Wat is een opleveringskeuring? Moet ik die ook laten doen?

Na maanden van wachten is je nieuwbouwhuis eindelijk klaar en vindt de oplevering plaats. Dit is niet alleen een feestelijk moment. Je moet namelijk ook checken of de bouw wel goed verlopen is. Misschien is een opleveringskeuring voor jou wel handig.

Charlie Vielvoye

Een opleveringskeuring, wat is het precies?

Tijdens de oplevering van je nieuwbouwhuis maak je samen met de aannemer een rondje door de woning. Er wordt een proces-verbaal gemaakt waarin staat welke gebreken jullie tegenkomen. Dingen die je over het hoofd ziet komen niet in dat rapport. Hiervoor is het lastiger om later nog aan te kloppen bij je aannemer. Om dit voor te zijn kun je ervoor kiezen om een opleveringskeuring te laten doen. Dan loopt er een bouwkundige mee tijdens de oplevering die zelf een rapport opstelt. Neem ook mijn Checklist oplevering nieuwbouw mee!

Wat kost een opleveringskeuring nieuwbouw?

Dit verschilt per partij. Denk aan tussen de 180 en 250 euro. ‘Nog meer bijkomende kosten…’ hoor ik je zuchten. Maar goed, zo’n keuring kan je een hoop problemen schelen. Een bouwkundige ziet een stuk meer dan jij en je aannemer is er ook niet bij gebaat om alles wat die zelf ziet aan de grote klok te hangen.

Hoe gaat een opleveringskeuring in z’n werk?

Even checken…

Nog 1 dingetje voor ik het vergeet: zorg ervoor dat je de opleveringskeuring boekt voor het juiste moment. Dus niet per ongeluk voor de vooroplevering als die er is. Alles netjes geregeld?

Handen uit de mouwen

Op de dag en tijd van de oplevering ontmoet je de bouwkundige voor de woning. Even de handen schudden en dan gelijk aan de slag. Jij, de aannemer en de bouwkundige controleren de woning op eventuele gebreken. Aarzel niet om vragen te stellen! De aannemer legt uit hoe bepaalde installaties werken zodat je ook daadwerkelijk kan wonen straks in je nieuwe huis. Jouw expert schrijft ondertussen per ruimte de gebreken op.

Tekenen maar!

Na afloop checken jullie samen het proces-verbaal van de aannemer voordat jij je krabbel eronder zet. De bouwkundige geeft je de eenmalige incasso waarmee je betaalt voor het hele gebeuren. Als het goed is ontvang je binnen een dag per mail het rapport van de opleveringskeuring. Klaar is Kees.

Waar zit je in het proces?

Hoe ver ben je met de koop van je nieuwbouwhuis? Ben je nog aan het oriënteren of vindt de oplevering al bijna plaats? Ik help je graag verder. Kijk op mijn overzichtspagina over Hypotheek Nieuwbouw om meer te lezen over het kopen van een nieuwbouwhuis.

Zorg dat je niets over het hoofd ziet...

...door de gratis "Checklist oplevering nieuwbouw" te downloaden. Daarnaast krijg je handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren.