Mag ik mijn bonus meetellen voor de hypotheek?

08 maart 2022 12841x

Ontvang jij bovenop je normale salaris een extra beloning of bonus? Dan is er een kans dat je deze bonus mag meenemen in je hypotheek. Op die manier kun je meer lenen.

Angelina Kemper

Wat zijn de voorwaarden om de bonus mee te mogen tellen voor de hypotheek?

Ben jij in jouw baan bezig bent met het verkopen van producten en/ of diensten? Dan is er een grote kans dat een deel van jouw salaris variabel is. Dat betekent dat je inkomen geen vast bedrag is, maar dat het afhankelijk is van je presentaties, waarvoor je een bonus of beloning krijgt. Vaak is dit een deel van de omzet; je ontvangt dan salaris met provisie. Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, mag je dat meenemen in je hypotheekaanvraag. Zo kun je weer meer lenen.

  • De bonus is niet eenmalig, maar structureel
  • Het matcht met je functie.
  • Je krijgt de provisie op basis van je eigen presteren en is niet afhankelijk van de bedrijfsprestaties- en resultaten.

Hoe toon ik aan dat ik salaris met provisie ontvang?

Banken willen natuurlijk bewijs dat je daadwerkelijk structureel provisie ontvangt. Dit kan met de volgende documenten. Per bank kan het trouwens verschillen welk document ze bij je opvragen.

  • Salarisstrook
  • Jaaropgave
  • Werkgeversverklaring waarop de provisie vermeld staat
  • Verklaring van de werkgever dat je de provisie ontvangt op basis van je eigen presteren en dat deze niet afhankelijk is van de bedrijfsprestaties- en resultaten.

Hoeveel van de bonus mag ik meetellen voor de hypotheek

De meeste banken gaan uit van de regels die NHG hanteert. Zij stellen dat je de provisie van de afgelopen 12 maanden mag meetellen. Uiteraard alleen als je voldoet aan de voorwaarden die hierboven staan uitgelegd. Er zijn echter een aantal banken die strenger zijn! Dit zijn onder andere: Aegon, Attens Hypotheken, BLG Wonen, Merius, Munt Hypotheken, Obvion, Reaal, Syntrus Achmea, Tulp Hypotheken en Venn Hypotheken. Bij hen kun je vaak minder provisie meetellen voor je hypotheek.

Hypotheek met bonus aanvragen?

Onze hypotheekadviseurs helpen je graag met het advies over je hypotheek. Zij maken het gelijk lekker concreet. Tijdens je eerste gratis gesprek wordt namelijk 80% al besproken. Tip! Vraag altijd een werkgeversverklaring op met daarop je provisie, voordat je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur. Ook alvast zelf rekenen? Met onze rekentool bereken je snel wat je kunt lenen.