Mag ik mijn bonus meetellen voor de hypotheek?

Ontvang jij bovenop je normale salaris een extra beloning of bonus? Dan is er een kans dat je deze bonus mag meenemen in je hypotheek. Op die manier kun je meer lenen.

Angelina Kemper

Wat zijn de voorwaarden om de bonus mee te mogen tellen voor de hypotheek?

Als je in jouw baan bezig bent met het verkopen van producten en/ of diensten, dan is de kans groot dat een relatief groot deel van jouw salaris variabel is. Dat betekent dat je inkomen geen vast bedrag is, maar dat het afhankelijk is van je presentaties, waardoor je een bonus of beloning krijgt. Vaak is dit een percentage van de omzet. Je ontvangt dan salaris met provisie. Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, dan mag je deze meenemen in je hypotheekaanvraag. Zo kun je meer lenen.

 • De bonus is niet eenmalig, maar structureel van aard.
 • Het matcht met je functie.
 • De provisie ontvang je op basis van je eigen presteren en is niet afhankelijk van de bedrijfsprestaties- en resultaten.

Hoe toon ik aan dat ik salaris met provisie ontvang?

Banken willen natuurlijk bewijs dat je daadwerkelijk structureel provisie ontvangt. Dit kan aan de hand van de volgende documenten. Per bank kan overigens verschillen welk document ze bij je opvragen.

 • Salarisstrook
 • Jaaropgave
 • Werkgeversverklaring waarop de provisie vermeld staat
 • Verklaring van de werkgever dat je de provisie ontvangt op basis van je eigen presteren en dat deze niet afhankelijk is van de bedrijfsprestaties- en resultaten.

Hoeveel van de bonus mag ik meetellen voor de hypotheek

De meeste banken gaan uit van de regels die NHG hanteert. Zij stellen dat je de provisie van de afgelopen 12 maanden mag meetellen. Uiteraard alleen als je voldoet aan de voorwaarden die hierboven staan uitgelegd. Er zijn echter een aantal banken die strenger zijn! Dit zijn onder andere: Aegon, Attens Hypotheken, BLG Wonen, Merius, Munt Hypotheken, Obvion, Reaal, Syntrus Achmea, Tulp Hypotheken en Venn Hypotheken. Bij hen kun je vaak minder provisie meetellen voor je hypotheek.

Hypotheek met bonus aanvragen?

De hypotheekadviseurs van Ikbenfrits zijn expert op dit gebied en doen dagelijks niets anders. Tip! Vraag altijd een werkgeversverklaring op met daarop je provisie, voordat je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur. Eerst zelf rekenen? Met de rekentool van Ikbenfrits bereken je snel wat je kunt lenen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

 • Een stappenplan voor het kopen van een woning
 • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
 • De 5 gouden tips van Frits voor starters
 • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren