Huizenmarkt verwachting 

Wat gaat er de komende kwartalen gebeuren met de huizenprijzen? De verkoopprijs van een huis wordt bepaald door hoeveel een koper daarvoor kan en wil betalen. In beide gevallen belooft dat de komende kwartalen duidelijk minder te worden.

Aan de hand van financieringsruimte, de hypotheek renteverwachting, koopvertrouwen, nieuw aanbod, koopvertrouwen, financieringsruimte en het economisch vooruitzicht werpen we een blik in de toekomst. Bij een dergelijke voorspelling is een flinke slag om de arm op zijn plaats. Allerlei onverwachte ontwikkelingen zoals een oorlog aan de rand van Europa of een grote virusuitbraak kunnen ervoor zorgen dat de wereld er opeens heel anders uitziet.

Maximale hypotheek berekenen
Michiel Pekelharing

Huizenmarkt verwachting juli 2024 - Woningprijzen stijgen ook na de zomer verder

De zomermaanden zijn traditiegetrouw een rustige tijd op de Nederlandse huizenmarkt. Het kan echter geen kwaad om de zoektocht naar een nieuwe woning ook tijdens de vakantieperiode door te zetten. Voorlopig zijn er nog nauwelijks aanwijzingen te vinden dat de stijging van de huizenprijzen in de rest van het jaar omslaat in een daling. 

Hypotheekrente: klein stapje terug

Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief

rente 10 jaars staatsobligaties

Huizenkopers en oversluiters zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat de extreem lage rente van enkele jaren geleden voorlopig niet terugkomt. Na een forse stijging van de kapitaalmarktrente – waaraan de hypotheektarieven zijn gekoppeld – in 2022, is de rentemarkt tot rust gekomen. Wie een hypotheek gaat afsluiten, weet dus waar hij of zij aan toe is. Het positieve beeld wordt compleet gemaakt doordat een kleine daling van de kapitaalmarktrente in de afgelopen maanden erop wijst dat de hypotheekrente in ieder geval de komende tijd niet toeneemt.  

Bron: Euronext

Inflatieverwachtingen: bijna terug bij af en lager 

Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief

inflatieverwachtingen europa

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van 2%. Als de inflatie te hoog is, zal de bank de beleidsrente verhogen om zo de economie wat af te koelen en prijsstijgingen te beteugelen. Dat is precies wat de ECB in 2022 heeft gedaan. Inmiddels wordt het effect van die maatregelen steeds beter zichtbaar. De inflatieverwachting voor 2024 en 2025 ligt al enkele kwartalen op precies 2%. Onlangs werd de prognose voor volgend jaar zelfs verlaagd tot iets onder dat niveau. Hierdoor neemt de kans toe dat de ECB de beleidsrente de komende tijd gaat terugschroeven. Gebruikelijk leidt dat op termijn ook tot een lagere rente op de kapitaalmarkt, waaraan de hypotheekrente is gekoppeld. 

Bron: ECB

Vertrouwen: pas op de plaats

Impact huizenmarkt komende kwartalen: neutraal

consumentenvertrouwen

Een geleidelijk herstel van het consumentenvertrouwen sinds de pandemie is een van de redenen waarom de huizenprijzen de afgelopen jaren stevig zijn opgelopen. Wie minder vertrouwen heeft in de economie en zich zorgen maakt over de toekomst, zal minder snel geneigd zijn om een grote aankoop als een huis te doen. Na een duidelijke opmars sinds begin 2023 tekent zich nu een stabilisatie af. Dat geldt ook voor het vertrouwen in het doen van grote aankopen. Zolang zich geen duidelijke omslag aftekent, is dit een neutraal signaal.

Bron: CBS

Spanning op de arbeidsmarkt ondanks kleine daling ruim boven 100

Impact huizenmarkt komende kwartalen: neutraal tot positief

spanning arbeidsmarkt

De spanning op de arbeidsmarkt neemt langzaam maar zeker af. Inmiddels staan er tegenover elke 100 werkzoekenden 108 openstaande vacatures. Dit geeft aan dat het heel makkelijk is voor iemand die zijn baan verliest om een nieuwe job te vinden. Het afgelopen anderhalf jaar neemt de spanning op de arbeidsmarkt echter langzaam maar zeker af. Zolang deze indicator echter boven de 100 staat en de daling niet in stroomversnelling raakt, is een sterke arbeidsmarkt een mooie rugwind voor huizenprijzen. 

Bron: CBS

Producentenvertrouwen Industrie: opvallende glijvlucht

Impact huizenprijzen komende kwartalen: negatief

producentenvertrouwen industrie

Het vertrouwen van inkopers in het bedrijfsleven geldt in de economische wereld als een goede indicator van hoe de economie zich in de toekomst gaat ontwikkelen. De afgelopen kwartalen heeft het consumentenvertrouwen in de industrie een duidelijke stap terug gedaan. Onder meer door toenemende politieke onzekerheid in Europa en minder positieve signalen over de Nederlandse Economie, zijn bedrijven wat terughoudender geworden. Hoewel dit niet direct negatief is voor de huizenmarkt, bestaat er een gevaar dat het dalende producentenvertrouwen zich via een verzwakkende arbeidsmarkt wel degelijk laat voelen. Voorlopig lijkt dit niet meer dan een wolkje aan een verder heldere hemel.

Bron: CBS

Ontwikkeling huizenprijzen: op weg naar een nieuw record

Impact momentum huizenmarkt komende kwartalen: positief

In het tweede kwartaal lag de gemiddelde verkoopwaarde van een woning op 441.112 euro. Dat is net geen record, want in het derde kwartaal van 2022 kwam dit bedrag nog uit op 443.042 euro. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat er een nieuwe top wordt bereikt. De sterke stijging van de huizenprijzen - in de economische wereld ook wel aangeduid als prijsmomentum - vormt namelijk een stimulans voor woningzoekers om snel toe te slaan, voordat de prijzen nog verder oplopen.

verkoopprijs koopwoning

Nu een huis kopen of nog wachten?

Er zijn geen aanwijzingen dat zich de komende maanden een omslag op de huizenmarkt aftekent. Het heeft dan ook weinig zin om de zoektocht naar een nieuwe woning uit te stellen, in de hoop dat je over enkele maanden of kwartalen tegen een lagere prijs je slag kunt slaan.

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim twintig jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld al professioneel advies.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kopie van Kopie van AdobeStock_311180024

Is het slim om nu een huis te kopen?

Een huis kopen is altijd een investering en kan, afhankelijk van jouw situatie, nog steeds een hele goede aankoop zijn in deze tijden. We hebben de rente al een beetje aangestipt, maar ook hiervoor schrijven wij uitgebreide verwachtingen, waardoor jij beter kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

 

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

We nemen graag alle mogelijkheden met je door.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.