Kun je je hypotheek omzetten?

Je hypotheek omzetten of je hypotheek veranderen is vaak mogelijk. Soms kan dit zelfs gratis.

stopwatch

4 min

calendar
18 mei 2021
eye

2219

Bereken of je kan besparen

Hoe kun je je hypotheekrente omzetten?

Je hebt eigenlijk drie verschillende opties; je kunt je hypotheek oversluiten, gebruik maken van rentemiddeling of je risicoklasse laten aanpassen bij je bank.

1. Hypotheek oversluiten

Je hypotheek omzetten naar een andere bank wordt ook wel oversluiten genoemd. Het kan veel voordeel opleveren als de rente nu lager is dan waarvoor jij hebt afgesloten. Als je wilt oversluiten naar een andere aanbieder dan krijg je vaak wel te maken met kosten. Je betaalt bijvoorbeeld een boete omdat je de hypotheek tijdens de looptijd al stopzet. En je maakt altijd kosten voor het afsluiten van een hypotheek, zoals een taxatie en notariskosten. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar en kun je ook meenemen in je nieuwe hypotheek. Benieuwd of jij kunt besparen? Bereken het gratis.

Nu berekenen wat je kunt besparen

2. Rentemiddelen

Bij rentemiddeling ga je jouw rentevaste periode alvast verlengen. De oude (hoge) rente en de nieuwe (lagere) rente worden dan 'gemiddeld' en dat wordt dan je nieuwe hypotheekrente. Ook bij rentemiddeling krijg je te maken met een boete, maar deze boete wordt verwerkt in je nieuwe rente. Rentemiddeling is bijna nooit voordeliger dan oversluiten of niets doen. Dit komt doordat banken vaak trucjes uithalen om je toch meer te laten betalen. Soms is het wel een optie als je niet in staat bent de huidige rente te betalen en een te laag inkomen hebt om te kunnen oversluiten.

3. Risicoklasse aanpassen

Heb je een hypotheek zonder NHG en is je huis in waarde gestegen of heb je afgelost? Dan kan het zijn dat je bank teveel rente in rekening brengt, doordat ze denken dat ze meer risico lopen op jouw hypotheek dan daadwerkelijk het geval is. Het kan dan zeker lonen om te controleren bij de bank of je nog in de juiste risicoklasse zit. Heel veel banken passen dit namelijk niet automatisch aan. Grote kans dus dat je gratis je de rente van hypotheek kunt omzetten naar een lager percentage.

De vorm van je hypotheek omzetten, kan dat?

Je kunt je hypotheekvorm altijd wijzigen naar annuïteiten of lineair als dit past binnen je leencapaciteit. Als je jouw hypotheek gaat oversluiten, dan kunnen we dit gelijk voor je regelen! Je betaalt hiervoor niets extra's. Bij het wijzigen van je hypotheekvorm krijg je altijd te maken met kosten, zoals advies en bemiddelingskosten en taxatiekosten.

Wij helpen je met je hypotheek omzetten

Wil jij jouw hypotheek omzetten naar een andere bank? Dan kan één van onze adviseurs je daarbij helpen. Start met het berekenen van jouw besparing en plan vervolgens een gratis hypotheekgesprek in bij een adviseur om samen te bepalen of jouw hypotheek omzetten écht de beste optie is voor jou. Is dat het niet? Dat vertelt de adviseur je dat natuurlijk ook.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.