Wat is een zakelijke hypotheek?

Ben je op zoek naar een financiering voor je bedrijfspand? Met een zakelijke hypotheek, ook wel bekend als bedrijfshypotheek, kun je een pand kopen voor eigen gebruik of verhuur. Maar wat komt er allemaal kijken bij het afsluiten van zo'n lening? 

stopwatch

3 min

calendar
19 februari 2024
eye

250

Een zakelijke hypotheek uitgelegd

Een zakelijke hypotheek is een lening voor bedrijven en ondernemers om vastgoed te financieren voor zakelijk gebruik. Wil je een bedrijfspand kopen, renoveren of uitbreiden? Dan kan je hiervoor een zakelijke hypotheek afsluiten. De looptijd van zo'n lening varieert meestal tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van je specifieke situatie. De meeste banken financieren meestal maximaal 70% van de marktwaarde van een bedrijfspand. De rest moest je dus zelf inbrengen. 

Het verschil tussen een zakelijke en persoonlijke hypotheek

De rentetarieven van een zakelijke hypotheek liggen vaak hoger dan voor een hypotheek voor een eigen woning. Dit heeft te maken met de renteopslag. De bank ziet een zakelijke hypotheek namelijk als een groter risico dan een persoonlijke hypotheek. De rente van een zakelijke hypotheek wordt berekend op basis van:

  • je jaarcijfers
  • risicoprofiel
  • bedrijfsresultaten
  • eigen vermogen
  • schulden. 

Een ondernemer die al meerdere jaren een winstgevend bedrijf heeft, betaalt daarom een lagere rente dan een ondernemer die pas net is begonnen. 

Duurzaamheidskorting

Overweeg je jouw bedrijfspand te verduurzamen? Sommige banken bieden kortingen aan. Dit wordt ook wel een duurzaamheidskorting of groenfinanciering genoemd. Dit is een aanmoediging om te investeren in groene alternatieven zoals energiezuinige systemen of duurzame bouwmaterialen. 

Een zakelijke hypotheek afsluiten

Als je overweegt een zakelijke hypotheek aan te vragen, is het  verstandig je goed te laten informeren over de mogelijkheden voordat je deze stap zet. Bij het aanvragen van een zakelijke hypotheek moet je rekening houden met bijkomende kosten, zoals taxatiekosten, overdrachtsbelasting en notariskosten. Bij Frits sluiten we geen zakelijke hypotheken af. Hiervoor kun je terecht bij banken zoals ABN Amro, ING of Rabobank. Heb je vragen? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.