Kun je onderhandelen over de prijs bij nieuwbouw?

Je bent via Facebook terecht gekomen bij een nieuwbouwproject bij jou in de buurt. Je hebt je oog laten vallen op de mooie hoekwoning met een grote tuin en vrij uitzicht. De prijs ligt net iets boven je budget… Je vraagt je af of je kunt onderhandelen over de prijs van een nieuwbouwwoning. Het antwoord: ja!

Angelina Kemper

Onderhandelen over de koopprijs van een nieuwbouwwoning

Als je een huis gaat kopen, dan hoort onderhandelen over de prijs er bij. Je wilt ten slotte zo min mogelijk betalen voor jouw droomhuis. Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis is onderhandelen iets lastiger. Op dit moment is de vraag naar huizen groter dan het aanbod. Daarom worden nieuwbouwhuizen vaak verloot. Prijzen staan dan van te voren vast en dus hebt je geen ruimte om te onderhandelen.

Daarnaast worden nieuwbouwhuizen meestal eerst verkocht en daarna pas gebouwd. De aannemer en projectontwikkelaar weten exact welke kosten zij gaan maken en wat voor winst zij willen hebben. Dit zorgt ervoor dat de koopprijs bijna altijd vast staat. Koop jij een woning die al bijna klaar is? Dan heb je grotere kans om iets van de prijs af te krijgen.

Hier kun je wel over onderhandelen

Meer- en minderwerk

Bij een nieuwbouwhuis wordt casco opgeleverd. Als je van die standaard wilt afwijken dan krijg je te maken met meer- en minderwerk. Wil je een upgrade van materialen of iets extra’s dan moet je daarvoor betalen. Soms kun je ook dingen weglaten, waar je dan weer geld voor terug krijgt. Als je droomhuis net iet meer kost dan je maximale hypotheek, dan kun je er zo dus voor zorgen dat het misschien wel haalbaar is. Over de meer- en minderwerk prijzen kun je onderhandelen. Het kan slim zijn om dit samen met je (toekomstige) buren te doen, want samen sta je sterker.

Bouwrente

Wanneer je huis in aanbouw is, betaal je bouwrente. Wat bouwrente is kun je lezen is ons artikel over bouwrente. De hoogte van bouwrente staat niet vast. Dit geeft je de kans hierover te onderhandelen. Nog een tip! Stel je aannemer voor dat je pas bouwrente gaat betalen als je hypotheek niet op tijd langs de notaris is geweest. Dit kan je al een hoop geld besparen. In sommige gevallen staat de bouwrente genoemd in de koopovereenkomst-/aannemingsovereenkomst. Dan kun je er niet apart over onderhandelen.

Advies over een hypotheek voor een nieuwbouwwoning

Ik geef het beste advies over de hypotheek voor jouw droomhuis. Daarnaast kun je bij mij terecht met al je vragen, ook voordat je jouw droomhuis hebt gevonden om bijvoorbeeld te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Probeer mij een keertje uit, ik spreek je snel.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren