Hypotheek en onregelmatigheidstoeslag, hoe zit dat?

Ontvang jij bovenop je normale salaris een onregelmatigheidstoeslag? Dan is de kans dat je deze onregelmatigheidstoeslag mag meenemen in je hypotheek. Zo kun je meer lenen.

Angelina Kemper

Wat zijn de voorwaarden om de onregelmatigheidstoeslag mee te mogen tellen voor de hypotheek?

Als je in jouw baan wisselende diensten hebt en daardoor bijvoorbeeld ’s nachts of in het weekend werkt, dan is de kans groot dat een relatief groot deel van jouw salaris variabel is. Afhankelijk van je diensten ontvang je dan een onregelmatigheidstoeslag. Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, dan mag je deze meenemen in je hypotheekaanvraag. Op die manier kun je meer lenen. De onregelmatigheidstoeslag moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Het is niet eenmalig, maar structureel van aard.
  • Het matcht met je functie, dienstverband en beroepsgroep.

Hoe toon ik aan dat ik salaris met onregelmatigheidstoeslag ontvang?

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan wil de banken natuurlijk bewijs dat je daadwerkelijk onregelmatigheidstoeslag ontvangt aan de hand van wat documenten, waaronder een werkgeversverklaring. Op de werkgeversverklaring kan je werkgever de toeslag kwijt. Daarnaast wil de bank bijna altijd een salarisstrook van je ontvangen.

Hoeveel van de onregelmatigheidstoeslag mag ik meetellen voor de hypotheek

De meeste banken gaan uit van de regels die NHG hanteert. Zij stellen dat je de toeslag van de afgelopen 12 maanden mag meetellen. Uiteraard alleen als je voldoet aan de voorwaarden die hierboven staan uitgelegd. Er zijn echter een aantal banken die strenger zijn! Dit zijn onder andere: Conservatrix, Lloyds, Merius, Obvion, Reaal, Tulp Hypotheken, Venn Hypotheken en Vista Hypotheken.

Hypotheek met onregelmatigheidstoeslag aanvragen?

De hypotheekadviseurs van Ikbenfrits zijn expert op dit gebied en doen dagelijks niets anders. Tip! Vraag altijd een werkgeversverklaring op met daarop je onregelmatigheidstoeslag, voordat je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur. Eerst zelf rekenen? Met de rekentool van Ikbenfrits bereken je snel wat je kunt lenen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren