Wat is een seniorenhypotheek?

Ben je met pensioen, of ga je binnen tien jaar met pensioen? Dan is het misschien handig om te kijken naar de seniorenhypotheek. Dit kan je meer financiële ruimte geven. Maar wat is een seniorenhypotheek precies?

stopwatch

3 min

calendar
19 februari 2024
eye

350

Seniorenhypotheek: wat is dat?

Ga je binnenkort met pensioen of ben je al met pensioen? Met een seniorenhypotheek kun je ook na je pensioen, of als je binnen tien jaar met pensioen gaat, een nieuwe hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen.

Hoe werkt een seniorenhypotheek?

Bij een seniorenhypotheek kijkt de bank naar je toekomstige pensioeninkomen. Dat is anders dan bij een normale hypotheek. Voor je 57e jaar kijkt de bank namelijk naar je bruto inkomen. Daarom vragen we in onze rekentool naar je geboortedatum. Als je binnen tien jaar met pensioen gaat, houdt de bank rekening met je pensioeninkomen. Dit beïnvloedt hoe hoog je maximale hypotheek kan zijn. 

Hypotheekvormen voor een seniorenhypotheek

Een seniorenhypotheek is niet een speciale hypotheekvorm, maar eigenlijk een verzamelnaam. Je kunt kiezen uit drie verschillende hypotheekvormen:

  1. Lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek wordt elke maand een gelijk deel van de schuld afgelost.
  2. Annuïteitenhypotheek:  Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand het zelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing.
  3. Aflossingsvrije hypotheek: Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd alleen rente betaalt en geen aflossingen doet op het geleende bedrag. 

Overwaarde verzilveren met seniorenhypotheek

Overwaarde ontstaat wanneer de waarde van je huis hoger is dan je nog uitstaande hypotheek. Veel mensen hebben overwaarde op hun huis, omdat de huizenmarkt de afgelopen jaren sterk is gestegen. Door de overwaarde te verzilveren, heb je meer financiële ruimte om dingen te doen die je wilt. Zo kun je dit geld gebruiken voor een vakantiewoning, het verbouwen van je huis, of het aanvullen van je pensioeninkomen.

Hypotheek afsluiten na je pensioen

Denk je aan verhuizen of wil je als gepensioneerde je overwaarde gebruiken? Een seniorenhypotheek is dan een goede keuze om na je pensioen een hypotheek af te sluiten. Bij deze hypotheek telt je pensioeninkomen mee, wat kan zorgen voor een hogere hypotheek dan bij een standaardhypotheek. Zo kun je optimaal van je pensioen genieten.

Wil je je overwaarde inzetten, een nieuwe woning kopen, je hypotheek oversluiten, of heb je behoefte aan meer financiële vrijheid? Onze adviseurs staan klaar om je te helpen de beste keuze te maken.

 

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.