Welke schulden zijn van invloed op je maximale hypotheek?

10 maart 2022 12529x

Het is een van de belangrijkste vragen wanneer je een huis koopt: 'hoeveel kun je lenen voor de hypotheek?' Natuurlijk speelt je inkomen een grote rol maar ook je schulden. Wil je weten hoe 't berekend wordt?

Thomas de Leeuw

Invloed van inkomen vs. schulden op je hypotheek

De bank kijkt naar je inkomen en schulden om te bepalen hoeveel ze je willen lenen. Ze maken een totaalplaatje. Hier rolt een bedrag uit: dit maandelijkse bedrag zou je financieel moeten kunnen dragen aan hypotheek volgens de berekening. De overheid bemoeit heeft ook nog rgels. Zo wordt ervoor gezorgd dat Nederlanders niet veel te hoge bedragen lenen die ze niet kunnen terugbetalen.

De berekening

Je kunt zelf berekenen hoe schulden van invloed zijn op je hypotheek. Er is hier namelijk een standaard berekening voor. Overigens is de studieschuld een grote uitzondering, maar daarover straks meer. Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen. Klinkt lastig, maar onze rekentool berekent dit allemaal voor je. Je hoeft 't alleen maar in te vullen!

Welke schulden zijn van invloed op de hoogte van je hypotheek?

Het korte antwoord is: alle schulden die langer lopen dan een maand en waar je maandelijks geld aan kwijt bent. Hieronder vind je verschillende soorten schulden en de bijbehorende details.

  • Studieschuld

  • Creditcardschuld (BKR-geregistreerd)

  • Roodstand

  • Doorlopend krediet

  • Aflopend krediet

  • Alimentatie

  • Leaseauto

  • Smartphone met abonnement

Alles op een rij?

Het lijstje hierboven is nog geeneens compleet. Dit zijn de meestvoorkomende schulden naast de hypotheek. Heb je andere vaste lasten? Houd er dan rekening mee dat ze van invloed zijn op wat je mag lenen. Het is een goed idee om alle lasten die je hebt in kaart te brengen. Dan kun je een realistische inschatting maken van wat je kunt lenen. Zo weet je zeker dat je een huis koopt waarvoor je een hypotheek kan afsluiten.

Lees ook