Kan ik mijn hypotheek omzetten?

Overal lees je over die lage hypotheekrente. Kun jij daar ook wat mee? Je hypotheek omzetten of je hypotheek veranderen is vaak mogelijk. Soms kan dit zelfs gratis. Ik heb de opties voor je op een rij gezet.

Angelina Kemper

Hoe kan ik mijn hypotheekrente omzetten?

Je hebt 3 opties; je hypotheek oversluiten, rentemiddeling of je risicoklasse laten aanpassen bij je bank als de bank dit niet automatisch doet.

1. Hypotheek oversluiten

Je hypotheek omzetten naar een andere bank noemen we ook wel oversluiten. Het kan je veel voordeel opleveren met deze lage rentes. Als je wilt oversluiten naar een andere aanbieder dan krijg je vaak wel te maken met kosten. Je betaalt bijvoorbeeld een boete omdat je de hypotheek tijdens de looptijd al stopzet. En je maakt altijd kosten voor het afsluiten van een hypotheek, zoals een taxatie en notariskosten. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar en kun je ook meenemen in je nieuwe hypotheek. Ondanks deze kosten kunnen zo’n 50% van de huizenbezitters flink besparen op de hypotheek, zo’n 1.300 per jaar. Benieuwd of dit voor jou ook geldt? Bereken het gratis met mijn handige rekentool.

2. Rentemiddelen

Bij rentemiddeling ga je jouw rentevaste periode alvast verlengen. De oude (hoge) rente en de nieuwe (lagere) rente worden dan ‘gemiddeld’ en dat wordt dan je nieuwe hypotheekrente. Ook bij rentemiddeling krijg je te maken met een boete, maar deze boete wordt verwerkt in je nieuwe rente. Rentemiddeling is bijna nooit voordeliger dan oversluiten of niets doen. Dit komt doordat banken vaak trucjes uithalen om je toch meer te laten betalen. Soms is het wel een optie als je niet in staat bent de huidige rente te betalen en een te laag inkomen hebt om te kunnen oversluiten.

3. Risicoklasse aanpassen

Heb je een hypotheek zonder NHG en is je woning in waarde gestegen of heb je afgelost? Dan kan het zo zijn dat je bank te veel rente in rekening brengt, doordat ze denken dat ze meer risico lopen op jouw hypotheek dan daadwerkelijk het geval is. Het kan dan zeker lonen door even te controleren bij de bank of je nog in de juiste risicoklasse zit. Heel veel banken passen dit namelijk niet automatisch aan. Grote kans dus dat je gratis je hypotheekrente kunt aanpassen.

Omzetten van je hypotheekvorm, kan dat?

Je kan je hypotheekvorm altijd wijzigen naar annuïteiten of lineair als dit past binnen je leencapaciteit. Als je jouw hypotheek gaat oversluiten, dan kan ik dit gelijk voor je regelen! Je betaalt hiervoor niets extra’s. Bij het wijzigen van je hypotheekvorm krijg je altijd te maken met kosten, zoals advies en bemiddelingskosten en taxatiekosten.

Ik help je met je hypotheek omzetten

Wil jij jouw hypotheek omzetten naar een andere aanbieder? Dan kan ik je daarbij helpen! Start met het berekenen van jouw besparing en maak vervolgens een gratis afspraak bij 1 van mijn adviseurs om samen te bepalen of jouw hypotheek omzetten écht de beste optie is voor jou. Is dat het niet? Even goede vrienden. Het eerste gesprek is helemaal gratis.