Wat is een opleveringskeuring? En is dit iets wat jij ook moet doen?

Na maanden van wachten is je nieuwbouwhuis eindelijk klaar en vindt de oplevering plaats. Dit is hét moment om te checken of de bouw wel goed is verlopen. Een opleveringskeuring kan daarbij handig zijn.
stopwatch

3 min

calendar
20 juni 2023
eye

7124

Een opleveringskeuring, wat is het precies?

Tijdens de oplevering van je nieuwbouwhuis maak je samen met de aannemer een rondje door het huis. Er wordt een proces-verbaal gemaakt waarin staat welke gebreken jullie tegenkomen. Dingen die je over het hoofd ziet komen dan natuurlijk niet in dat rapport. Het wordt lastig om later voor deze dingen nog aan te kloppen bij je aannemer. Om dit voor te zijn, kun je kiezen om een opleveringskeuring te laten doen. Dan loopt er een bouwkundige mee tijdens de oplevering die zelf een rapport opstelt. De prijs voor een opleveringskeuring verschilt per partij, maar denk ongeveer aan een bedrag rond de 275 euro. Ook handig: neem onze checklist oplevering nieuwbouw mee!

Hoe gaat dat, een opleveringskeuring?

Handen uit de mouwen

Op de dag en tijd van de opleveringskeuring ontmoet je de bouwkundige voor jouw nieuwe huis. Even de handen schudden en dan gelijk aan de slag. Jij, de aannemer en de bouwkundige controleren het huis op eventuele gebreken. Aarzel vooral niet om vragen te stellen. De aannemer legt uit hoe bepaalde installaties werken zodat je straks ook daadwerkelijk kunt wonen in je nieuwe huis. Jouw expert schrijft ondertussen per ruimte de gebreken op. Tip: schrijf zelf ook de gebreken op. Je kan beter teveel op schrijven dan dat je achteraf dingen over het hoofd hebt gezien. 

Tekenen maar!

Na afloop checken jullie samen het proces-verbaal van de aannemer voordat jij je krabbel eronder zet. Als het goed is ontvang je binnen een dag per mail het rapport van de opleveringskeuring.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Waar zit je in het proces?

Hoe ver ben je met de koop van je nieuwbouwhuis? Ben je nog aan het oriënteren of vindt de opleveringkeuring al bijna plaats? Als je nog geen hypotheek hebt voor jouw nieuwbouwhuis, helpen wij je graag. Onze adviseurs weten precies welke hypotheek het beste past bij jouw situatie. Wat zij het belangrijkste vinden? Dat jij de komende jaren blij bent met je hypotheek, ook als dat niet via ons gaat.

Gratis afspraak maken
Eerste pagina - Checklist oplevering nieuwbouw

Check, check, dubbelcheck: oplevering nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis kun je vaak niet bezichtigen, omdat het nog gebouwd moet worden. Hoe zorg je er in dit geval voor dat je het huis krijgt waar je op had gerekend? Met onze checklist kun je alles nalopen om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe huis perfect wordt opgeleverd.

Eerste pagina - Checklist oplevering nieuwbouw

Download de gratis checklist  oplevering nieuwbouw.

Met onze checklist kun je alles nalopen om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe huis perfect wordt opgeleverd.

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.