Benieuwd wat er voor jou verandert in 2021? In het overzicht hieronder kun je meteen doorklikken.
Ik heb nu al een koophuis:
- Aftrekpost Wet Hillen & hypotheekrenteaftrek worden verder afgebouwd
- Tijdelijke verhoging isolatiesubsidie stopt
- Zonneboiler en hr-ketel financieren kan niet meer via de hypotheek
- Overdrachtsbelasting bij aankoop tweede woning stijgt naar 8%
- Kennis- en ervaringstoets verdwijnt bij verhogen hypotheek
Ik ben van plan om mijn eerste huis te kopen:
- Tijdelijke verhoging isolatiesubsidie stopt
- Geen overdrachtsbelasting meer voor starters
- Tweeverdieners kunnen meer lenen
- Studieschuld telt minder zwaar mee bij hypotheekaanvraag
- Zonneboiler en hr-ketel financieren kan niet meer via de hypotheek
Ik heb al een koophuis maar ben van plan om te verhuizen:
- Energielabel wordt duurder
- Aftrekpost Wet Hillen wordt verder afgebouwd
- Tweeverdieners kunnen meer lenen
- Studieschuld telt minder zwaar mee bij hypotheekaanvraag
- Zonneboiler en hr-ketel financieren kan niet meer via de hypotheek
Wet Hillen en hypotheekrenteaftrek bouwen verder af
Als je al een koophuis hebt een een lage, of geen hypotheekschuld, is je eigenwoningforfait hoger dan je aftrekbare kosten. De Wet Hillen houdt in dat je een aftrekpost erbij krijgt ter grootte van het verschil tussen die schuld en het eigenwoningforfait. Sinds 2019 wordt dit langzaam afgebouwd: waar je in 2020 nog 93% van het verschil af kan trekken van de belasting, wordt dit percentage in 2021 verlaagd naar 90%. Ook de hypotheekrenteaftrek wordt weer een stukje lager. Sinds 2019 wordt het aftrekbare percentage met 3% per jaar versneld afgebouwd. In 2021 ligt met deze afbouw het aftrekbare percentage op 43%, op dit moment is dat nog 46%.
Tijdelijke verhoging isolatiesubsidie stopt
Ben jij van plan om jouw huis beter te isoleren? Dan kan je een Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen. Deze subsidie vergoedt een deel van de kosten die nodig zijn om je huis te isoleren. In 2020 wordt 30% van de kosten vergoed, dit percentage zal lager komen te liggen in 2021. Als je plannen hebt om je huis te isoleren, is het dus verstandig om dit vóór 31 december 2020 te doen, om een maximale kostencompensatie te krijgen.
Zonneboiler en HR ketel niet meer meefinancierbaar
Als je een huis koopt, of jouw huis wilt verduurzamen, kun je dit vaak meefinancieren in je hypotheek. Je mag dan 106% van de woningwaarde lenen in jouw hypotheek, in plaats van de wettelijk vastgestelde 100%. Vanaf 2021 vallen zonneboilers en HR-ketels niet meer onder deze regeling. Wil je een HR-ketel of zonneboiler installeren, maar heb je het geld ervoor niet zomaar liggen? Alleen dit jaar kan het nog worden meegefinancierd in je hypotheek. Vanaf 2021 gelden deze verbouwingen niet meer officieel als energiebesparende maatregelen.
Overdrachtsbelasting bij aankoop tweede woning stijgt naar 8%
Om starters meer kans te geven op de huizenmarkt wordt de overdrachtsbelasting voor starters verlaagd. Maar, koop jij naast je huidige woning nog een woning? Dan betaal je daarover straks 8% overdrachtsbelasting vanaf 2021.
Kennis- en ervaringstoets verdwijnt bij verhogen hypotheek
Als je jouw hypotheek wilt verhogen voor energiebesparende maatregelen, hoef je vanaf 2021 geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen. Het gaat dan om een maximumbedrag van 25.000 euro. Ben jij van plan om je hypotheek te verhogen? Dan is het nog steeds verstandig om je situatie eerst te bespreken met een hypotheekadviseur. Vaak kun je goedkoper uit zijn.
Overdrachtsbelasting starters
Voor starters tussen de 18 en 35 wordt de overdrachtsbelasting in 2021 afgeschaft. Deze belasting bedraagt 2% van de aankoopsom van je huis. In de aanloop naar Prinsjesdag vorig jaar werd er ook gesproken over het afschaffen van deze belasting voor starters, maar werd er uiteindelijk nog niks aangepast. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting heeft een aantal voorwaarde, zo moet je bijvoorbeeld wel zelf in het huis gaan wonen. Daarnaast is deze regeling niet exclusief voor starters. Ook als je als doorstromer tussen de 18 en 35 bent, kun je deze aanvragen. De eis is dan wel dat je bij de aankoop van je eerste huis de vrijstelling nog niet hebt aangevraagd. Iedere huizenkoper tussen de 18 en 35 heeft recht op een eenmalige vrijstelling.
Tweeverdieners kunnen mogelijk meer lenen
Als je met iemand samen een huis koopt, wordt het tweede inkomen momenteel nog voor 80% meegerekend bij het bepalen van de maximale hypotheek. In 2021 zou dit percentage omhoog gaan naar 90%. Je kan dan dus een hoger bedrag krijgen voor je hypotheek. In november komt meer duidelijkheid over dit wetsvoorstel, op dit moment is het nog niet definitief.
Studieschuld telt minder zwaar mee
Als je een hypotheek af wilt sluiten, maar je hebt een studieschuld, gebruiken banken nu overal dezelfde formule om te berekenen hoeveel impact dat heeft op je maximale hypotheek. In een nieuw wetsvoorstel wordt de impact van de studieschuld bepaald aan de hand van de rente van de lening. Dit betekent dat je met studieschuld een hogere hypotheek zou kunnen krijgen vanaf volgend jaar. Ook voor dit wetsvoorstel geldt dat uiterlijk in november wordt bepaald of het definitief is.
Energielabel aanvragen wordt flink duurder
Een energielabel geeft aan hoe duurzaam jouw huis is. Zo’n label aanvragen kost op dit moment nog geen tientje. Vanaf 2021 wordt dit bedrag een flink stuk hoger: je betaalt dan 190 euro voor je energielabel, omdat het vanaf dan door een energiedeskundige moet worden bepaald. Als je van plan bent om in de toekomst te gaan verhuizen is het slim om dit jaar nog een energielabel aan te vragen. Een energielabel is tien jaar geldig.