5 redenen waarom nieuwbouw perfect is voor starters

Ben je aan het nadenken om een nieuwbouwhuis te kopen? Dat kan behoorlijk voordelig voor je uitvallen! Naast dat het huis vanaf het eerste moment piekfijn in orde is met goede funderingen en dubbelglas, zijn er nóg 5 redenen voor het kopen van nieuwbouw die (vooral) fijn zijn als je starter bent.

stopwatch

5 min

calendar
17 april 2023
eye

13047

Bereken direct wat jij kunt lenen

5 redenen voor nieuwbouw

Vrij op naam

Misschien wel de meest waardevolle van de 5 redenen voor nieuwbouw is dat een nieuwbouwhuis vrij op naam staat. Dat betekent dat je geen kosten koper betaalt zoals bij een bestaand huis. Dus geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten of taxatiekosten voor jou. En dat scheelt behoorlijk!

Groen huis? Je mag meer lenen!

Je mag meer lenen bij de bank. Als je voor een energiezuinig huis gaat, mag je 9.000 euro meer lenen. De overheid wil duurzaamheid namelijk aanmoedigen. En nieuwbouwhuizen zijn altijd groen. Bijkomend voordeel van je energiezuinige huis is ook de energierekening en dat je het milieu minder belast. Geld besparen en karmapunten dus.

Jij hebt het voor het zeggen

Ook al zo fijn. Jij mag als eerste eigenaar van het huis veel zelf bepalen. Van inrichting tot planten en bomen voor de tuin. Afhankelijk van het project heb je ook inspraak op de indeling van het huis. Zo geeft de aannemer soms een lijst met opties die je kunt kiezen voor het nieuwbouwhuis, deze lijst heet een meerwerklijst.

Loten in plaats van overbieden

In sommige gebieden van Nederland is de huizenmarkt nog steeds oververhit. Mensen troeven elkaar af door meer op een huis te bieden en dit leidt tot behoorlijke overbiedingen. Dit geldt niet voor een nieuwbouwhuis. Hierbij moet je namelijk loten. wanneer je ingeloot bent, is het huis dus van jou.

Minder rente

Het laatste punt van de 5 redenen voor nieuwbouw gaat erover dat je in het begin minder rente betaalt. Hoe zit dat dan? Tijdens de bouw van het huis zit het geld van je hypotheek in een bouwdepot. Hieruit wordt in fases geld genomen voor de bouw van het huis. Je betaalt hypotheekrente aan de bank maar ontvangt ook depotrente voor het geld in het bouwdepot. In het begin van de bouw zit er nog veel geld in het bouwdepot, waardoor je ook aardig wat rente ontvangt. Nog niet helemaal duidelijk? Check anders deze gids over nieuwbouwhuizen voor meer informatie.

Al overtuigd met deze 5 redenen voor nieuwbouw?

Zie jij jezelf al helemaal wonen in dat heerlijke nieuwbouwhuis? Heb je in je hoofd alles al bedacht en ingedeeld? Dan is het misschien ook handig om gelijk te bereken wat je kunt lenen voor je hypotheek.

Ook de Frits experts geven je 5 redenen voor nieuwbouw

Nog even je situatie doorpraten? Regels checken? Of wil je gewoon meer informatie? Onze hypotheekadviseurs plannen graag een gesprek met je in!

 
Gratis hypotheekgesprek inplannen
Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.