Bespaar flink met onafhankelijk hypotheekadvies

Nog steeds hebben onvoordelige grootbanken het grootste marktaandeel in hypothekenwereld. Uit onderzoek van Frits blijkt dat consumenten gemiddeld 7.655 euro kunnen besparen als ze hypotheekadvies krijgen van een onafhankelijke hypotheekadviseur die alle in zijn assortiment heeft.

stopwatch

6 min

calendar
11 mei 2021
eye

199

Grootbanken vs kleinere partijen

In Q4 2020 bleek opnieuw dat de grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO het grootste marktaandeel hebben in hypothekenland, namelijk 56,6% (bron Kadaster, IG&H). In Nederland gaat ongeveer 30% van de consumenten rechtstreeks naar de bank voor hypotheekadvies. Daarnaast zijn er ook veel mensen die in zee gaan met een hypotheekadviseur die maar een beperkt aanbod hebben aan banken. Uit onderzoek van Frits blijkt dat consumenten gemiddeld €7.655 kunnen besparen als ze hypotheekadvies krijgen van een onafhankelijke hypotheekadviseur die alle hypotheekverstrekkers in zijn assortiment heeft.

Onderzoek

Frits heeft algoritmes gebouwd om de consumenten te matchen met de best passende hypotheek. Naast de rentekosten spelen de hypotheekvoorwaarden ook een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste match. Omdat wij nagenoeg alle hypotheekverstrekkers van Nederland in het assortiment hebben, en de algoritmes een objectieve keuze maken is het mogelijk een vergelijking te maken tussen de top 10 van de sector als geheel ten opzichte van de top 10 van de klanten die door Frits zijn geholpen.

Opvallend is dat uit het rapport van IG&H blijkt dat het marktaandeel van de grootbanken bij het afsluiten van hypotheken in Q4 2020 nog steeds erg hoog is. Dit staat in schril contrast met de data uit het onderzoek van Frits. Aan de hand van de database van Frits is ook een top 10 banken opgesteld met de meest afgesloten hypotheken in Q4, waarin de grootbanken juist het onderspit delven. De rentes van de grootbanken zijn over het algemeen hoger dan de rentes van andere partijen. Om een beeld te krijgen van de mogelijke besparing van consumenten hebben we een vergelijking gemaakt van de rentekosten van de top 3 van de hele markt (Rabobank, ING en ABN AMRO) ten opzichte van de top 3 van de Frits klanten (Triodos, Munt en Lloyds). Hierbij zijn we uitgegaan van een gemiddelde hypotheekwaarde van 312.100, een rentevaste periode van 20 jaar en een looptijd van 30 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat klanten gemiddeld €7.655 kunnen besparen door naar een hypotheekadviseur te gaan die de aanvraag objectief weet te matchen en een grote assortiment van hypotheekverstrekkers heeft.

De opmars van ‘groene’ banken

Groene banken zoals Triodos of ASN zijn bezig aan een opmars binnen hypothekenland. Zo is Triodos bijvoorbeeld de meest geadviseerde bank bij Frits. Dit komt omdat zij zeer scherpe tarieven bieden voor goed geïsoleerde woningen, wat vooral voor nieuwbouw erg aantrekkelijk is. Hier geldt: hoe hoger het energielabel van je huis, hoe lager de hypotheekrente die je betaalt.

Populariteit van regiepartijen

Afgelopen jaren zijn veel nieuwe partijen toegetreden tot de Nederlandse hypotheekmarkt. Dit zijn zowel buitenlandse banken als Belgische Argenta en het Britse Lloyds bank als de zogenaamde "regiepartijen" zoals Munt, Hypotrust en Robuust. In het verleden hadden consumenten nog steeds wat koudwatervrees voor deze onbekende namen, maar door de aantrekkelijke hypotheekrente en goede voorwaarden hebben deze partijen inmiddels een marktaandeel van 15,3%. Onze verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Marktaandeel grootbanken daalt al jaren, maar is nog steeds groot

Dat grootbanken nog steeds een groot marktaandeel hebben is dus eigenlijk onlogisch wanneer er wordt gekeken naar de rentepercentages die er geboden worden bij concurrenten. Veel consumenten nemen vaak rechtstreeks contact op met "hun" bank voor hypotheekadvies of nemen een hypotheekadviseur aan met een beperkt assortiment. Consumenten kunnen zich goed voorbereiden op hun gesprekken bij hypotheekadviseurs door gebruik te maken van gratis digitale tools. Dit geeft hen de kennis en macht om zelf te besluiten wat de voordeligste oplossing is.

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.