Media

Ikbenfrits is nogal eens in het nieuws. We stellen zaken aan de kaak die wij niet eerlijk vinden en die aandacht verdienen, zoals de Oversluitboetes en Rentemiddeling. Ook doen we vaak onderzoek met onze data en krijgen dan vaak nieuwe inzichten. De uitkomsten publiceren we dan.

Wil jij een stuk over ons schrijven? Neem contact op via hallo@ikbenfrits.nl.

Zo profiteer jij ook van de historisch lage hypotheekrente

De hypotheekrente staat al jaren op een historisch laag niveau. Leuk voor mensen die voor het eerst een huis kopen, of als je rentevaste periode afloopt. Maar veel woningbezitters hebben er weinig aan. Die zitten vast aan hun oude, hoge rente. Toch is het sinds deze week makkelijker om daar onderuit te komen.

amweb ikbenfrits

Nieuwe wet rentemiddeling: opslag verschilt duizenden euro’s per bank

Banken mogen sinds 1 juli niet meer verdienen aan rentemiddelen: de opslag die ze rekenen mag niet meer zijn dan het verlies dat ze lijden. De bijbehorende wet is onderdeel van het European Mortgage Credit Directive. Ondanks de richtlijn blijft er bij verschillende banken een flink verschil te zien tussen het voordeel dat rentemiddelen op kan leveren. Dat blijkt uit onderzoek van online hypotheekadviseur Ikbenfrits.

Rentemiddeling wordt makkelijker voor huiseigenaren. Moet uw hypotheek op de schop?

Goed nieuws voor huiseigenaren die hun maandlasten willen verlagen met rentemiddeling; vanaf maandag mogen banken de klant niet meer in rekening brengen dan de kosten die ze hiervoor maken. Een flinke opslag om rentemiddeling te ontmoedigen, zoals in het verleden gebeurde, is niet langer toegestaan, zegt toezichthouder AFM.

Radar boeterente

Boeterente: banken nog steeds niet transparant over berekening

Ikbenfrits.nl onderzocht en controleerde 118 herberekeningen van boeterentes van 14 verschillende geldverstrekkers. En een groot aantal voldoet nog steeds niet aan de AFM-leidraad. Dit werd geconstateerd aan de hand van een checklist van 22 punten. Ondanks de waarschuwing van de AFM in 2018 hebben consumenten geen nieuwe herberekening of aanvullende informatie gekregen, waardoor het narekenen van een boeterente nog steeds onmogelijk is.

oversluiten in 2019

2019: 1,2 miljard besparen op de hypotheeklasten

Ikbenfrits.nl heeft ruim 50.000 hypotheken onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat in 40% van de gevallen een besparing op de maandlasten gerealiseerd kan worden. De adviesketen stelt dat Nederland dit jaar in totaal een potentiële besparing op de hypotheeklasten kan realiseren van 1,2 miljard euro.

leenstelsel

Gebroken Haagse belofte: nieuw leenstelsel tóch slechter voor hypotheek

Pas afgestudeerden met een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel komen lastiger aan een hypotheek dan mensen die gebruik maakten van de oude studiefinanciering. Toenmalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker beloofde namens de regering VVD/PvdA bij de invoering in 2015 nog dat het leenstelsel een toekomstige hypotheek niet in de weg zou zitten.

1 op de 6 huishoudens in problemen met aflossingsvrije hypotheek

1 op de 6 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek komt in de problemen aan het einde van de looptijd Dat is de conclusie uit een onderzoek van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl naar bijna 100.000 dossiers. Meer dan 420.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek hebben op dat moment te weinig inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten die even hoog is als hun huidige hypotheek.

Financiële ellende dreigt voor deel aflossingsvrije hypotheken

Eén op de zes mensen met een aflossingsvrije hypotheek komt in de financiële problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard om hun hypotheek af te lossen. Een nieuwe hypotheek afsluiten is vaak geen optie.

16% van mensen met aflossingsvrije hypotheek komt in de problemen

Onafhankelijk hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl vergeleek bijna 100.000 aflossingsvrije hypotheekdossiers. 16 procent van de onderzochte hypotheken voldoet niet aan de huidige eisen voor het afsluiten voor een nieuwe hypotheek. Huiseigenaren lopen het risico hun woning noodgedwongen te moeten verkopen.

Ikbenfrits bij RTL Nieuws

Ikbenfrits bij RTL Nieuws over aflossingsvrije hypotheken

Zaterdag 30 juni opende RTL Nieuws met ons onderzoek naar aflossingsvrije hypotheken aan het einde van de looptijd. Ongeveer 16% van de huishoudens met zo’n hypotheek komt mogelijk in de problemen aan het einde van de looptijd.

Interview met Thomas bij Top Names van Fast Moving Targets

Het afsluiten van een hypotheek is misschien wel één van de belangrijkste momenten in je leven. Daarom is het frustrerend dat het hele proces wat daaraan vooraf gaat zo ondoorzichtig is. Ikbenfrits brengt daar verandering in. Co-founder Thomas de Leeuw vertelt in Top Names onder meer over online advies, telefonisch advies en de ambities.

Wilt u volgende maand €400.000 naar ons overmaken?

Hebt u al een mail gekregen waarin de bank u aanspoort eens na te denken over uw aflossingsvrije hypotheek? Misschien hebt u zelfs een tegoedbon ontvangen van de hypotheekverstrekker waarmee u gratis advies kunt krijgen? En hebt u hier vervolgens niets mee gedaan, omdat u denkt dat het wel los zal lopen, of omdat u nu überhaupt even geen zin hebt om met uw aflossingsvrije hypotheek bezig te zijn? Dan bent u bepaald niet de enige.

Deze 10 startups zijn in de race als Startup van het Jaar 2017

Vrijwel wekelijks pitchen startups hun plannen bij Sprout, maar welke heeft de meeste potentie? Sprout selecteerde uit het afgelopen jaar een top 10 die we graag in aanmerking laten komen voor de titel Startup van het Jaar 2017. Check de genomineerden voor de award.

Te hoge boeterente: hebben de banken de deadline gehaald?

Hypotheekverstrekkers rekenen een boeterente als je je hypotheek voortijdig oversluit of vervroegd aflost. Overstappers betaalden duizenden euro’s te veel boeterente. Daarom kwam de toezichthouder AFM in maart 2017 met nieuwe rekenregels. Houden banken zich hieraan? En krijgen consumenten die te veel boeterente hebben betaald hun geld terug?

de Telegraaf - Oprichters Ikbenfrits

Outsider schudt hypotheekmarkt op

Oprichters Michiel Lensink, Joost Schulze en Thomas de Leeuw zijn alle drie niet afkomstig uit de financiële wereld. Wel zijn ze alle drie ‘cijferaars’. Lensink: “We waren ervan overtuigd dat het mogelijk moest zijn om online in tien minuten te berekenen welke hypotheekoptie in een bepaalde situatie het beste is.”

Veel verschil in hypotheken voor zzp’ers

De maximale hypotheek die zzp’ers kunnen krijgen, verschilt vaak tonnen per bank. Als zelfstandige kun je bij de ene bank een veel hogere hypotheek krijgen dan bij de andere.

‘Jonge’ zzp’er krijgt bij de ene bank twee ton meer hypotheek dan bij de andere

Het maakt voor een zelfstandige die minder dan 3 jaar ondernemer is nogal uit bij welke geldverstrekker hij aanklopt voor een hypotheek. Banken rekenen het zzp-inkomen op verschillende manieren mee. Daardoor kan in de maximale hypotheek voor een stel met een gezinsinkomen van twee keer modaal twee ton verschil zitten, afhankelijk van de geldverstrekker. Dat blijkt uit onderzoek van Ikbenfrits.nl.

Grote verschillen in maximale hypotheek voor zzp’ers

Voor zzp’ers die minder dan drie jaar geleden voor zichzelf zijn begonnen, verschilt het aanmerkelijk bij welke geldverstrekker zij een hypotheek afsluiten.

Michiel Lensink bij Radar

Hypotheekplannen Rutte III: de gevolgen voor de huizenbezitter

De zogenoemde ‘aflosboete’ leverde vorig week een hoop commotie op. Huizenbezitters die hun hypotheek volledig hebben afgelost raken hun belastingvoordeel kwijt. Radar rekent uit wat de gevolgen zijn van de nieuwe hypotheekplannen voor jouw portemonnee.

Consumentenbond en Ikbenfrits.nl: ‘Drie banken verslechterden boeteberekening na publicatie AFM-leidraad’

Rabobank, Obvion en BNP Paribas hebben na de publicatie van de AFM-leidraad over de berekening van boeterentes voor hun klanten die berekening ongunstiger gemaakt. Dat stellen de Consumentenbond en vergelijkingssite Ikbenfrits.nl na een onderzoek naar de boetenota’s van Nederlandse banken. Het gaat bij de drie banken om de berekening bij annuïteitenhypotheken.

Hypotheekverstrekkers berekenen nog steeds te hoge boeterente

Wie zijn hypotheek vroegtijdig wil oversluiten, betaalt in veel gevallen nog altijd teveel geld. Dit ondanks de leidraad waar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorig jaar mee kwam. De grootste fouten worden gemaakt bij de boeteberekening van (banks)spaarhypotheken.

Boeterente door alle banken verkeerd berekend

Hoe die boeteberekeningen er daadwerkelijk uitzagen voordat de AFM met een leidraad kwam, en hoe deze boetes momenteel door verstrekkers worden berekend, onderzocht vergelijkingssite Ikbenfrits.nl in samenwerking met de Consumentenbond. De banken beloofden nog voor dit jaar beterschap. Maken ze die belofte ook waar? En welke banken zijn het slechtst voor hun klant als het gaat om de berekening van de boeterente?

‘Banken rekenen nog steeds te veel boeterente bij hypotheek’

Banken rekenen nog steeds te veel boeterente aan klanten die hun hypotheek laten oversluiten. Ook ontbreekt het in veel gevallen nog aan heldere uitleg over hoe de boete precies is berekend. Dit blijkt na onderzoek van online hypotheekadviseur Ikbenfrits en de Consumentenbond.

Frits krant

Grijp die €3000!

Het blijkt dat banken gemiddeld 15% méér boete rekenen dan ze verlies lijden door het oversluiten, toont onderzoek van Oversluitclaim. Dat komt neer op gemiddeld ruim €3000 te veel per klant, en op circa €200 mln te veel per jaar.

Rekenmachine

Boeterente potentieel hoge kostenpost voor banken

Op 20 maart 2017 publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de uitgangspunten voor de berekening van het financiële nadeel bij vervroegde aflossing van de hypotheek. Twee partijen die zich sterk hebben gemaakt voor het doorrekenen van de juiste boeterente door banken zijn Ikbenfrits.nl en de Consumentenbond.

Amsterdamse rekenwonders zetten bankwereld op haar kop

Banken geven massaal klanten te veel betaalde boeterente terug. Het is de apotheose van twee jaar duwen en trekken van twee Amsterdamse rekenwonders in de grachtengordel.

AFM hoofdkantoor

‘Te veel betaalde boeterente hoger dan banken zeggen’

Nederlandse financiële instellingen bagatelliseren de door consumenten te veel betaalde boeterente bij het oversluiten van hun hypotheek. Maar volgens claimorganisaties betaalden klanten duizenden euro’s te veel.

Huis in aanbouw

Banken kunnen massaclaim om boeterente verwachten

Hypotheekfinanciers zouden ‘miljarden’ hebben verdiend aan te hoge boeterentes. Ikbenfrits.nl en Eigen Huis roepen op tot ruimhartige terugbetaling. “Dat het zou gaan om enkele honderden euro’s is echt onzin” volgens Michiel Lensink van Ikbenfrits.

AFM bevestigt hoge boetes

AFM bevestigt te hoge boete van banken bij oversluiten hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat banken klanten jarenlang te veel boeterente hebben gerekend bij het oversluiten van een hypotheek. Die maatregel volgt op onderzoek van de AFM dat werd uitgevoerd naar aanleiding van eerdere berekeningen van claimorganisatie Oversluitclaim, een initiatief van Michiel Lensink van online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl.
Minihuis op geld

Banken te zuinig bij vereffening te hoge aflosboete

Banken compenseren hun klanten voor te hoge oversluitboetes sinds juli vorig jaar. Doen ze daarmee wel genoeg?

Superstock contract

Huizenbezitters betaalden duizenden euro’s te veel boeterente

Tienduizenden consumenten hebben waarschijnlijk duizenden euro’s te veel boeterente betaald toen zij hun hypotheek oversloten. Een deel van dit bedrag krijgen ze terug.

‘Oversluitboete hypotheek vaak veel te hoog’

Banken hebben bij tienduizenden mensen die afgelopen jaar hun hypotheek lieten oversluiten te veel aan boeterente in rekening gebracht. Dat constateert claimorganisatie Oversluitclaim, nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) duidelijkheid heeft verschaft over wat banken hierbij voor vergoeding mogen vragen.

Banken rekenden miljoenen te veel boete bij oversluiten hypotheek: AFM roept op tot compensatie klanten

Er is afgelopen jaar in ieder geval meer dan 139 miljoen euro te veel betaald, aldus de organisatie Oversluitclaim, die een initiatief is van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl. Als eerdere jaren worden meegeteld, dan kan dat bedrag volgens organisatie oplopen tot 4 miljard euro.

Radar screenshot 2

Banken rekenen te hoge boeterente bij oversluiten

Hoe wordt de hoogte van de boete bij oversluiten vastgesteld? Staat de klant wel centraal in deze berekening of rekent de bank in eigen voordeel? Zijn de boetes op dat overstappen misschien te hoog? Verrassing! Alle banken hebben in het verleden te veel boeterente in rekening gebracht.

Metro - Thomas in Frits HQ

“Ondernemen is vooral hard werken en weinig verdienen”

Thomas: “Als je me 2,5 jaar geleden had gezegd dat ik nu erkend hypotheekadviseur zou zijn, had ik je zeker uitgelachen.”

Stijn en Michiel van Ikbenfrits

Profiel Ikbenfrits: ‘Wij willen goed doen wat banken verkeerd hebben gedaan’

De Nederlandse startup Ikbenfrits.nl is een van de vier genomineerden die 17 januari 2017 kans maakt op de NU.nl Startup Award. De website heeft slimme rekentools voor persoonlijk hypotheekadvies.

Huis te koop

Huiseigenaren claimen miljarden schade door te hoge boeterentes

Huiseigenaren beginnen een procedure tegen de banken vanwege de hoge boeterentes die zij rekenen. Volgens Ikbenfrits.nl, een vergelijkingssite die huiseigenaren helpt met overstappen, zijn de boetes gemiddeld 15 procent te hoog. Klanten die af willen van hun huidige hypotheek zouden zo gemiddeld bijna 3.500 euro teveel moeten betalen.

Radar screenshot

Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is historisch laag. Als je nu een huis koopt en een nieuwe hypotheek afsluit, is dat een welkome meevaller. Maar voor veel mensen die nog vastzitten aan een hoge rente blijkt het een doorn in het oog.

Joost en Thomas en pinpongballen

‘Oversluiters zijn de slechtst bediende klanten in de markt’

Ikbenfrits bekijkt de hypotheekwereld met een nuchtere blik. “We kijken gewoon naar wat logisch is voor de klant”

Consumentenbond - Ikbenfrits.nl op tablet

Eerste indruk: Ikbenfrits.nl

In tegenstelling tot de meeste commerciële rekenprogramma’s geeft Ikbenfrits.nl eerlijke uitkomsten over je hypotheek.

Huizen

Huiseigenaren laten bij hypotheek veel geld liggen

Voor veel huizenbezitters is het lucratief te wisselen van hypotheekaanbieder. De kosten van de overstap zijn vaak lager dan die van de nieuwe rente. Dat kan honderden euro’s per maand schelen.

RTL Huis te koop

‘Hypotheek oversluiten loont voor 1 op 5 huizenbezitters’

Een op de vijf huiseigenaren kan fors besparen op zijn hypotheek. Vanwege de lage hypotheekrente kan overstappen honderden euro’s per jaar schelen.

Frits krant

‘Overstappen loont voor een op vijf huiseigenaren’

Uit onderzoek van Ikbenfrits.nl is gebleken dat overstappen voor veel mensen aantrekkelijk is.

Grafiek LTV Rentekosten

Wist je dat je in tien jaar 10.000 euro op hypotheek kan besparen?

Door af te lossen neemt het risico van een hypotheeklening af voor een bank. Hoe meer je aflost hoe minder rente je dus hoeft te betalen. Maar daar moet je wel even achteraan, want banken staan niet te trappelen om minder te verdienen, blijkt uit onderzoek van Ikbenfrits.nl.

Vrouw zaagt

Lagere rente, zonder overstap

De hypotheekrente is nu (nog) extreem laag. Wat als je met een hoge rente zit die nog jaren vaststaat? Overstappen kan, maar een lagere rente regelen is beter.