Een hypotheek met opbouwproduct omzetten: dit zijn je opties

Je sloot toen je een huis kocht een leven- of beleggingshypotheek af. Met een opbouwproduct heb je jarenlang geld ingelegd om te sparen. Maar hoe kom je bij je geld als je je hypotheek wilt oversluiten?
stopwatch

3 min

calendar
6 maart 2023
eye

1573

Bijgewerkt: 14 december 2024

Geschreven door: Bénine Bijleveld

Gecontroleerd door: Marco Palfenier

Geschreven door:
Bénine Bijleveld

Gecontroleerd door:
Marco Palfenier

Waarom oversluiten met een leven- of beleggingshypotheek? 

Bij zowel een levenhypotheek als een beleggingshypotheek ben je afhankelijk van hoe goed je beleggingen presteren. Dit zorgt voor onzekerheid; als het minder goed gaat, loop je het risico op een restschuld wanneer de looptijd van je hypotheek voorbij is en je ineens een extra bedrag moet ophoesten. Om dit te voorkomen, is het mogelijk om een hypotheek met opbouwproduct over te sluiten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Dit kan betekenen dat je maandlasten omhoog gaan, maar het biedt zekerheid en aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost. 

Kan je het opbouwproduct van je hypotheek oversluiten?

Het is mogelijk om het opbouwproduct van je hypotheek over te sluiten. Dit werkt anders dan bij een ‘normale’ aflossingsvrije hypotheek. Je opbouwproduct van je leven- of beleggingshypotheek is namelijk bijna altijd bij een andere partij ondergebracht, dan waar jouw hypotheek is afgesloten. Je bank kan dus ook niet zomaar bij dit bedrag komen. Banken doen dit om zichzelf in te dekken. Zij willen eerst het geld terugzien, voordat ze jouw opbouwproduct vrij willen geven. Gelukkig zijn er manieren om het geld uit je opbouwproduct vrij te krijgen, maar het is niet altijd even makkelijk.

Hoe krijg je het geld vrij uit een opbouwproduct?

In het kort heb je drie opties als je een opbouwproduct wilt oversluiten. Op volgorde van makkelijk naar moeilijk zijn die opties als volgt:

Optie 1: uit eigen middelen

Heb je het bedrag ter hoogte van de waarde van je opbouwproduct zelf op de bank staan? Leg dit dan in voor je nieuwe hypotheek. Op die manier hoef je niet te wachten tot het geld uit je opbouwproduct vrijkomt. Het geld wat je uit je eigen zak voorschiet, krijg je weer terug als je hypotheek is overgesloten. Dit is verreweg de snelste en makkelijkste optie.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Optie 2: een tijdelijk extra leningdeel in je nieuwe hypotheek

Deze optie is al iets ingewikkelder. Je kunt een extra leningdeel afsluiten binnen je hypotheek, die net zo hoog is als de waarde van je opbouwproduct. Voorwaarde is dat het past in je maximale leencapaciteit, die wordt berekend op basis van je inkomen. Houd er ook rekening mee dat, in het geval van een verhuizing, je lening nog steeds niet hoger mag zijn dan 100% van de woningwaarde. De extra lening die je afsluit is maar tijdelijk, je lost deze af op het moment dat je opbouwproduct vrijkomt. Let wel op: je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek over deze extra lening. Ook mag je bij de meeste banken niet onbeperkt aflossen. Kijk dus eerst goed naar welke regels jouw bank hanteert op het gebied van aflossen.

Nu berekenen wat je kunt besparen

Optie 3: de hypotheek omzetten voordat je oversluit

Als je niet genoeg eigen geld hebt om het bedrag van je opbouwproduct voor te schieten én je wilt niet met een extra lening zitten, is er nog een derde optie. Je kunt je hypotheek eerst omzetten bij je eigen bank. Dit wordt ook wel intern oversluiten genoemd. Voordat je oversluit, zorg je eerst bij je eigen bank dat je kapitaalhypotheek wordt omgezet in een ander soort lening. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende opties, die allemaal hun voor- en nadelen hebben.

Groot deel aflossingsvrij

Hypotheken met een opbouwproduct zijn altijd aflossingsvrij. Als je jouw maandlasten zo laag mogelijk wilt houden, kun je het beste een zo groot mogelijk deel van je nieuwe lening aflossingsvrij houden. Veel banken staan een maximum van 50% aflossingsvrij toe in je hypotheek. Het andere deel van je lening wordt dan annuïtair of lineair. Op deze manier blijven je maandlasten laag, maar is er wel een kans dat je aan het einde van je looptijd blijft zitten met een restschuld.

Groot deel annuïtair of lineair

Als je een restschuld wilt voorkomen, kun je het beste een kleiner aflossingsvrij leningdeel nemen, en het grootste gedeelte van je lening annuïtair of lineair maken. Je maandlasten worden iets hoger, maar je betaalt elke maand een deel van je huis af, waardoor de kans op een restschuld aanzienlijk kleiner wordt.

Volledig annuïtair of lineair

Je kunt ervoor kiezen om je volledige hypotheek annuïtair of lineair te maken. Let er wel goed op dat je deze maandlasten kunt dragen, die zijn namelijk aanzienlijk hoger dan bij een deel aflossingsvrij. Het voordeel hiervan is wel dat je zeker weet dat je jouw lening aan het einde van je looptijd helemaal hebt afgelost.

Je hypotheek met opbouwproduct oversluiten? Wij helpen je

Heb je nog niet helemaal voor ogen hoe je jouw hypotheek met opbouwproduct het beste kunt oversluiten? Dan kun je altijd bij ons aankloppen. Onze adviseurs staan te springen om je te helpen. Zo weet je zeker dat je een goede hypotheek hebt!

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

30/08/2024

Geld besparen? Dat kan met deze 5 bespaartips

23/07/2024

Beleggingshypotheek oversluiten

23/07/2024

Boeterente meefinancieren of direct betalen bij oversluiten?

1/07/2024

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.