Huizenmarkt verwachting 

Wat gaat er de komende kwartalen gebeuren met de huizenprijzen? De verkoopprijs van een huis wordt bepaald door hoeveel een koper daarvoor kan en wil betalen. In beide gevallen belooft dat de komende kwartalen duidelijk minder te worden.

Aan de hand van financieringsruimte, de hypotheek renteverwachting, koopvertrouwen, nieuw aanbod, koopvertrouwen, financieringsruimte en het economisch vooruitzicht werpen we een blik in de toekomst. Bij een dergelijke voorspelling is een flinke slag om de arm op zijn plaats. Allerlei onverwachte ontwikkelingen zoals een oorlog aan de rand van Europa of een grote virusuitbraak kunnen ervoor zorgen dat de wereld er opeens heel anders uitziet.

Maximale hypotheek berekenen
Michiel Pekelharing

Huizenmarkt verwachting april 2025 - hoog, hoger, hoogst

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en bij het consumenten- en producentenvertrouwen wijzen er nou niet per se op dat Nederlandse huizenprijzen verder omhoog gaan. Maar zolang de hypotheekrente langzaam lijkt terug te lopen en het prijsmomentum op de Nederlandse woningmarkt sterk positief is, gaat de recordjacht voorlopig door. 

Hypotheekrente: schokeffect ebt weg 

Impact huizenprijzen komende kwartalen: positief

rente-10-jaars-staatsobligaties In maart schoot de Nederlands kapitaalmarktrente – waaraan het hypotheektarief is gekoppeld – plotseling omhoog. De belangrijkste oorzaak van die stijging ligt een stukje verder naar het oosten dan je zou denken. Duitsland heeft anderhalve maand geleden aangekondigd dat het honderden miljarden euro’s gaat investeren in de eigen economie.

Hierdoor pakt het begrotingstekort de komende jaren wat groter uit dan verwacht. Met het oog op het ietsje grotere risico dat beleggers in deze leningen zo lopen, vragen ze een wat hogere rentevergoeding.

 

De rente op Nederlandse staatsobligaties – die vaak in lijn beweegt met die van onze oosterburen - veerde even mee omhoog. De Europese economie groeit echter traag en daarbij hoort een lage kapitaalmarktrente. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het schokeffect van maart wegebt en dat het belangrijkste rentetarief voor de hypotheekmarkt de komende maanden een stapje terugdoet. 

Bron: Euronext

Inflatieverwachtingen: immuun voor Trumpenomics omlaag 

Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal

inflatieverwachting

Wie wil weten in welke richting de kapitaalmarktrente – en de daaraan gekoppelde hypotheekmarktrente – in de komende kwartaal beweegt, moet vooral even kijken naar de inflatieverwachtingen. Als financiële markten verwachten dat het inflatievuur de komende jaren wordt opgestookt, is dat vaak een aanwijzing dat de rente gaat stijgen.

Voorlopig valt er in dit opzicht gelukkig geen vuurwerk te verwachten. Aan de ene kant kan de dreiging dat de Amerikaanse president Donald Trump toch de importheffingen verhoogd leiden tot de vrees dat allerlei goederen en diensten duurder worden. Maar daar staat tegenover dat de euro de afgelopen weken behoorlijk is gestegen ten opzichte van de dollar.

 

Door de omrekenslag van dalende dollars naar stijgende euro’s, worden veel goederen uit dollarlanden de komende tijd juist goedkoper in plaats van duurder. Voorlopig hoeven huizenbezitters zich geen zorgen te maken over een oplopende inflatie, die het gevaar van een hogere hypotheekrente met zich mee kan brengen. 

Bron: ECB

Consumentenvertrouwen: tikkie terug

Impact huizenmarkt komende kwartalen: neutraal

consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen staat de laatste maanden onder druk als gevolg van politieke onzekerheid in Nederland, maar vooral ook in de Verenigde Staten. De ervaring leert echter dat een geleidelijke daling – zoals die zich nu ontvouwt – geen belemmering hoeft te zijn om op huizenjacht te gaan. Pas als het consumentenvertrouwen plotseling heel sterk terugloopt, is dat een signaal dat huizenprijzen stabiliseren of zelfs een stap terug gaan doen.

Voorlopig moet er dan ook niet te veel waarde worden gehecht aan berichten van het CBS dat het consumentenvertrouwen al voor de zevende maand op rij daalt – vooral niet omdat het aantal consumenten dat aangeeft dat dit een gunstige tijd is voor grote aankopen de laatste tijd goed op peil blijft. 

Bron: CBS

Spanning op de arbeidsmarkt stabiliseert

Impact huizenmarkt komende kwartalen: neutraal

spanning-arbeidsmarkt

De werkloosheid is sinds de jaarwisseling omhoog gekropen van 3,7% naar 3,9%, maar dat werkt nog nauwelijks door in de spanning op de arbeidsmarkt. Er zijn nog altijd meer vacatures dan werklozen.

Zolang er in dit opzicht grofweg sprake is van een (positief) evenwicht, is de mate van baanzekerheid heel hoog. En zolang je uitzicht hebt op een stabiele stroom van inkomsten, is de weg vrij om op zoek te gaan naar een (nieuwe) woning.

Bron: CBS

Producentenvertrouwen Industrie: stabiel

Impact huizenprijzen komende kwartalen: neutraal

producentenvertrouwen-industrie

In zekere zin vormen de inkoopmanagers van de industrie de kanarie in de kolenmijn voor de economie. Op het moment dat deze groep anticipeert op een omslag in de economische cyclus, werkt at op allerlei manieren door. Een toenemende bedrijvigheid geeft ondernemingen het vertrouwen om de investeringen op te schroeven en meer personeel aan te nemen.

Aan de andere kant kan een negatieve omslag er juist toe leiden dat bedrijven de broekriem wat aantrekken. Ondanks de toenemende politieke en economische onzekerheid, blijft het producentenvertrouwen goed op peil. Voorlopig is er in dit opzicht geen aanwijzing voor een economische vertraging die een rem zet op de stijgende huizenprijzen.


Bron: CBS

Ontwikkeling huizenprijzen: nieuw record een hapering

Impact momentum huizenmarkt komende kwartalen: neutraal

Na een klein stapje terug in het vierde kwartaal, zijn de huizenprijzen in de eerste drie maanden van 2025 verder gestegen. De gemiddelde verkoopprijs kwam in deze periode voor het eerst boven de 470.000 euro uit. Dat is ruim 10% meer dan een jaar eerder. Zolang de prijzen in dit tempo oplopen, is de angst dat er straks nóg meer betaald moet worden voor een woning groter dan de vrees dat er nú te veel wordt neergelegd. Het sterke prijsmomentum is positief voor woningprijzen.  

verkoopprijs-koopwoning

Nu een huis kopen of nog wachten?

Inmiddels staan niet meer alle seinen op groen voor de Nederlandse woningmarkt, maar er zijn voorlopig ook weinig zaken die een verdere prijsstijging in de weg staan. Zolang de arbeidsmarkt het consumenten- en producentenvertrouwen niet wijzen op een economische afkoeling, kunnen huizen de komende kwartalen meer waard worden door de combinatie van een langzaam dalende hypotheekrente en een positief prijsmomentum. 

Michiel Pekelharing is financieel journalist met ruim twintig jaar ervaring in de beleggingswereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld al professioneel advies.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kopie van Kopie van AdobeStock_311180024

Is het slim om nu een huis te kopen?

Een huis kopen is altijd een investering en kan, afhankelijk van jouw situatie, nog steeds een hele goede aankoop zijn in deze tijden. We hebben de rente al een beetje aangestipt, maar ook hiervoor schrijven wij uitgebreide verwachtingen, waardoor jij beter kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

 

Vragen over jouw (toekomstige) hypotheek?

We nemen graag alle mogelijkheden met je door.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Je kent ons van:

Consumentenbond
1200px-Logo_Het_Financieele_Dagblad.svg
Volkskrant
RTL nieuws
NRC_logo.svg
Radar

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.