BENG: dit wil je weten over deze duurzame eisen

Per 1 januari 2021 treden de BENG eisen in werking. Nog nooit van gehoord? Het staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. Wil je weten wanneer deze eisen van toepassing zijn? Lees maar verder!

stopwatch

4 min

calendar
9 februari 2021
eye

629

Bijgewerkt: 26 juli 2024

Geschreven door: Bénine Bijleveld

Gecontroleerd door:

Geschreven door:
Bénine Bijleveld

Gecontroleerd door:

AdobeStock_330726176-1

Beng: wanneer heb je ermee te maken

Oké, het moet gezegd worden: BENG is een behoorlijk leuke afkorting. Je krijgt met de BENG eisen te maken wanneer je een vergunningaanvraag doet voor nieuwbouw, zoals woning- als utiliteitsbouw. Deze regels, of beter gezegd eisen, stellen een maximum aan de energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en aan de opwek van hernieuwbare energie. Dit alles moet ervoor zorgen dat wij een groenere toekomst tegemoet gaan, voor onszelf maar ook voor de kinderen van morgen. En het scheelt ook in je portemonnee.

De BENG eisen

De BENG eisen vervangen een andere methode, genaamd de energieprestatie coëfficiënt (EPC). BENG eisen maken gebruiken van de NTA (Nederlands Technische Afspraak) 8800. Dit is een methode waarmee de mate van duurzaamheid wordt bepaald. De NTA 8800 wordt ook gebruikt voor het bepalen van het energielabel anno 2021. Op de volgende drie eisen leunt BENG:

  1. de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Hier spelen isolatie en dik glas een belangrijke rol. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energiebehoefte er is.
  2. het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Bij deze eis wordt er gekeken hoeveel fossiele brandstoffen er nodig zijn voor jouw warme water, het verwarmen van het huis etc. Als je gebruik maakt van duurzame energie die je zelf opwekt, zoals zonne-energie, dan wordt dit er vanaf getrokken.
  3. het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten. Hier wordt het deel hernieuwbare energie gedeeld door de totale energieverbruik.

TOjuli

Nog een leuke afkorting. De TOjuli is in het leven geroepen omdat door te goede isolatie, je huis in de zomer behoorlijk warm kan worden. Zeg maar gerust heet. En dat moet weer afgekoeld worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je extra fossiele brandstoffen gaat gebruiken om je huis af te koelen middels airconditioning. Om die reden wordt vanaf 2021 het risico op oververhitting tijdens de zomer bij nieuwbouwhuizen beperkt door een grenswaarde te stellen aan de indicator TOjuli. Benieuwd hoe je oververhitting voorkomt?

Alles over je nieuwbouwhuis

Zo, dat was alles over BENG. Onze adviseurs kunnen je niet helpen met het sleutelen aan deze eisen. Maar als je vergunning rond is, kunnen ze wel helpen met je hypotheek. Dit wil je gewoon goed geregeld hebben voor jouw nieuwbouwhuis, toch? Deze ware hypotheek-kenners weten precies welke hypotheek het beste is voor jouw situatie. Het enige dat je hoeft te doen, is je telefoonnummer achterlaten. Dan bellen zij wanneer het jou uitkomt.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.