Spaarhypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek

Heb je een spaarhypotheek en vraag je je af of oversluiten naar een annuïteitenhypotheek voordelig voor je kan zijn? In dit artikel bespreken we de redenen waarom het handig zou kunnen zijn om je spaarhypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. 

stopwatch

3 min

calendar
16 juni 2023
eye

300

Bereken direct of jij kunt oversluiten

Waarom een spaarhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek?

Het oversluiten van je spaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als er een lagere rente is dan waar je je hypotheek voor hebt afgesloten. Hierdoor worden je maandelijkse lasten ook minder. Daarnaast kan het ook meer flexibiliteit bieden in hoe je de hypotheek aflost.

Maximale hypotheek berekenen

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een soort hypotheek waar je elke maand een bepaald bedrag betaalt. Deze premie, helpt je om een spaarpotje te vullen. Aan het einde van de looptijd gebruik je dit gespaarde bedrag om je hypotheek volledig terug te betalen. 

Tijdens de looptijd van de spaarhypotheek krijg je rente op je maandelijkse inleg. De rente die je ontvangt, is evenveel als de rente die je betaalt voor je hypotheek. Door deze combinatie van je inleg en de rente, zorg je ervoor dat je aan het einde van je hypotheek genoeg geld hebt om je spaarhypotheek volledig af te lossen.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit twee delen: een deel om af te lossen, en een deel voor de rente. Aan het begin betaal je vooral rente en maar een klein gedeelte aflossing. Naarmate de hypotheek langer loopt, ga je steeds meer aflossen en minder rente betalen. 

Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost. Een annuïteitenhypotheek biedt daarbij meer stabiele maandlasten gedurende de gehele looptijd zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Gevolgen van een spaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek

Het oversluiten van een spaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek kan verschillende gevolgen hebben. Ten eerste verandert de manier waarop je aflost en rente betaalt. Bij een spaarhypotheek bouw je kapitaal op gedurende de looptijd, terwijl je bij een annuïteitenhypotheek maandelijks aflost. Dit kan invloed hebben op je maandelijkse lasten. Daarnaast moet je bij het oversluiten rekening houden met eventuele kosten, zoals afsluitkosten en notariskosten.

Frits kan helpen

Wil je graag wat extra hulp bij de keuze of oversluiten voor jou handig is? De adviseurs van Frits staan voor je klaar! Plan gelijk een hypotheekgesprek in. 

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.