5 redenen waarom je als starter voor nieuwbouw moet gaan

Ben je aan het nadenken om een nieuwbouwhuis te kopen? Dat kan dan behoorlijk voordelig voor je uitvallen. Want naast dat het huis gelijk piekfijn in orde is met goede funderingen en dubbelglas, zijn er nóg 5 redenen voor het kopen van nieuwbouw die (vooral) fijn zijn als je starter bent.

Benine Bijleveld

5 redenen voor nieuwbouw

Vrij op naam

Misschien wel de meest waardevolle van de 5 redenen voor nieuwbouw is dat een nieuwbouwhuis vrij op naam staat. Dat betekent dat je geen kosten koper betaalt zoals bij een bestaand huis. Dus geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten of taxatiekosten voor jou. Scheelt behoorlijk hè?

Groen huis? Je mag meer lenen!

Je mag meer lenen bij de bank. Als je voor een energiezuinig huis gaat, mag je 9.000 euro meer lenen. De overheid wil duurzaamheid namelijk aanmoedigen. En nieuwbouwhuizen zijn altijd groen! Bijkomend voordeel van je energiezuinige huis is ook de energierekening en dat je het milieu minder belast. Karmapunten dus.

Jij hebt het voor het zeggen

Ook al zo fijn. Jij mag als eerste eigenaar van het huis veel zelf bepalen. Van inrichting tot planten en bomen voor de tuin. Afhankelijk van het project heb je ook inspraak op de indeling van het huis. Zo geeft de aannemer soms een lijst met opties die je kunt kiezen voor het nieuwbouwhuis, deze lijst heet een meerwerklijst.

Loten in plaats van overbieden

In sommige gebieden van Nederland is de huizenmarkt behoorlijk oververhit. Mensen troeven elkaar af door meer op een huis te bieden en dit leidt tot behoorlijke overbiedingen. Dit geldt niet voor een nieuwbouwhuis. Hierbij moet je namelijk loten. wanneer je ingeloot bent, is het huis dus van jou.

Minder rente

Het laatste punt van de 5 redenen voor nieuwbouw gaat erover dat je in het begin minder rente betaalt. Hoe zit dat dan? Tijdens de bouw van het huis zit het geld van je hypotheek in een bouwdepot. Hieruit wordt in fases geld genomen voor de bouw van het huis. Je betaalt hypotheekrente aan de bank maar ontvangt ook depotrente voor het geld in het bouwdepot. In het begin van de bouw zit er nog veel geld in het bouwdepot, waardoor je ook aardig wat rente ontvangt. Nog niet helemaal duidelijk? Check anders deze gids over nieuwbouwhuizen voor meer informatie.

Al overtuigd met deze 5 redenen voor nieuwbouw?

Zie jij jezelf al helemaal wonen in dat heerlijke nieuwbouwhuis? Heb je in je hoofd alles al bedacht en ingedeeld? Dan is het misschien ook handig om gelijk te bereken wat je kunt lenen voor je hypotheek.

Ook de Ikbenfrits experts geven je 5 redenen voor nieuwbouw

Nog even je situatie doorpraten? Regels checken? Of wil je gewoon meer informatie? De adviseurs van Ikbenfrits kunnen niet wachten en plannen maar al te graag een gesprek met je in!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren