Oplevering nieuwbouw, zorg dat je op deze dingen let

04 februari 2021 28756x

Na al die maanden wachten is het dan eindelijk zo ver: de oplevering van je nieuwbouwhuis staat op de agenda. Yes! Dit is het moment om kritisch te kijken of het allemaal wel goed gegaan is. Waar je op moet letten bij een oplevering nieuwbouw? Dat lees je hier.

Bénine Bijleveld

Oplevering nieuwbouw, wat gebeurt er precies?

Als je huis wordt opgeleverd betekent 't dat het helemaal af is. Tenminste, als je het niet casco hebt laten bouwen (zonder badkamer en keuken bijvoorbeeld). Let op: dit is het moment om goed te kijken of alles wel in orde is. Bij de oplevering ga je namelijk akkoord met hoe je huis is opgeleverd. Blijken er hierna dingen niet oké? Dan wordt het lastiger om aan te kloppen bij de aannemer. Het is dus een goed idee om iemand mee te nemen die van wanten weet. Alles naar behoren gedaan? Dan krijg je de sleutels en kun je gaan beginnen met het uitzoeken van verfkleuren voor de muur.

Neem eventueel een pro mee

Heb je geen handige Harry in je vriendenkring? Je kunt ook een echte pro meenemen naar de oplevering: een bouwkundige. Die doet dan een opleveringskeuring. Hoeveel dat mag kosten? Dit hangt af van de grootte van je nieuwbouwhuis. Houd rekening met een bedrag van ongeveer tussen de 180 en 250 euro. Deze investering kan je een heleboel hommeles schelen.

Oplevering nieuwbouw en het proces-verbaal

Een proces-verbaal? Het klinkt alsof je je aannemer voor de rechter sleept, maar dat is het niet. In het proces-verbaal wordt netjes opgeschreven welke gebreken jij en je aannemer tegenkomen bij een rondje door het huis. Heb je geen bouwkundige bij je? Wees niet bedeesd bij het checken van je huis. Ga even langs de ramen en kozijnen. Trek de wc een paar keer door. Komt er warm water uit je douche? Dat soort dingen. Wil je echt goed voorbereid op pad? Neem dan de handige Checklist Oplevering Nieuwbouw (pdf) mee. Dan sta je alweer een stuk sterker tijdens de oplevering. Download 'm hier.

Zorg dat je niets over het hoofd ziet...

...door de gratis "Checklist oplevering nieuwbouw" te downloaden. Daarnaast krijg je handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren.

Ook handig!

Als het goed is heb je ook een meer- en minderwerklijst in je bezit. Hierop staat wat je aannemer extra, of juist niet, gedaan heeft buiten het standaard-project om. Kijk bij de oplevering of al het afgesproken meer- en minderwerk wel goed is uitgevoerd. En last but not least: kijk goed hoe naar de meterstanden. Je zou misschien denken dat ze op 0 staan omdat ze gloednieuw zijn. Dit hoeft niet zo te zijn. Altijd goed om even te checken dus. Met die beginstanden kun je dan gelijk naar je energieleverancier.

Lees ook