Hypotheek zonder vast contract, welke opties zijn er?

Misschien heb je ergens gehoord dat je alleen met een vast contract een hypotheek kunt krijgen, dit is wat veel mensen namelijk denken. Maar je kunt ook een hypotheek krijgen zonder vast contract, als je kunt aantonen dat je genoeg verdient.
stopwatch

3 min

calendar
18 mei 2023
eye

9320

Bereken direct wat jij kunt lenen

Een hypotheek zonder vast contract

Wanneer je een hypotheek aanvraagt, is het voor de bank belangrijk om te weten of je de kosten van deze lening iedere maand kunt betalen. Nu, maar ook nog over een paar jaar. Met een vast contract is dit natuurlijk makkelijk te bepalen, maar er zijn tal van andere opties als je zonder vast contract werkt. Wil je direct kijken of je met jouw inkomen een hypotheek zonder vast contract kunt krijgen? Vergelijk de banken waar je terecht kunt.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Tijdelijk contract in loondienst

Als je in loondienst werkt met een tijdelijk contract, kun je je baas vragen om een intentieverklaring te tekenen. Hiermee geeft je werkgever aan van plan te zijn om jou in vaste dienst te nemen, wanneer je contract verlengd moet worden. Dit is wel onder de voorwaarden dat de marktomstandigheden en jouw functioneren gelijk blijven. Door deze intentieverklaring te geven aan de bank, kun je een hypotheek krijgen zonder vast contract. Let op: de intentieverklaring is geen juridische toezegging dat je een vast contract krijgt. Je werkgever is je hiermee dus niets verplicht.

Flexwerker

Het kan zijn dat je niet in loondienst bent, maar wel werkt als flexwerker. Dit is een verzamelnaam voor werk op oproepbasis. Bijvoorbeeld als je via een uitzendbureau of detacheringsbedrijf werkt. Ook kan het zijn dat je uitbetaald krijgt door een payroll-bedrijf en niet direct door je werkgever. Toch kan je dan ook in aanmerking komen voor een hypotheek, zo lang je kunt aantonen dat je genoeg verdient. De bank kan er in zo’n geval voor kiezen om jou niet het volledige bedrag voor je huis te lenen, maar bijvoorbeeld 85% ervan. Zo lopen zij minder risico, mocht je in de problemen komen met je maandlasten. Als je flexwerker bent, kijkt de bank meestal naar je bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Ook wordt er naar recente loonstroken gekeken. Voor flexwerkers bestaat er een perspectiefverklaring. Dit is een soort werkgeversverklaring, waardoor de bank iets meer zekerheid in je inkomen op de lange termijn heeft.

Zzp’er of ondernemer

Als je als zelfstandig ondernemer een hypotheek wilt aanvragen, dan gaat dit net even anders. Je inkomen is namelijk de winst uit je onderneming. Banken kijken meestal naar de cijfers van de afgelopen drie jaar. Wanneer je voldoende winst maakt en kapitaal hebt, dan kun je ook in dit geval zonder vast contract een hypotheek aanvragen. Ben je nog geen drie jaar zzp'er? Bij sommige banken kun je al een hypotheek na 1 jaar zzp werkzaamheden krijgen.

Hypotheek zonder inkomen

Normaal gesproken moet je voor een hypotheek inkomen hebben. Zonder inkomen vinden veel banken een te groot risico. Maar een hypotheek zonder inkomen is niet onmogelijk! Voorwaarde hiervoor is wel dat je al een huis met hypotheek hebt. Sommige banken bieden dan de mogelijkheid om de overwaarde op dat huis ‘op te eten’. Als je namelijk aan verscheidene voorwaarden voldoet, kan de bank dan de overwaarde voor je vrijstellen. Op die manier wordt dan de hoogte van een mogelijke hypotheek niet berekend op basis van je inkomen, maar op basis van de waarde van je woning. 

Hypotheek afsluiten zonder vast contract

Ben je in de positie om een hypotheek zonder vast contract aan te gaan? Dat is natuurlijk super. Vanaf dat punt kan het wat ingewikkelder worden met je hypotheek, want er zijn veel verschillende banken en soorten hypotheken. Onze adviseurs kijken graag met je mee, zodat jij zeker weet dat je de beste hypotheek krijgt. Dat is voor ons het allerbelangrijkste: dat jij de komende tijd gelukkig bent met jouw hypotheek en zeker weet dat je niet teveel betaalt. In een eerste gratis gesprek wordt al 80% besproken.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.