Mag ik mijn hypotheek meenemen naar mijn nieuwe huis?

Je hebt een nieuw huis gekocht, tijd om de financiering te regelen. Je wilt het liefste elke maand zo min mogelijk betalen en daarom je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. Maar mag dat wel?

Angelina Kemper

Mag ik mijn hypotheek meenemen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ja! Heel vaak kun je je huidige hypotheek(vorm) meenemen naar je nieuwe huis. Dit is vooral interessant als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, of een hele lage hypotheekrente.

Wat zijn de regels voor het meenemen van mijn hypotheek?

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het meenemen van je hypotheek. Ikbenfrits heeft de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet.

Regel 1: Je mag je aflosvorm houden, ook als je naar een andere bank gaat

Als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt en je mag de rente aftrekken, dan mag je deze meenemen naar je nieuwe huis tegen een nieuwe hypotheekrente! Wel is het zo dat je de aflossingsvrije hypotheek niet mag verhogen. Beleggingshypotheken mogen worden omgezet naar aflossingsvrij. Bank(spaar) hypotheken kun je door laten lopen.

Regel 2: Maximaal 50% aflossingsvrij

Nu je een nieuw huis hebt gekocht, gaat er wel een deel van de nieuwe regels voor jou gelden. Dat is deze regel: maximaal 50% van de woningwaarde mag aflossingsvrij zijn gefinancierd als je recht wilt houden op hypotheekrenteaftrek. Is je (nieuwe) hypotheek hoger? Dan kun je dit financieren met een annuïteiten of lineaire hypotheek.

Regel 3: Verhuisregeling

Wil je je huidige hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis, dan zou er een verhuisregeling in je huidige hypotheekvoorwaarden moeten staan. Is dit niet het geval? Dan is het niet mogelijk om je hypotheekrente mee te nemen.

Hypotheek meenemen? Ikbenfrits kan je helpen

De specialistische hypotheekadviseurs van Ikbenfrits staan voor je klaar om te kijken hoe je jouw nieuwe huis optimaal kunt financieren. Wil je eerst zelf een berekening maken? Deze rekentool houdt rekening met je huidige hypotheek, overwaarde en een eventueel overbruggingskrediet. Binnen no time is voor jou de voordeligste optie berekend.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren