Wat is een opleveringskeuring? En is dit iets wat jij ook moet doen?

08 april 2021 7269x

Na maanden van wachten is je nieuwbouwhuis eindelijk klaar en vindt de oplevering plaats. Dit is hét moment om te checken of de bouw wel goed is verlopen. Een opleveringskeuring kan daarbij handig zijn.

Bénine Bijleveld

Een opleveringskeuring, wat is het precies?

Tijdens de oplevering van je nieuwbouwhuis maak je samen met de aannemer een rondje door het huis. Er wordt een proces-verbaal gemaakt waarin staat welke gebreken jullie tegenkomen. Dingen die je over het hoofd ziet komen dan natuurlijk niet in dat rapport. Het wordt lastig om later voor deze dingen nog aan te kloppen bij je aannemer. Om dit voor te zijn, kun je kiezen om een opleveringskeuring te laten doen. Dan loopt er een bouwkundige mee tijdens de oplevering die zelf een rapport opstelt. De prijs voor een opleveringskeuring verschilt per partij, maar denk ongeveer aan een bedrag tussen de 180 en 250 euro. Ook handig: neem een Checklist oplevering nieuwbouwmee!

Hoe gaat dat, een opleveringskeuring?

Handen uit de mouwen

Op de dag en tijd van de opleveringskeuring ontmoet je de bouwkundige voor jouw nieuwe huis. Even de handen schudden en dan gelijk aan de slag. Jij, de aannemer en de bouwkundige controleren het huis op eventuele gebreken. Aarzel vooral niet om vragen te stellen. De aannemer legt uit hoe bepaalde installaties werken zodat je straks ook daadwerkelijk kunt wonen in je nieuwe huis. Jouw expert schrijft ondertussen per ruimte de gebreken op.

Tekenen maar!

Na afloop checken jullie samen het proces-verbaal van de aannemer voordat jij je krabbel eronder zet. Als het goed is ontvang je binnen een dag per mail het rapport van de opleveringskeuring.

Waar zit je in het proces?

Hoe ver ben je met de koop van je nieuwbouwhuis? Ben je nog aan het oriënteren of vindt de opleveringkeuring al bijna plaats? Als je nog geen hypotheek hebt voor jouw nieuwbouwhuis, helpen wij je graag. Onze adviseurs weten precies welke hypotheek het beste past bij jouw situatie. Wat zij het belangrijkste vinden? Dat jij de komende jaren blij bent met je hypotheek, ook als dat niet via ons gaat.

Zorg dat je niets over het hoofd ziet...

...door de gratis "Checklist oplevering nieuwbouw" te downloaden. Daarnaast krijg je handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren.

Lees ook