Wat is casco? En waar moet ik op letten bij een casco oplevering?

Je bent aan het kijken voor nieuwbouwprojecten en dan zie je ineens een raar woord staan: casco. Maar wat is casco eigenlijk? En waar moet je op letten bij een casco oplevering? Let even op de volgende punten.

Charlie Vielvoye

Wat is casco?

Officieel is er 1 definitie voor wat casco precies is. Dat is namelijk deze: de bouwer verzorgt de ruwbouw, dit betekent dat het huis wind- en waterdicht wordt opgeleverd. Het geraamte van het huis staat, inclusief ramen met glas, deuren en dakpannen. Het huis is nog onbewoonbaar en bij een casco oplevering moet je dus zelf het afbouwen regelen. Let op: bij veel nieuwbouwprojecten betekent casco net weer iets anders. Soms zitten de kabels, het leidingwerk en verschillende installaties er al in. Zorg dus dat je goed kijkt wat er wordt bedoeld met casco bij jouw project.

Waarom zou ik een casco oplevering willen?

Bij een casco oplevering moet je zelf verder met de bouw. Alles wat je zelf doet scheelt natuurlijk een hoop geld. Op deze manier heb je meer invloed op hoe je huis er uiteindelijk uit komt te zien. Doe dit wel alleen als je echt een handige Harry bent of kent. Het is andere koek dan een boomhut in elkaar timmeren voor je zoon. Knutselen met elektriciteit- en waterleidingen kan levensgevaarlijk zijn als je niet weet wat je aan het doen bent. Je kunt dit ook laten doen door een andere professional. Je hebt dan nog steeds meer invloed op het eindresultaat dan bij een nieuwbouwproject waar het volledige huis bewoonbaar wordt opgeleverd.

Waar moet ik op letten bij een casco oplevering?

Zoals ik al eerder zei zijn er meerdere antwoorden op de vraag ‘wat is casco?’. Check dus goed wat de bouwer onder casco verstaat en kijk kritisch of je huis hier wel aan voldoet tijdens de oplevering. Daarnaast is het belangrijk om je te bedenken dat het huis bij de sleuteloverdracht nog niet bewoonbaar is. En dan bedoel ik volgens de wet. Voordat je in een huis mag wonen moet het voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit en de Omgevingsvergunning. Wil je een hypotheek regelen bij de bank voor de zelfbouw? Dan kan de bank als voorwaarde hebben dat je van alle bouwmaterialen bonnetjes bewaart en laat zien.

Sleutelklaar vs. casco

Wanneer je zit te Googelen voor nieuwbouwprojecten zul je verreweg het vaakst de term ‘sleutelklaar’ tegenkomen in plaats van casco. Sleutelklaar betekent dat je huis helemaal is afgewerkt. Er zitten niet alleen buitenmuren in maar ook binnenwanden. Alle kabels en leidingen zitten er in en de installaties zijn verricht. Ook het tegel- en timmerwerk en sanitair is gedaan, tenzij je anders hebt aangegeven bij het meer- en minderwerk. Bij casco komt dus een heleboel meer regelwerk kijken.

Heb je al een inschatting gemaakt van wat je kan lenen?

Heb je al een leuk nieuwbouwproject op het oog? Kijk alvast of je genoeg kan lenen voor de hypotheek om het te kunnen betalen. Let erop dat je genoeg ruimte over laat voor zelfbouw als je voor een casco oplevering gaat.