De gezondheidsverklaring: dit is wat je moet weten

In een gezondheidsverklaring staat hoe je medische verleden eruit ziet en hoe gezond je nu bent. Deze verklaring heb je nodig bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsdekking. Ik leg je uit wat een gezondheidsverklaring is en wat de gevolgen zijn.

Friso Bakker

Wat is een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is een formulier waarop vragen staan over je gezondheid. Bijvoorbeeld over aandoeningen die je hebt en je leefwijze van vroeger en van nu. Je bent verplicht om deze vragen eerlijk in te vullen, dit heet mededelingsplicht. Zo krijgt de verzekeraar een beeld van je gezondheid en medische geschiedenis.

Aanvullende informatie

Na het invullen beoordeelt een medisch acceptant je verklaring. Het kan dan zijn dat de verzekeraar na het na het lezen van de door jou ingevulde vragenlijst nog met vragen zit en naar aanvullende informatie vraagt. Dan stuurt hij bijvoorbeeld een extra vragenlijst naar je toe. Als jij er toestemming voor geeft kan er ook bij je huisarts om meer informatie gevraagd worden.

Waar heb je het voor nodig?

Een gezondheidsverklaring heb je nodig bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering die een bedrag uitkeert als je overlijdt tijdens de looptijd van je een hypotheek. Met dit bedrag kan je hypotheek voor een gedeelte, of helemaal betaald worden. Dit is vaak zodat je nabestaanden niet met een schuld komen te zitten of in het huis kunnen blijven wonen. Bij sommige banken is een overlijdensrisicoverzekering verplicht.

Het risico verkleinen

Voor een verzekeraar is het belangrijk om te weten dat jij gezond bent voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, omdat het risico anders te groot is dat jij vroeg overlijdt en zij sneller een bedrag moeten uitkeren. Voor ouderen is het dus lastiger om deze verklaring te krijgen, omdat de kans op overlijden op latere leeftijd groter is. Ook is het zo dat de premie op de verzekering op hogere leeftijd vaak hoger is.

Wat gebeurt er met de gezondheidsverklaring?

Een medisch adviseur geeft de verzekeraar een advies aan de hand van je gezondheidsverklaring. Deze adviseur licht de verzekeraar in over het risico dat hij neemt door jou een verzekering aan te bieden. Dit advies kan dus invloed hebben op je overlijdensrisicoverzekering. Dit advies kan zijn dat:

  • Het risico dat de verzekeraar loopt gemiddeld is. Je krijgt dan de verzekering die je aangevraagd hebt.
  • Het risico dat de verzekeraar loopt hoger dan gemiddeld is en je daardoor een hogere premie moet betalen.
  • Het risico dat de verzekeraar loopt te hoog is. De medisch adviseur raadt het de verzekeraar af om jou te verzekeren. De kans is dan groot dat je niet de verzekering krijgt die je hebt aangevraagd. Bedenk je wel: je hebt het recht om de aanvraag te laten herkeuren.

Wat kost een gezondheidsverklaring?

Voor een gezondheidsverklaring zelf betaal je niks. Als er een extra medische keuring gedaan moet worden, kost dit wel wat. De prijs is dan natuurlijk afhankelijk van wat er onderzocht moet worden. Vaak dekt je verzekering deze kosten.

Moet ik een overlijdensrisicoverzekering?

Met deze informatie op zak weet je alles over een gezondheidsverklaring. Vul de verklaring eerlijk in en vergeet vooral niet dat je het recht hebt om de aanvraag te laten herkeuren. Wil je een hypotheek afsluiten maar heb je nog vragen over de gezondheidsverklaring of overlijdensrisicoverzekering? Mijn adviseurs helpen je graag.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren