Oplevering nieuwbouw, zorg dat je op deze dingen let

Na al die maanden wachten is het dan eindelijk zo ver: de oplevering van je nieuwbouwhuis staat op de agenda. Yes! Dit is het moment om kritisch te kijken of het allemaal wel goed gegaan is. Waar je op moet letten bij een oplevering nieuwbouw? Dat lees je hier.
stopwatch

3 min

calendar
17 mei 2023
eye

2801

Oplevering nieuwbouw, wat gebeurt er precies?

Als je huis wordt opgeleverd betekent 't dat het helemaal af is. Tenminste, als je het niet casco hebt laten bouwen (zonder badkamer en keuken bijvoorbeeld). Let op: dit is het moment om goed te kijken of alles wel in orde is. Bij de oplevering ga je namelijk akkoord met hoe je huis is opgeleverd. Blijken er hierna dingen niet oké? Dan wordt het lastiger om aan te kloppen bij de aannemer. Het is dus een goed idee om iemand mee te nemen die van wanten weet. Alles naar behoren gedaan? Dan krijg je de sleutels en kun je gaan beginnen met het uitzoeken van verfkleuren voor de muur.

Neem eventueel een pro mee

Heb je geen handige Harry in je vriendenkring? Je kunt ook een echte pro meenemen naar de oplevering: een bouwkundige. Die doet dan een opleveringskeuring. Hoeveel dat mag kosten? Dit hangt af van de grootte van je nieuwbouwhuis. Houd rekening met een bedrag van ongeveer tussen de 180 en 250 euro. Deze investering kan je een heleboel hommeles schelen.

Voorschouw nieuwbouw

Ondanks dat het wettelijk gezien niet verplicht vindt het bij nieuwbouw wel vaak plaats: een voorschouw, of vooroplevering. Hierbij kan je nog voor de oplevering de woning alvast bekijken. Je kan vaak bij zo'n vooroplevering ook al eventuele gebreken melden. Dan kan de aannemer dat mogelijk nog aanpassen voor de echte oplevering.

Oplevering nieuwbouw en het proces-verbaal

Een proces-verbaal? Het klinkt alsof je je aannemer voor de rechter sleept, maar dat is het niet. In het proces-verbaal wordt netjes opgeschreven welke gebreken jij en je aannemer tegenkomen bij een rondje door het huis. Heb je geen bouwkundige bij je? Wees niet bedeesd bij het checken van je huis. Ga even langs de ramen en kozijnen. Trek de wc een paar keer door. Komt er warm water uit je douche? Dat soort dingen. Wil je echt goed voorbereid op pad? Neem dan de handige Checklist Oplevering Nieuwbouw (pdf) mee. Dan sta je alweer een stuk sterker tijdens de oplevering.

Ook handig!

Als het goed is heb je ook een meer- en minderwerklijst in je bezit. Hierop staat wat je aannemer extra, of juist niet, gedaan heeft buiten het standaard-project om. Kijk bij de oplevering of al het afgesproken meer- en minderwerk wel goed is uitgevoerd. En last but not least: kijk goed hoe naar de meterstanden. Je zou misschien denken dat ze op 0 staan omdat ze gloednieuw zijn. Dit hoeft niet zo te zijn. Altijd goed om even te checken dus. Met die beginstanden kun je dan gelijk naar je energieleverancier.

Eerste pagina - Checklist oplevering nieuwbouw

Check, check, dubbelcheck: oplevering nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis kun je vaak niet bezichtigen, omdat het nog gebouwd moet worden. Hoe zorg je er in dit geval voor dat je het huis krijgt waar je op had gerekend? Met onze checklist kun je alles nalopen om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe huis perfect wordt opgeleverd.

Eerste pagina - Checklist oplevering nieuwbouw

Download de gratis checklist  oplevering nieuwbouw.

Met onze checklist kun je alles nalopen om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe huis perfect wordt opgeleverd.

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.