Wat doen de huizenprijzen in 2022?

De prijzen stijgen, dat is niet nieuws. Maar ook de huurprijzen gaan door het dak. En wat gaat er gebeuren nu de hypotheekrente stijgt? Marieke vertelt wat er aan de hand is.

stopwatch

2 min

calendar
10 maart 2022
eye

250

Nederlandse huizenprijzen stijgen flink en de huren ook

Dat de huizenprijzen in Nederland stijgen wisten we al. Nu blijkt uit cijfers van Eurostat dat Nederland in de top 5 staat van EU landen waarin de huizenprijzen het sterkst zijn gestegen. Bij ons stegen de prijzen vorig jaar gemiddeld 17%. Alleen in Tsjechië, Estland en Litouwen stegen de prijzen harder. De Nederlandse Vereniging van Makelaars meldde begin dit jaar dat er steeds minder huizen te koop worden aangeboden. Een kleiner aanbod en een grotere vraag zorgen voor hogere prijzen. Wat in Europa ook meespeelt is de lage rentestand.
Hierdoor kun je immers meer lenen. Wie meer kan lenen kan meer bieden. Ook dat drijft de prijzen op. De lage rente zorgt er ook voor dat beleggers huizen kopen en verhuren. Voor hen is het een manier om meer rendement te halen, want ook de huurprijzen stijgen. Volgens woningplatform Pararius steeg de huur van kale woningen tussen eind 2020 en eind 2021 met 21%.

Bekijk onze huizenmarkt verwachting

Komen de prijsstijgingen in 2022 tot stilstand?

De economen van grote banken denken van niet. ABN AMRO bracht begin dit jaar een rapport uit waarin zij verwachten dat de huizenprijzen juist verder zullen stijgen in 2022. Zij denken dat het aantal transacties zal dalen. Zij geven de schuld aan de achterblijvende nieuwbouw. Mede daardoor ontstaat een vicieuze cirkel. Woningeigenaren die willen doorstromen, willen eerst een geschikt huis vinden voor ze hun huidige huis in de verkoop zetten. Zo zit iedereen op elkaar te wachten. De bank heeft weinig vertrouwen in beleidsmaatregelen van Rutte IV. Ze hebben kritiek op het gebrek aan maatregelen waarmee woningbouw kan toenemen, ondanks de klimaatverandering. Ook de woningmarkt-economen van de Rabobank voorzien een blijvende verhitte markt. Wel denken zij dat de piek in zicht is. De Rabo verwacht voor 2022 een prijsstijging van circa 12%. Een afvlakking van de stijging voorzien ze in 2023. ING verwacht dat de huizenprijzen in 2022 met 10% zullen stijgen. Wat de gevolgen zijn van de situatie in Oekraïne is afwachten.

De rente stijgt

De hypotheekrente is afgelopen maand gemiddeld het hardst gestegen sinds 14 jaar. Hypotheekaanbieders hebben hun rente met 0,2 tot 0,5 procent verhoogd. Dit zat er al enige tijd aan te komen. De rente op staatsleningen is al enkele maanden licht aan het stijgen. Omdat banken daar zelf lenen/beleggen beweegt de hypotheekrente mee met de rente op staatsleningen. Wat ook meespeelt zijn de uitlatingen van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij verklaarde afgelopen maand dat we eind dit jaar een renteverhoging kunnen verwachten en begin volgend jaar nog eentje. Het doel is de oververhitte economie een beetje af te remmen.

Bekijk ook onze hypotheek renteverwachting.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Expertblogs

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

15/07/2022

Demografie maakt van voorspellers helderzienden

1/06/2022

Voor huizenbezitters zit de weg naar duurzaam wonen vol verrassingen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.