Als expat een woning kopen in Nederland?

Ben je verhuisd naar Nederland voor een nieuwe baan? En zie je jezelf hier wel wonen de komende jaren? Dan kun je overwegen om als expat een woning te kopen. Wil je weten hoe dat zit met je hypotheek?
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

1773

Click here to read our English blog on getting an a mortgage as an expat

Een woning kopen als expat

Je wilt een huis kopen, maar hebt geen Nederlands paspoort. Het is vaak erg onduidelijk beschreven hoe dit dan wordt geregeld met je hypotheek. Sommige banken stellen namelijk speciale eisen voordat ze je een hypotheek geven, andere banken gaan er veel makkelijker mee om. Hieronder vind je verschillende situaties beschreven, zodat je weet of je als expat een woning kunt kopen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

EU nationaliteit en verblijfsvergunning

Kom je uit een EU-lidstaat, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein? Dan is er vaak geen probleem en kun je een normale hypotheek krijgen. Dezelfde regels zijn van toepassing op jou als dat voor een Nederlander is. Dit geldt ook als je een verblijfsvergunning hebt die niet tijdelijk is of voor onbepaalde tijd is. Je inkomen speelt de grootste rol in de berekening van je maximale hypotheek. Gelukkig hoef je dat niet zelf uit te rekenen, maar kun je dat met de tool van Frits doen.

Maximale hypotheek berekenen

Geen EU-lidstaat of een tijdelijke verblijfsvergunning

Als je niet uit een EU-lidstaat komt en een tijdelijke verblijfsvergunning hebt, kun je alsnog vaak een woning kopen in Nederland als expat. Er gelden in dit geval wel andere voorwaarden. Zo geven sommige banken in dit geval dan maximaal 90% hypotheek van de woningwaarde. Er zijn ook banken die je geen hypotheek verstrekken als je hier tijdelijk bent. Handig om te weten: als je uit het Verenigd Koninkrijk komt, volstaat per 1 januari 2021 een paspoort niet meer en zul je een geldig verblijfsdocument moeten laten zien.

Uitzonderingen

Er zijn altijd uitzonderingen. Zo geven sommige banken helemaal geen hypotheek aan expats of hanteren ze speciale eisen. Zoals de duurzame bank ASN; zij willen dat iemand voldoende binding heeft met Nederland en willen dat iemand hier minimaal drie jaar gewoond en gewerkt heeft. Anders geven ze je geen hypotheek. NIBC vraagt van een expat dat je minimaal zes maanden in Nederland woont en werkt, voordat ze je een hypotheek geven voor een woning. Zo zijn er natuurlijk nog vele uitzonderingen. Dit hoef je gelukkig niet zelf uit te zoeken, maar kan samen met Frits.

Je woning regelen als expat

Het kan behoorlijk ondoorzichtig zijn, die hypotheken voor expats. Onze adviseurs staan voor je klaar om je zo goed mogelijk te helpen met het vinden van een hypotheek die aansluit bij jouw wensen. Je wilt namelijk toch niet teveel betalen voor je hypotheek en gunstige voorwaarden hebben? Je kunt hieronder een afspraak maken voor een gratis hypotheekgesprek. Zo kun je alvast de eerste details bespreken en kijken of het iets voor je is. Het gesprek kan ook in het Engels, Frans of Spaans.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

11/06/2024

Wat is een verhuisregeling voor je hypotheek?

11/06/2024

Aan welke eisen moet je voldoen voor een hypotheek?

BKR-registratie telefoon, wat is de invloed op je hypotheek?

31/05/2024

Een hypotheek aanvragen in 6 stappen

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.