Huis verkopen aan kind

Je wilt graag je huis verkopen aan je kind. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. In dit artikel worden ze verder uitgewerkt.

stopwatch

7 min

calendar
9 maart 2023
eye

0

Huis verkopen onder WOZ-waarde

Je hebt besloten om een andere woning te gaan kopen die beter bij je situatie past. Een van jullie kinderen wil jullie woning graag overnemen en je hebt afgesproken om de woning tegen de WOZ waarde te verkopen. Dat is fijn voor je kind, want die koopt dan waarschijnlijk een woning met een hogere marktwaarde.

Voor jullie is het fijn omdat jullie het vertrouwde huis kunnen blijven zien nadat je kind in het huis gaat wonen. Ook heb je geen last van het regelen van een schenking. Wel kun je nog te maken hebben met belasting in box 3 als je de overwaarde op je spaarrekening parkeert. Dit is afhankelijk van jullie nieuwe situatie.

Huis verkopen en terughuren

Een optie voor de overwaarde die je in de woning hebt is om de woning te verkopen aan je kinderen en de woning dan weer terug te huren van hen.
Daar zitten echter wel wat nadelen aan:

  1. Omdat de kinderen niet in de woning gaan wonen, wordt de woning gezien als beleggingspand en betalen de kinderen 10,4% overdrachtsbelasting bij de levering van de woning.
  2. Verdere kosten die erbij komen zijn de kosten voor de leveringsakte, notariskosten, taxatiekosten en eventueel hypotheekakte kosten. 

Zijn er nog meer nadelige gevolgen?

Ja, als kopers van de woning betaal je in box 3 belasting over de waarde van de woning, als ouders krijg je een bedrag bijgeschreven op je bankrekening, wat ook in box 3 valt.
Ook moet je goede afspraken maken over de huur. Kies je voor een marktconforme huur, of juist een lagere omdat de woning voor de WOZ-waarde is verkocht? Je komt in een situatie terecht van huurder versus eigenaar en in het bespreken van de kosten kunnen daar discussies en problemen over ontstaan. Het is dus goed om daarbij stil te staan.

Laat je adviseren

Je merkt al dat er verschillende mogelijkheden zijn, laat je daarom goed adviseren zodat je geen verkeerde keuze maakt. De adviseurs van Frits kunnen je hierbij helpen! 

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

11/06/2024

Wat is een verhuisregeling voor je hypotheek?

11/06/2024

Aan welke eisen moet je voldoen voor een hypotheek?

BKR-registratie telefoon, wat is de invloed op je hypotheek?

31/05/2024

Een hypotheek aanvragen in 6 stappen

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.