Wat is het doorhalen of royeren van je hypotheek?

Het doorhalen van je hypotheek, ook wel bekend als het royeren van je hypotheek, kent zowel voor- als nadelen. Wij leggen het aan je uit!
stopwatch

3 min

calendar
12 oktober 2023
eye

150

Wat betekent hypotheek doorhalen?

Je hypotheek doorhalen betekent simpelweg dat je je hypotheek laat schrappen uit het Kadaster. Dit doe je wanneer je zeker weet dat je geen lening meer nodig hebt voor je huis.

Wanneer mag je je hypotheek doorhalen?

Je mag je hypotheek pas doorhalen wanneer deze volledig is afbetaald. De notaris controleert dit en haalt dan je hypotheek weg uit het register.

Wat kost het om je hypotheek door te halen?

Helaas zijn er wel wel kosten verbonden aan het doorhalen van je hypotheek. Het exacte bedrag verschilt per notariskantoor. Reken op een bedrag tussen de 90 en 500 euro. Het goede nieuws is dat deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. 

Is het altijd verplicht om je hypotheek door te halen?

Nee, het doorhalen van je hypotheek is niet altijd verplicht. Het is wel verplicht wanneer je je hypotheek oversluit, of verhuist naar een andere woning. Maar soms is het toch slim om je hypotheek te laten staan. Bijvoorbeeld als je profiteert van een lagere rente. Je kunt dan namelijk binnen de maximale periode nog steeds voordelig geld opnemen. Het is dus een persoonlijke beslissing die afhangt van jouw situatie. De experts bij Frits staan klaar om je hierbij te helpen!

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.