Hoe werkt de loting bij nieuwbouw?

Hoe werkt loting nieuwbouw? Je wilt een nieuwbouwhuis kopen maar je bent niet de enige. Dan vindt er een loting plaats. Ik vertel je wat er staat te gebeuren.

Charlie Vielvoye

Een loting? Wat heeft dat te betekenen?

Een nieuwbouwhuis kopen brengt veel voordelen met zich mee. Maar jij bent helaas niet de enige die op het ingenieuze idee is gekomen om nieuwbouw te kopen. Zeker nu de huizenmarkt behoorlijk overspannen is en de vraag naar huizen groot is. Heb je een nieuwbouwproject op het oog? Dan is de kans groot dat er veel aanmeldingen zijn. Als er meer aanmeldingen zijn dan huizen te vergeven dan zijn er 2 opties:

  • De projectontwikkelaar kiest de meest geschikte kopers
  • Er wordt een loting gedaan

Wanneer vindt er een loting plaats?

Bij elk nieuwbouwproject is er een officiële ‘start verkoop’. Dit is een informatiebijeenkomst waar je vragen kan stellen aan makelaars en financieel adviseurs. Hier kun je je ook inschrijven het project. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan huizen, dan vindt er een loting plaats. Waarom kan je niet gewoon wat meer bieden dan de anderen? Zo werkt het ook toch bij bestaande bouw? Bij nieuwbouw gaat het anders. Om iedereen een kans te geven wordt er geloot. Wel zo eerlijk.

Kan ik me sowieso aanmelden voor de loting?

Dit verschilt per project. Meestal zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Een voorwaarde die je vaak tegenkomt is de haalbaarheidscheck. Dan kijkt een hypotheekadviseur naar je financiële situatie en checkt die simpelweg of het project wel haalbare kaart is voor jou.

Hoe werkt loting nieuwbouw?

De loting zelf is niet heel spannend (niet zo spannend als de uitkomst!). Er worden een aantal namen getrokken uit de hoge hoed. Soms doet een notaris dit. Vraag bij de verkoopmakelaar of er nog bijzonderheden zijn aan de loting. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde kopers meer kans maken. Net zoals dat je bij het inloten voor Geneeskunde meer kans maakt als je hogere cijfers hebt gehaald voor je diploma. Als je niet wordt ingeloot kom je op de reservelijst. Mocht er iemand die ingeloot is toch niet voor het project gaan? Dan schuift het plekje door naar de eerste op de reservelijst.

Moet ik het huis kopen als ik ingeloot ben?

Dit zou je misschien denken maar dit is niet zo. Ingeloot worden verplicht je tot niets. Er is namelijk iemand op de reservelijst die ze dan blij kunnen maken. Wanneer je ingeloot bent teken je na de 9 belangrijke punten te controleren de koop/-aannemingsovereenkomst. Dan heb je nog 3 dagen bedenktijd en als het goed is ook die ene hele belangrijke ontbindende voorwaarde erin gezet: het financieringsvoorbehoud. Dit betekent dat de koop/-aannemingsovereenkomst niet doorgaat als je de Hypotheek Nieuwbouw niet rond krijgt.

Ik ben uitgeloot, wat nu?

Jammer! Uitgeloot worden is natuurlijk niet leuk, maar geef de moed niet op. Je komt nu op de reservelijst en daarmee is het spel verre van uit. Heel vaak zien mensen die ingeloot zijn toch van het project af en dan schuift er een plekje door.

Yes, ik ben ingeloot, tijd voor een hypotheek!

Te gek! Nu wordt het inderdaad zaak om werk te maken van je hypotheek. Hiermee kunnen we je bij Ikbenfrits helpen. Maak een gratis bel-afspraak met een van mijn adviseurs. Het verplicht je tot niets.