Wat is casco? En waar let je op bij een casco oplevering?

Je bent aan het kijken voor nieuwbouwprojecten en dan zie je het woord casco staan. Maar wat is casco eigenlijk? Het is handig om op de volgende punten te letten bij een casco oplevering.
stopwatch

3 min

calendar
16 juni 2023
eye

22437

Bijgewerkt: 15 november 2024

Geschreven door: Marco Palfenier

Gecontroleerd door: Wouter Kraus

Geschreven door:
Marco Palfenier

Gecontroleerd door:
Wouter Kraus

Wat betekent casco?

Officieel is er maar één definitie voor casco: de bouwer verzorgt de ruwbouw, dit betekent dat het huis wind- en waterdicht wordt opgeleverd. Het geraamte van het huis staat, inclusief ramen met glas, deuren en dakpannen. Het huis is nog onbewoonbaar en bij een casco oplevering regel je dus zelf het afbouwen. Let op: bij veel nieuwbouwprojecten betekent casco net weer iets anders. Soms zitten de kabels, het leidingwerk en verschillende installaties er al in. Zorg dus dat je goed kijkt wat er wordt bedoeld met casco bij jouw huis.

Waarom wil je een casco oplevering?

Bij een casco oplevering ga je zelf verder met de bouw. Alles wat je zelf doet, scheelt natuurlijk een hoop geld. Op deze manier heb je meer invloed op hoe je huis er uiteindelijk uit komt te zien. Doe dit wel alleen als je echt een handige Harry bent of kent. Het is andere koek dan een boomhut in elkaar timmeren voor je zoon. Knutselen met elektriciteit- en waterleidingen kan levensgevaarlijk zijn als je niet weet wat je aan het doen bent. Je kunt dit ook laten doen door een andere professional. Je hebt dan nog steeds meer invloed op het eindresultaat dan bij een nieuwbouwproject waar het volledige huis bewoonbaar wordt opgeleverd.

Waar let je op bij een casco oplevering?

Check eerst goed wat de bouwer onder casco verstaat en kijk kritisch of je huis hier wel aan voldoet tijdens de oplevering. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het huis bij de sleuteloverdracht nog niet bewoonbaar is. Ook volgens de wet. Voordat je in een huis mag wonen moet een huis namelijk voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit en de Omgevingsvergunning. Wil je een hypotheek regelen bij de bank voor de zelfbouw? Dan kan de bank als voorwaarde hebben dat je van alle bouwmaterialen bonnetjes bewaart en laat zien.

Sleutelklaar vs. casco

Wanneer je zit te Googelen voor nieuwbouwprojecten zul je verreweg het vaakst de term 'sleutelklaar' tegenkomen in plaats van casco. Sleutelklaar betekent dat je huis helemaal is afgewerkt. Er zitten niet alleen buitenmuren in maar ook binnenwanden. Alle kabels en leidingen zitten er in en de installaties zijn verricht. Ook het tegel- en timmerwerk en sanitair is gedaan, tenzij je anders hebt aangegeven bij het meer- en minderwerk. Bij casco komt dus een heleboel meer regelwerk kijken.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Weet je al wat je kunt lenen?

Heb je een leuk nieuwbouwproject op het oog? Bereken alvast wat je kunt lenen aan hypotheek. Let er wel op dat je genoeg ruimte over laat voor zelfbouw (als je tenminsgte voor een casco oplevering gaat). En natuurlijk staan wij ook voor je klaar. Om precies te weten hoe 't zit met je hypotheek, neemt één van onze hypotheekadviseurs je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.