5 redenen waarom je als starter voor nieuwbouw moet gaan

Als je een nieuwbouwhuis koopt dan ben je straks de trotse eigenaar van een spiksplinternieuwe woning. Maar er is meer. Er zijn namelijk nóg 5 pluspunten aan het kopen van nieuwbouw die vooral fijn zijn als je starter bent. Hier komen ze!

Charlie Vielvoye

Minder geld uit je spaarpot

Je hebt minder eigen geld nodig. Voor een nieuwbouwhuis hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook betaal je wat minder voor de notaris en hoef je geen taxatie te laten doen. Gemiddeld heb je ongeveer 7.000 euro minder eigen geld nodig voor de hypotheek. Ik heb hier een artikel met een handig overzicht voor je.

Groen huis? Je mag meer lenen!

Je mag meer lenen bij de bank. Als je voor een energiezuinige woning gaat dan mag je 9.000 euro meer lenen. De overheid wil groen namelijk aanmoedigen. En nieuwbouwhuizen zijn altijd groen! Een klein dingetje: je (gezamenlijke) inkomen moet bruto wel 33.500 euro zijn.

Geen dubbele lasten check door de bank

Je zit niet met 2 hypotheken tijdens de bouw van je huis. Als je al een hypotheek hebt dan willen ze bij je nieuwe bank weten of je 2 hypotheken tegelijk kunt betalen. Een dubbele lasten check wordt dit genoemd. Als starter kom je uit een huurhuis, dus geldt dit niet voor jou. Je zit wel nog met de huur tijdens de bouw, maar voor je nieuwe hypotheek maakt dit geen verschil in wat je mag lenen.

Groen = lagere energierekening

Je hebt een lagere energierekening. Ik noemde het al even: nieuwbouwhuizen zijn altijd groen en dat zie je terug in de rekeningen. Vaak liggen er ook zonnepanelen op je dak waardoor de woning zichzelf voorziet van energie. Energieneutraal heet dit: het betekent dat je niets bij hoeft te betalen voor je energie.

In het begin minder rente

Je betaalt in het begin minder rente. Tijdens de bouw van je huis zit het geld van je hypotheek in een bouwdepot. Hieruit wordt steeds wat geld genomen voor de bouw van je huis. Je betaalt hypotheekrente aan de bank en ontvangt depotrente voor het geld in het bouwdepot. In het begin van de bouw zit er nog veel geld in het bouwdepot, waardoor je ook aardig wat rente ontvangt.

Weten hoeveel je kan lenen voor je Nieuwbouw Hypotheek?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren