Media

Ikbenfrits is nogal eens in het nieuws. We stellen zaken aan de kaak die wij niet eerlijk vinden en die aandacht verdienen, zoals de Oversluitclaim en Rentemiddeling. Ook doen we vaak onderzoek met onze data en krijgen dan vaak nieuwe inzichten. De uitkomsten publiceren we dan.

Wil jij een stuk over ons schrijven? Neem contact op via hallo@ikbenfrits.nl.

Consumentenbond en Ikbenfrits.nl: ‘Drie banken verslechterden boeteberekening na publicatie AFM-leidraad’

Rabobank, Obvion en BNP Paribas hebben na de publicatie van de AFM-leidraad over de berekening van boeterentes voor hun klanten die berekening ongunstiger gemaakt. Dat stellen de Consumentenbond en vergelijkingssite Ikbenfrits.nl na een onderzoek naar de boetenota’s van Nederlandse banken. Het gaat bij de drie banken om de berekening bij annuïteitenhypotheken.

Hypotheekverstrekkers berekenen nog steeds te hoge boeterente

Wie zijn hypotheek vroegtijdig wil oversluiten, betaalt in veel gevallen nog altijd teveel geld. Dit ondanks de leidraad waar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorig jaar mee kwam. De grootste fouten worden gemaakt bij de boeteberekening van (banks)spaarhypotheken.

Boeterente door alle banken verkeerd berekend

Hoe die boeteberekeningen er daadwerkelijk uitzagen voordat de AFM met een leidraad kwam, en hoe deze boetes momenteel door verstrekkers worden berekend, onderzocht vergelijkingssite Ikbenfrits.nl in samenwerking met de Consumentenbond. De banken beloofden nog voor dit jaar beterschap. Maken ze die belofte ook waar? En welke banken zijn het slechtst voor hun klant als het gaat om de berekening van de boeterente?

‘Banken rekenen nog steeds te veel boeterente bij hypotheek’

Banken rekenen nog steeds te veel boeterente aan klanten die hun hypotheek laten oversluiten. Ook ontbreekt het in veel gevallen nog aan heldere uitleg over hoe de boete precies is berekend. Dit blijkt na onderzoek van online hypotheekadviseur Ikbenfrits en de Consumentenbond.

Frits krant

Grijp die €3000!

Het blijkt dat banken gemiddeld 15% méér boete rekenen dan ze verlies lijden door het oversluiten, toont onderzoek van Oversluitclaim. Dat komt neer op gemiddeld ruim €3000 te veel per klant, en op circa €200 mln te veel per jaar.

Rekenmachine

Boeterente potentieel hoge kostenpost voor banken

Op 20 maart 2017 publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de uitgangspunten voor de berekening van het financiële nadeel bij vervroegde aflossing van de hypotheek. Twee partijen die zich sterk hebben gemaakt voor het doorrekenen van de juiste boeterente door banken zijn Ikbenfrits.nl en de Consumentenbond.

Amsterdamse rekenwonders zetten bankwereld op haar kop

Banken geven massaal klanten te veel betaalde boeterente terug. Het is de apotheose van twee jaar duwen en trekken van twee Amsterdamse rekenwonders in de grachtengordel.

AFM hoofdkantoor

‘Te veel betaalde boeterente hoger dan banken zeggen’

Nederlandse financiële instellingen bagatelliseren de door consumenten te veel betaalde boeterente bij het oversluiten van hun hypotheek. Maar volgens claimorganisaties betaalden klanten duizenden euro’s te veel.

Huis in aanbouw

Banken kunnen massaclaim om boeterente verwachten

Hypotheekfinanciers zouden ‘miljarden’ hebben verdiend aan te hoge boeterentes. Ikbenfrits.nl en Eigen Huis roepen op tot ruimhartige terugbetaling. “Dat het zou gaan om enkele honderden euro’s is echt onzin” volgens Michiel Lensink van Ikbenfrits.

AFM bevestigt hoge boetes

AFM bevestigt te hoge boete van banken bij oversluiten hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat banken klanten jarenlang te veel boeterente hebben gerekend bij het oversluiten van een hypotheek. Die maatregel volgt op onderzoek van de AFM dat werd uitgevoerd naar aanleiding van eerdere berekeningen van claimorganisatie Oversluitclaim, een initiatief van Michiel Lensink van online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl.
Minihuis op geld

Banken te zuinig bij vereffening te hoge aflosboete

Banken compenseren hun klanten voor te hoge oversluitboetes sinds juli vorig jaar. Doen ze daarmee wel genoeg?

Superstock contract

Huizenbezitters betaalden duizenden euro’s te veel boeterente

Tienduizenden consumenten hebben waarschijnlijk duizenden euro’s te veel boeterente betaald toen zij hun hypotheek oversloten. Een deel van dit bedrag krijgen ze terug.

Radar screenshot 2

Banken rekenen te hoge boeterente bij oversluiten

Hoe wordt de hoogte van de boete bij oversluiten vastgesteld? Staat de klant wel centraal in deze berekening of rekent de bank in eigen voordeel? Zijn de boetes op dat overstappen misschien te hoog? Verrassing! Alle banken hebben in het verleden te veel boeterente in rekening gebracht.

Metro - Thomas in Frits HQ

“Ondernemen is vooral hard werken en weinig verdienen”

Thomas: “Als je me 2,5 jaar geleden had gezegd dat ik nu erkend hypotheekadviseur zou zijn, had ik je zeker uitgelachen.”

Stijn en Michiel van Ikbenfrits

Profiel Ikbenfrits: ‘Wij willen goed doen wat banken verkeerd hebben gedaan’

De Nederlandse startup Ikbenfrits.nl is een van de vier genomineerden die 17 januari 2017 kans maakt op de NU.nl Startup Award. De website heeft slimme rekentools voor persoonlijk hypotheekadvies.

Huis te koop

Huiseigenaren claimen miljarden schade door te hoge boeterentes

Huiseigenaren beginnen een procedure tegen de banken vanwege de hoge boeterentes die zij rekenen. Volgens Ikbenfrits.nl, een vergelijkingssite die huiseigenaren helpt met overstappen, zijn de boetes gemiddeld 15 procent te hoog. Klanten die af willen van hun huidige hypotheek zouden zo gemiddeld bijna 3.500 euro teveel moeten betalen.

Radar screenshot

Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is historisch laag. Als je nu een huis koopt en een nieuwe hypotheek afsluit, is dat een welkome meevaller. Maar voor veel mensen die nog vastzitten aan een hoge rente blijkt het een doorn in het oog.

Joost en Thomas en pinpongballen

‘Oversluiters zijn de slechtst bediende klanten in de markt’

Ikbenfrits bekijkt de hypotheekwereld met een nuchtere blik. “We kijken gewoon naar wat logisch is voor de klant”

Consumentenbond - Ikbenfrits.nl op tablet

Eerste indruk: Ikbenfrits.nl

In tegenstelling tot de meeste commerciële rekenprogramma’s geeft Ikbenfrits.nl eerlijke uitkomsten over je hypotheek.

Huizen

Huiseigenaren laten bij hypotheek veel geld liggen

Voor veel huizenbezitters is het lucratief te wisselen van hypotheekaanbieder. De kosten van de overstap zijn vaak lager dan die van de nieuwe rente. Dat kan honderden euro’s per maand schelen.

RTL Huis te koop

‘Hypotheek oversluiten loont voor 1 op 5 huizenbezitters’

Een op de vijf huiseigenaren kan fors besparen op zijn hypotheek. Vanwege de lage hypotheekrente kan overstappen honderden euro’s per jaar schelen.

Frits krant

‘Overstappen loont voor een op vijf huiseigenaren’

Uit onderzoek van Ikbenfrits.nl is gebleken dat overstappen voor veel mensen aantrekkelijk is.

Grafiek LTV Rentekosten

Wist je dat je in tien jaar 10.000 euro op hypotheek kan besparen?

Door af te lossen neemt het risico van een hypotheeklening af voor een bank. Hoe meer je aflost hoe minder rente je dus hoeft te betalen. Maar daar moet je wel even achteraan, want banken staan niet te trappelen om minder te verdienen, blijkt uit onderzoek van Ikbenfrits.nl.

Vrouw zaagt

Lagere rente, zonder overstap

De hypotheekrente is nu (nog) extreem laag. Wat als je met een hoge rente zit die nog jaren vaststaat? Overstappen kan, maar een lagere rente regelen is beter.