JKP (Jaarlijks Kostenpercentage), wat is het precies?

In de offerte van je hypotheek staat altijd het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Nog nooit van gehoord? Straks weet je er alles over.
stopwatch

3 min

calendar
10 maart 2022
eye

28338

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) hypotheek?

Het JKP is een percentage dat altijd in de hypotheekofferte staat. Dit percentage bestaat uit twee delen:

  • De kosten die je jaarlijks betaalt aan aflossing en rente voor je hypotheek
  • De kosten die je moet maken om de hypotheek te kunnen krijgen. Hieronder vallen de eenmalige kosten zoals taxatie- en notariskosten, maar ook bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering die je maandelijks betaalt.
De hoogte van het Jaarlijks Kostenpercentage hangt af van de rente en de bijkomende kosten. Er wordt rekening gehouden dat je rente per maand moet betalen en niet per jaar.
Maximale hypotheek berekenen

Waarom is het er?

Het JKP is in het leven geroepen om de kosten inzichtelijk te maken. Zo zie je dat de totale kosten van een hypotheek hoger zijn dan het bedrag dat je leent voor de koop van 't huis. Er wordt rekening gehouden met de extra kosten en de looptijd van de hypotheek waarover je rente betaalt. Daarom valt het altijd een stukje hoger uit dan de nominale hypotheekrente.

Hoe wordt het JKP berekend?

Naast het bedrag dat je leent van de bank (en de rente die je hierover betaalt) wordt er rekening gehouden met de volgende kosten:

Wat heb je eraan?

Het JKP is handig om verschillende banken te vergelijken, omdat het duidelijker laat zien hoeveel de hypotheek je op jaarbasis kost. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de rente bij de ene bank lager is, maar dat het Jaarlijks Kostenpercentage hoger uitvalt door de bijkomende kosten. Ook zullen onze adviseurs je hierin goed begeleiden. Wanneer je een gratis hypotheekgesprek aanvraagt, zullen onze adviseurs je door alle opties meenemen. Op zo'n manier dat jij het ook snapt. Zo komen jullie samen tot de beste keuze.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

18/05/2023

Hypotheek zonder vast contract, welke opties zijn er?

24/04/2023

De 'hybride hypotheek', wat betekent dat?

17/04/2023

Een lagere hypotheek door je private leaseauto

12/04/2023

Kan ik structureel overwerk meenemen als inkomen voor de hypotheek?

11/04/2023

Hypotheek en onregelmatigheidstoeslag, hoe zit dat?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.