Hoe krijg je een hypotheek als DGA?

Als je een huis wilt kopen als directeur-grootaandeelhouder (DGA) werkt ’t met een hypotheek vaak net iets anders. Ikbenfrits kan je niet helpen met het afsluiten van deze hypotheek, maar je er wel alles over vertellen.

Benine Bijleveld

Hoe werkt een hypotheek als DGA?

Wanneer je in loondienst bent, kijkt de bank naar je loonstrook als basis om je hypotheek te bepalen. Als ondernemer werkt dit al anders, want dan wordt er naar je jaarcijfers gekeken, maar als DGA is dit weer wat lastiger. Dit komt omdat je als directeur-grootaandeelhouder vaak inkomen hebt uit verschillende bronnen. Dit maakt het voor banken moeilijker om jouw inkomen te bepalen. Meestal geldt dat hoe langer je actief bent als DGA (in ieder geval meer dan drie jaar), hoe makkelijker het wordt om een hypotheek te verstrekken voor een bank. Je kunt overigens ook kiezen om een hypotheek uit je eigen BV te nemen, mocht je genoeg middelen hebben. Dit is vaak voordeliger dan bij een bank.

Welke documenten heb je nodig?

Vaak zul je een aantal extra documenten nodig hebben om een hypotheek rond te krijgen als DGA. Door deze documenten al op orde te hebben, gaat je hypotheekaanvraag al een stuk sneller:

  • De meest recente aangifte inkomstenbelasting
  • De jaarrekeningen van de afgelopen drie boekjaren
  • Een geconsolideerde jaarrekening en een organogram (verschilt per bank)
  • Uittreksel van de KvK

Ikbenfrits sluit geen DGA hypotheken af

Er zijn behoorlijk wat banken waar je een hypotheek kunt krijgen als DGA. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Rabobank, ABN Amro en ING, om er maar een paar te noemen. Wel is het verstandig om altijd eerst met een onafhankelijke adviseur te praten, zodat je zeker weet dat je een hypotheek krijgt met goede voorwaarden en de meest aantrekkelijke rente. Een DGA adviseren over een hypotheek is een echte expertise. Helaas is de dienstverlening van Ikbenfrits hier nog niet op ingericht. Zij kunnen je daarom nog niet verder helpen.