Nieuwbouw of bestaande bouw? De voor- en nadelen op een rij
Een van de keuzes wanneer je een huis gaat kopen: nieuwbouw of bestaande bouw? Lees alvast over de voor- en nadelen bij nieuwbouw.
Je bent via via terecht gekomen bij een nieuwbouwproject bij jou in de buurt. Je hebt je oog laten vallen op de mooie hoekwoning met een grote tuin en vrij uitzicht. De prijs ligt net iets boven je budget... Je vraagt je af of je kunt onderhandelen over de prijs bij nieuwbouw. Het antwoord: ja!
Als je een huis gaat kopen, dan hoort onderhandelen over de prijs er bij. Je wilt ten slotte zo min mogelijk betalen voor jouw droomhuis. Bij de aankoop van nieuwbouw is onderhandelen iets lastiger. Op dit moment is de vraag naar huizen groter dan het aanbod. Daarom worden nieuwbouwhuizen vaak verloot. Prijzen staan dan van te voren vast en dus hebt je geen ruimte om te onderhandelen.
Daarnaast worden nieuwbouwhuizen meestal eerst verkocht en daarna pas gebouwd. De aannemer en projectontwikkelaar weten exact welke kosten zij gaan maken en wat voor winst zij willen behalen. Dit zorgt ervoor dat de koopprijs bijna altijd vast staat. Koop jij een huis dat al bijna klaar is? Dan heb je een grotere kans om iets van de prijs af te krijgen. Weet je al wat je maximaal kunt besteden voor de aankoop van je nieuwbouwhuis? Bereken gratis je nieuwbouwhypotheek.
Een nieuwbouwhuis wordt casco opgeleverd. Als je van die standaard wilt afwijken, krijg je te maken met meer- en minderwerk. Wil je een upgrade van materialen of iets extra's dan moet je daarvoor betalen. Soms kun je ook dingen weglaten, waar je dan weer geld voor terug krijgt. Als jouw huis net iets meer kost dan je maximale hypotheek, kun je er zo dus voor zorgen dat het misschien wel haalbaar is. Over de meer- en minderwerk prijzen kun je de discussie aangaan. Het kan slim zijn om dit samen met je (toekomstige) buren te doen, want samen sta je sterker. Zo kunnen je toch wat onderhandelen bij nieuwbouw.
Wanneer je huis in aanbouw is, betaal je bouwrente. Wat dat betekent, kun je lezen is ons artikel over bouwrente. De hoogte van bouwrente staat niet vast. Dit geeft je de kans om over de nieuwbouw te onderhandelen. Nog een tip! Stel je aannemer voor dat je pas bouwrente gaat betalen als je hypotheek niet op tijd langs de notaris is geweest. Dit kan je al een hoop geld besparen. In sommige gevallen staat de bouwrente genoemd in de koopovereenkomst-/aannemingsovereenkomst. Dan kun je er niet apart over onderhandelen.
Onze adviseurs geven je het beste advies over de hypotheek voor jouw droomhuis. Daarnaast kun je er altijd terecht met je vragen, ook voordat je een huis hebt gevonden om bijvoorbeeld te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen voor je nieuwbouwhuis. Probeer het een keertje uit, succes!
Een van de keuzes wanneer je een huis gaat kopen: nieuwbouw of bestaande bouw? Lees alvast over de voor- en nadelen bij nieuwbouw.
Hoe zit het met dubbele lasten bij nieuwbouw? Heb je die altijd? Ik geef je 3 tips om de kosten te drukken.
Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Dan teken je eerst een koop-/aannemingsovereenkomst. Er zijn 9 punten in de overeenkomst waar je even goed op moet letten.
Bij een nieuwbouwhuis betaal je ook bouwrente. Dit gebeurt in 3 fases. Moet je die bouwrente meteen betalen of kan je hem ook meenemen in je hypotheek?