Een hypotheek in 2023: dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen

Ook in 2023 zijn er een aantal (nieuwe) regels die impact kunnen hebben op jouw (maximale) hypotheek. Wij hebben alle wijzigingen voor je op een rijtje gezet. 

stopwatch

7 min

calendar
2 januari 2023
eye

514

Dit verandert er bij een hypotheek in 2023

Er zijn meerdere wijzigingen die in 2023 doorgevoerd zijn. Zo is de overdrachtsbelasting verhoogd, is de NHG grens omhoog gegaan en is er een nieuwe regeling voor de startersvrijstelling. Wanneer je samen met je partner een huis koopt zijn er dit jaar meer mogelijkheden. De details leggen we je uit.

Overdrachtsbelasting

Het kabinet heeft het tarief van de overdrachtsbelasting in 2023 verhoogd voor particuliere beleggers of rechtspersonen. Dit is alleen van toepassing als de nieuwe eigenaar het huis niet gebruikt als zijn of haar hoofdverblijf. Per 1 januari is het tarief verhoogd naar 10,4% in plaats van 8%. Dit is een extra maatregel die het kabinet neemt om starters en doorstromers meer kans te geven op de huizenmarkt.

NHG grens omhoog

Je kunt ervoor kiezen om een hypotheek te nemen met Nationale Hypotheek Garantie, maar alleen als je huis onder een bepaalde aankoopprijs is. In 2022 is deze grens al verhoogd, waardoor er meer kopers in aanmerking kwamen voor NHG. In 2023 is deze kostengrens verder verhoogd naar 435.000 euro . Als je voor energiebesparende maatregelen kiest, is deze grens zelfs 461.100 euro . De kosten voor een NHG hypotheek in 2023 blijven 0,60% van de hypotheek.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Het kabinet verhoogt de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting van 400.000 euro naar 510.000 euro . De nieuwe grens ging in op 1 januari 2023. Door de gestegen huizenprijzen werd het steeds moeilijker om in aanmerking te komen voor de vrijstelling. Wel zo eerlijk dus dat deze grens is verhoogd.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Samen kopen met je partner

Als je een huis gaat kopen met je partner, gelden er in 2023 ook andere regels voor je hypotheek. Goed nieuws, want wanneer je jouw maximale hypotheek gaat berekenen, mag je het volledige inkomen van je partner meetellen. Voorheen was dit 90% en nu dus 100%! Zo kunnen tweeverdieners samen meer geld lenen om een huis te kopen. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? In onze slimme tool kun je berekenen wat voor impact dit heeft op jouw maximale hypotheek. 

Jubelton verlaagd in 2023

Voor de aankoop of verbouwing van je huis kun je gebruik maken van een belastingvrije schenking; dit heet ook wel de jubelton. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan, onder andere dat je er maar één keer gebruik van mag maken. Het kabinet verlaagt deze vrijstelling van 106.671 euro naar 28.947 euro in 2023.

Hierdoor is het nieuwe bedrag gelijk aan de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van een ouder naar een kind. Het verschil tussen deze twee schenkingen is dat het ‘kind’ de jubelton verplicht uitgeeft aan een huis, terwijl je de andere schenking vrij mag besteden aan bijvoorbeeld een studie of nieuwe auto. 

In 2024 wordt de jubelton volledig afgeschaft. Wel is het mogelijk om de schenking nog de komende drie jaar te gebruiken. Handig, want het kan zijn dat je jouw droomhuis nog niet bent tegengekomen, maar dan heb je wel alvast een potje achter de hand. 

In 2023 een hypotheek aanvragen

Er komt veel op je af tijdens het kopen van een huis, en een hypotheek speelt hierin een grote rol. Onze tools houden al rekening met de nieuwe wijzigingen en de adviseurs van Frits leggen dit graag aan je uit. Zo stellen we samen het beste advies op voor jou! Heb je vragen over de veranderingen of ben je benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Plan een gratis gesprek in met één van onze adviseurs. Er gaat geen meter lopen. 

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.