Is een spaarhypotheek nog steeds interessant in 2024?

Helaas heeft de spaarhypotheek zijn tijd gehad. In 2024 kun je op de woningmarkt geen nieuwe spaarhypotheek meer afsluiten. Heb je al een spaarhypotheek? Dan kun je deze behouden.
stopwatch

3 min

calendar
9 mei 2023
eye

11647

Bijgewerkt: 3 januari 2024

Gecontroleerd door:

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks een bedrag spaart op een aparte rekening (polis) voor de aflossing van je hypotheek. Op de einddatum van de hypotheek wordt het bedrag dat je op die rekening hebt gespaard gebruikt voor de aflossing van je hypotheek. Je hoeft tijdens de looptijd niet verplicht af te lossen.

Hoe werkt een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek heeft dus geen verplichte maandelijkse aflossing. De maandelijkse lasten bestaan dan ook eigenlijk uit de rente over het gehele hypotheekbedrag en de premie van de gekoppelde spaarpolis. Je ontvangt ook rente op de spaarrekening. Deze is even hoog als de hypotheekrente die je betaalt.

De hoogte van het totale spaarbedrag dat je tijdens de looptijd van de hypotheek in delen spaart, wordt zo bepaald dat het aan het einde van de looptijd gelijk is aan de hoogte van de hypotheekschuld. 

Kan ik mijn spaarhypotheek tussentijds aanpassen?

Bij een spaarhypotheek kun je de hypotheek oversluiten, versneld aflossen of meenemen als je gaat verhuizen. Er zijn nog maar een paar geldverstrekkers die een lopende spaarhypotheek mee kunnen verhuizen. Wil je weten of dit in jouw situatie mogelijk is? Bespreek dit met één van onze hypotheekadviseurs.

Kan ik extra aflossen op mijn spaarhypotheek?

Extra aflossen is bij een spaarhypotheek in feite wel mogelijk, maar het is bij deze hypotheekvorm vaak niet voordelig om te doen.

De voor- en nadelen van een spaarhypotheek

Verreweg het grootste voordeel van een spaarhypotheek is de stabiele maandlasten. De hypotheekrente is namelijk gekoppeld aan de spaarrente. Daarbij komt ook nog het fiscale voordeel door de hypotheekrenteaftrek. Ook spaar je automatisch voor de aflossing van de hypotheek, zodat deze aan het einde van de looptijd volledig is afgelost.

Maar er zitten ook nadelen aan deze hypotheekvorm. Zo kun je een spaarhypotheek moeilijker oversluiten en is de rente vaak wat hoger dan bij andere hypotheekvormen. Een hogere rente betekent een lagere spaarpremie. Een lagere rente betekent een hogere spaarpremie. Daarnaast is de hypotheekrente wel fiscaal aftrekbaar, maar de spaarpremie niet. De spaarhypotheek kun je nog zeer beperkt aanpassen. Er zijn nog een paar geldverstrekkers die een lopende spaarhypotheek mee kunnen verhuizen. 

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van mijn spaarhypotheek?

Aan het einde van de looptijd is het bedrag dat je hebt gespaard op de aparte rekening even hoog als de hypotheekschuld die nog open staat. Je lost dan met het bedrag van de spaarrekening het leningdeel af dat gekoppeld is aan de spaarpolis.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Advies nodig?

Duizelt alle informatie je een beetje? De adviseurs van Frits staan voor je klaar. Ze kunnen helpen bij het overwegen van de mogelijkheden. Plan gelijk een gratis hypotheekgesprek in. 

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

10/10/2024

Samenlevingscontract ontbinden: hoe werkt het?

5/09/2024

Pensioen en hypotheek afsluiten, gaat dat samen?

20/08/2024

Waarom de Consumentenbond en Radar met Frits samenwerken

23/07/2024

Hoeveel is de afsluitprovisie voor een hypotheek?

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.