De gezondheidsverklaring: dit is wat je moet weten

In een gezondheidsverklaring staat hoe je medische verleden eruit ziet en hoe gezond je nu bent. Deze verklaring heb je nodig bij het aanvragen van een overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering.
stopwatch

3 min

calendar
11 april 2023
eye

3278

Wat is een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is een formulier waarop vragen staan over je gezondheid. Bijvoorbeeld over aandoeningen die je hebt en je leefwijze van vroeger en van nu. Je bent verplicht om deze vragen eerlijk in te vullen, dit heet mededelingsplicht. Zo krijgt de verzekeraar een beeld van je gezondheid en medische geschiedenis. Na het invullen beoordeelt een medisch acceptant je verklaring. Het kan dan zijn dat de verzekeraar na het lezen van de door jou ingevulde vragenlijst nog met vragen zit en naar aanvullende informatie vraagt.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waar heb je het voor nodig?

Een gezondheidsverklaring heb je nodig bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering die een bedrag uitkeert als je overlijdt tijdens de looptijd van je hypotheek. Met dit bedrag kan je hypotheek voor een gedeelte, of helemaal, betaald worden. Dit is vaak zodat je nabestaanden niet met een schuld komen te zitten en in het huis kunnen blijven wonen. Bij sommige banken is een overlijdensrisicoverzekering verplicht.

Zoveel kun jij lenen

Het risico verkleinen

Voor een verzekeraar is het belangrijk om te weten dat jij gezond bent voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, omdat het risico anders te groot is dat jij vroeg overlijdt en zij sneller een bedrag uitkeren. Voor ouderen is het dus lastiger om deze verklaring te krijgen, omdat de kans op overlijden op latere leeftijd nou eenmaal groter is. Ook is het zo dat de premie op de verzekering op hogere leeftijd vaak hoger is.

Wat gebeurt er met de gezondheidsverklaring?

Een medisch adviseur geeft de verzekeraar advies aan de hand van je gezondheidsverklaring. Deze adviseur licht de verzekeraar in over het risico dat hij neemt door jou een verzekering aan te bieden. Dit advies kan dus invloed hebben op je overlijdensrisicoverzekering. Het advies kan zijn dat:

  • Het risico dat de verzekeraar loopt gemiddeld is. Je krijgt dan de verzekering die je aangevraagd hebt.
  • Het risico dat de verzekeraar loopt hoger dan gemiddeld is en je daardoor een hogere premie moet betalen.
  • Het risico dat de verzekeraar loopt te hoog is. De medisch adviseur raadt de verzekeraar af om jou te verzekeren. De kans is dan groot dat je niet de verzekering krijgt die je hebt aangevraagd. Je hebt het recht om de aanvraag te laten herkeuren.

Wat kost een gezondheidsverklaring?

Voor een gezondheidsverklaring zelf betaal je niks. Als er een extra medische keuring gedaan moet worden, kost dit wel wat. De prijs is dan natuurlijk afhankelijk van wat er onderzocht moet worden. Vaak dekt je verzekering deze kosten.

Heb je alle informatie?

Met deze informatie op zak weet je alles over een gezondheidsverklaring. Vul de verklaring eerlijk in en vergeet vooral niet dat je het recht hebt om de aanvraag te laten herkeuren. Wil je een hypotheek afsluiten maar heb je nog vragen over de gezondheidsverklaring of overlijdensrisicoverzekering? De adviseurs van Ikbenfrits helpen je hier graag bij. Je hoeft ze alleen maar te laten weten waar ze je kunnen bereiken.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.