Rentemiddeling ABN Amro bank

rentemiddeling abn amro

Rentemiddeling ABN AMRO

 

Vanaf wanneer biedt ABN AMRO rentemiddeling aan?

De ABN AMRO bank biedt sinds juli 2016 rentemiddelen aan voor mensen met internetbankieren. Inmiddels is rentemiddelen voor alle klanten van ABN AMRO mogelijk. Omdat ABN AMRO een grote speler op de hypotheekmarkt is, verwachten we dat veel klanten van ABN AMRO willen onderzoeken of rentemiddelen voor hen een gunstige optie is.

Levert oversluiten of rentemiddelen jou voordeel op?

Wat zijn de voorwaarden van rentemiddeling bij ABN AMRO?

Het is belangrijk om voor je persoonlijke situatie na te gaan wat voor jou de beste optie is. Informatie hierover kun je vinden op onze pagina over rentemiddeling. ABN AMRO hanteert als een van de marktleiders op het gebied van hypotheken zeer ongunstige voorwaarden ten aanzien van rentemiddelen. Doordat rentemiddelen direct een lagere rente tot gevolg heeft, worden deze slechte voorwaarden op korte termijn niet helemaal zichtbaar. Bovenop de standaard manier van rentemiddelen hanteert ABN AMRO de volgende trucjes om de rente te verhogen:

  1. Rente-opslag van 0,2% bovenop de berekende middelrente
  2. Geen boetevrij deel
  3. Een extra ‘rentemiddelingsboete’
  4. Een verhuisboete

Rente-opslag ABN AMRO

Bij rentemiddeling bij ABN AMRO wordt boven op de middelrente een rente-opslag gehanteerd van 0,2%. Dit betekent dat je over de gehele nieuwe looptijd van je hypotheek 0,2% extra rente betaalt. Als je een hypotheek hebt van €250.000 en een rentevaste periode van 10 jaar, dan zorgt deze rente-opslag ervoor dat je hypotheek €5.000 duurder wordt.

Niet meerekenen boetevrij deel

Bij het oversluiten van je hypotheek van ABN AMRO naar een goedkopere bank wordt een deel van je renteboete kwijtgescholden. Bij ABN AMRO is dit boetevrije deel normaliter 10% van de oorspronkelijke lening. Bij rentemiddeling houdt de ABN AMRO echter géén rekening met dit boetevrij deel, waardoor de middelrente veel hoger uitpakt dan noodzakelijk is.

Extra boete bij rentemiddeling ABN AMRO

Bij rentemiddelen smeert de bank de misgelopen inkomsten van de hoge rente die je in het verleden hebt afgesloten over de nieuwe rentevaste periode. Hierbij wordt gekeken naar hoeveel rente de bank misloopt. De ABN AMRO hanteert hierbij niet de rente die hoort bij de oorspronkelijke rentevaste periode, maar kijkt naar hoe lang de rente nu nog vast staat. Hierdoor is de boeterente die je moet betalen veel hoger dan dit in principe zou moeten zijn.

Verhuisboete bij rentemiddeling ABN AMRO

Rentemiddeling kan aantrekkelijk zijn als je op korte termijn gaat verhuizen. Het is op dit moment niet duidelijk wat de voorwaarden zijn die ABN AMRO hanteert bij verhuizen. Dit kan heel belangrijk zijn, omdat een verhuisboete een onverwacht grote kostenpost kan betekenen als je onverhoopt je huis verkoopt.

Oversluiten naar een goedkopere bank is vaak veel aantrekkelijker dan rentemiddelen. Voor een standaard huishouden (gemiddelde van alle gebruikers van Ikbenfrits) is oversluiten €27.451 goedkoper dan rentemiddelen. Omdat elke hypotheeksituatie anders is, is het verstandig om de gratis Doe 't zelf-check van Ikbenfrits in te vullen. Hierbij kun je zien wat oversluiten oplevert, en hoe dat zich verhoudt tot rentemiddeling.

Levert oversluiten of rentemiddelen jou voordeel op?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren