maatregel van de overheid om de oververhitte huizenmarkt te kalmeren. Hierdoor wordt de vrijstelling verlaagd naar 28.947 euro. 

Denk je nu: ‘Ik heb nog geen droomhuis gevonden of de verbouwing alleen nog maar op een bierviltje uitgewerkt’? Dat is geen probleem. Er zijn mogelijkheden waardoor je nog langer gebruik kunt maken van de maximale regeling:

  • Tussen ouders en kind; in 2022  nog jaarlijkse vrijstelling (5.677 euro) plus 1 euro. Dan kun je in 2023 nog de vrijstelling aanvullen tot 106.671 euro (gemeld aan de Belastingdienst voor 1 maart 2023).
  • Tussen schenker en derde; schenk dit jaar nog jaarlijkse vrijstelling (2.274 euro) plus  1 euro. Dan kun je in 2023 nog de vrijstelling aanvullen tot 106.671 euro (gemeld aan de Belastingdienst voor 1 maart 2023).

Belangrijk om op te letten als schenker

Wanneer je de jubelton gaat schenken, denk dan ook aan de volgende punten:

  1. Leg de schenking schriftelijk vast (bijvoorbeeld bij de notaris). Schenk onder de ontbindende voorwaarde, waarmee de schenking vervalt als niet wordt voldaan aan alle voorwaarden voor de verhoogde vrijstelling. Hiermee voorkom je dat er alsnog schenkbelasting verschuldigd is over de jubelton.
  2. Denk na over het opnemen van een uitsluitingsclausule, zodat de schenking tot het privévermogen van de ontvanger hoort (beschermt tegen echtscheiding). De uitsluitingsclausule kan worden verzacht door deze bijvoorbeeld bij overlijden van de ontvanger te laten vervallen.
  3. Koopt degene aan wie je schenkt de woning samen met een partner en investeert deze partner niet hetzelfde bedrag? Laat de ontvanger en partner dan schriftelijk vastleggen welke vergoeding de ontvanger krijgt over de investering van de jubelton, op het moment dat de woning wordt verkocht of de relatie wordt beëindigd.
  4. Ondanks de belastingvrijstelling is het wel belangrijk om aangifte te doen van je schenking. Vergeet niet om dit te doen vóór 1 maart 2023 met een beroep op de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning.

Weten hoe jij hier gebruik van kunt maken?

In onze Fritsanalyse kun je het bedrag dat jij belastingvrij geschonken krijgt invullen onder het kopje spaargeld. Ben je er niet helemaal zeker van of jij voldoet aan voorwaarden voor de jubelton? Of wil je graag meer weten om je kansen op de woningmarkt te vergroten? Plan een gratis oriënterend gesprek in met één van onze adviseurs. Dan kijken we samen wat er voor jou mogelijk is!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

17/08/2023

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

15/08/2023

Mag je een IKB meenemen voor je hypotheek?

10/08/2023

BKR registratie telefoon, wat is de invloed op je hypotheek?

Mag ik mijn bonus meetellen voor de hypotheek?

10/07/2023

Hypotheekgever of hypotheeknemer: wat is het verschil?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.