Kun je onderhandelen over de prijs bij nieuwbouw?

Je bent via via terecht gekomen bij een nieuwbouwproject bij jou in de buurt. Je hebt je oog laten vallen op de mooie hoekwoning met een grote tuin en vrij uitzicht. De prijs ligt net iets boven je budget... Je vraagt je af of je kunt onderhandelen over de prijs bij nieuwbouw. Het antwoord: ja!

stopwatch

4 min

calendar
21 april 2023
eye

6701

Bereken direct wat jij kunt lenen

Onderhandelen over de koopprijs bij nieuwbouw

Als je een huis gaat kopen, dan hoort onderhandelen over de prijs er bij. Je wilt tenslotte zo min mogelijk betalen voor jouw droomhuis. Bij de aankoop van nieuwbouw is onderhandelen iets lastiger. Op dit moment is de vraag naar huizen groter dan het aanbod. Daarom worden nieuwbouwhuizen vaak verloot. Prijzen staan dan van tevoren vast en dus heb je geen ruimte om te onderhandelen.

Daarnaast worden nieuwbouwhuizen meestal eerst verkocht en daarna pas gebouwd. De aannemer en projectontwikkelaar weten exact welke kosten zij gaan maken en wat voor winst zij willen behalen. Dit zorgt ervoor dat de koopprijs bijna altijd vast staat. Koop jij een huis dat al bijna klaar is? Dan heb je een grotere kans om iets van de prijs af te krijgen. Weet je al wat je maximaal kunt besteden voor de aankoop van je nieuwbouwhuis? Bereken gratis je nieuwbouwhypotheek.

Bereken je nieuwbouwhypotheek

Hier kun je wél over onderhandelen bij nieuwbouw

Meer- en minderwerk

Een nieuwbouwhuis wordt casco opgeleverd. Als je van die standaard wilt afwijken, krijg je te maken met meer- en minderwerk. Wil je een upgrade van materialen of iets extra's dan moet je daarvoor betalen. Soms kun je ook dingen weglaten, waar je dan weer geld voor terug krijgt. Als jouw huis net iets meer kost dan je maximale hypotheek, kan je er op deze manier misschien voor zorgen dat het wel haalbaar is. Over de meer- en minderwerk prijzen kun je de discussie aangaan. Het kan slim zijn om dit samen met je (toekomstige) buren te doen, want samen sta je sterker. Zo kan je toch wat onderhandelen bij nieuwbouw.

Bouwrente

Wanneer je huis in aanbouw is, betaal je bouwrente. Wat dat betekent, kun je lezen in ons artikel over bouwrente. De hoogte van de bouwrente staat niet vast. Dit geeft je de kans om over de nieuwbouw te onderhandelen. Nog een tip! Stel je aannemer voor dat je pas bouwrente gaat betalen als je hypotheek niet op tijd langs de notaris is geweest. Dit kan je al een hoop geld besparen. In sommige gevallen staat de bouwrente genoemd in de koopovereenkomst-/aannemingsovereenkomst. Dan kun je er niet apart over onderhandelen.

Advies over een hypotheek voor een nieuwbouwwoning

Onze adviseurs geven je het beste advies over de hypotheek voor jouw droomhuis. Daarnaast kun je er altijd terecht met je vragen, ook voordat je een huis hebt gevonden om bijvoorbeeld te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen voor je nieuwbouwhuis. Probeer het een keertje uit, succes!

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.