Oplevering nieuwbouw, zorg dat je op deze dingen let

Na al die maanden wachten is het dan eindelijk zo ver: de oplevering van je nieuwbouwhuis staat op de agenda. Yes! Dit is het moment om kritisch te kijken of het allemaal wel goed gegaan is. Ik vertel je waar je op moet letten bij een oplevering nieuwbouw. En geef je een gratis checklist.

Charlie Vielvoye

Oplevering nieuwbouw, wat gebeurt er precies?

Als je huis wordt opgeleverd betekent dit dat het helemaal af is. Tenminste, als je het niet casco hebt laten bouwen (zonder badkamer en keuken bijvoorbeeld). Bij de oplevering moet het nieuwe huis bewoonbaar zijn. Let op: dit is het moment om goed te kijken of alles wel in orde is. Bij de oplevering ga je namelijk akkoord met hoe je huis is opgeleverd. Blijken er hierna dingen niet oké? Dan wordt het lastiger om aan te kloppen bij de aannemer. Het is dus een goed idee om iemand mee te nemen die van wanten weet. Alles naar behoren gedaan? Dan krijg je de sleutels en kun je gaan beginnen met inrichten.

Neem eventueel een professional mee

Heb je geen handige Harry in je vriendenkring? Je kan ook een echte pro meenemen naar de oplevering: een bouwkundige. Die doet dan een opleveringskeuring. Hoeveel dat mag kosten? Dit hangt af van de grootte van je nieuwbouwhuis. Ik heb het even voor je uitgezocht. Hou rekening met een bedrag tussen de 180 en 250 euro. Deze investering kan je een heleboel hommeles schelen.

Oplevering nieuwbouw en het proces-verbaal

Een proces-verbaal? Het klinkt alsof je je aannemer voor de rechter sleept. Rustig maar, zo ver is het nog niet! In het proces-verbaal wordt netjes opgeschreven welke gebreken jij en je aannemer tegenkomen bij een rondje door het huis. Heb je geen bouwkundige bij je? Wees niet bedeesd bij het checken van je huis. Ga even langs de ramen en kozijnen. Trek de wc een paar keer door. Komt er warm water uit je douche? Dat werk.

Checklist oplevering nieuwbouw

Wil je echt goed voorbereid op pad? Neem dan mijn handige Checklist Oplevering Nieuwbouw (pdf) mee. Dan sta je alweer een stuk sterker tijdens de oplevering. Download hem hier.

Zorg dat je niets over het hoofd ziet...

...door de gratis "Checklist oplevering nieuwbouw" te downloaden. Daarnaast krijg je handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren.

Neem ook je meer- en minderwerklijst mee

Als het goed is heb je ook een meer- en minderwerklijst in je bezit. Hierop staat wat je aannemer extra of juist niet gedaan heeft buiten het standaard-project om. Kijk bij de oplevering of al het afgesproken meer- en minderwerk wel goed is uitgevoerd.

Check de meterstanden

Last but not least: kijk goed hoe naar de meterstanden. Je zou misschien denken dat ze op 0 staan omdat ze gloednieuw zijn. Dit hoeft niet zo te zijn. Altijd goed om even te checken dus. Met die beginstanden kun je dan gelijk naar je energieleverancier.