Rentemiddeling Rabobank

Rabobank rentemiddeling

Rentemiddeling Rabobank

 

Let op! De Rabobank biedt momenteel geen rentemiddeling aan!

Op 1 juli 2019 is er een nieuwe regelgeving ingegaan rondom rentemiddelen. Bij een aantal banken, waaronder de Rabobank, is rentemiddelen daardoor voorlopig niet mogelijk. De Rabobank heeft aangegeven dat ze tijd nodig hebben om hun systemen op deze nieuwe regels aan te passen. Benieuwd of je kan besparen door je hypotheek over te sluiten? Doe de gratis check!

Vanaf wanneer biedt de Rabobank rentemiddeling aan?

De Rabobank biedt sinds 1 juli 2016 rentemiddeling aan. Aangezien de Rabobank het grootste marktaandeel heeft in hypotheken in Nederland, is de verwachting dat veel mensen zullen onderzoeken of rentemiddelen een optie is.

Levert oversluiten of rentemiddelen jou voordeel op?

Wat zijn de voorwaarden van rentemiddeling bij de Rabobank?

Op onze pagina over rentemiddeling zijn alle voor- en nadelen van rentemiddelen ten opzichte van oversluiten te vinden. Van alle banken die rentemiddeling aanbieden heeft Rabobank één van de ongunstigste voorwaarden. Bovenop de rente die berekend wordt door rentemiddeling (de zogenaamde zuivere rentemiddeling) hanteert de Rabobank drie verschillende voorwaarden die rentemiddeling extra onaantrekkelijk maken:

  1. Een extra opslag van 0,2% bovenop de berekende middelrente
  2. Een verhuisboete
  3. Geen boetevrij deel

Rente-opslag Rabobank

Na het berekenen van de nieuwe middelrente, waarbij de huidige hoge rentekosten worden uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode, berekent de Rabobank een opslag van 0,2%. Voor een hypotheek van €300.000 en een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar komt dit neer op een extra kostenpost van €6.000.

Verhuisboete Rabobank

Mocht je na het rentemiddelen besluiten om je huis te verkopen, dan rekent de Rabobank een verhuisboete. Deze boete kan oplopen tot 3% van de lening. Voor een hypotheek van €300.000 is dat dus €9.000! Hiermee hanteert de Rabobank een van de hoogste verhuisboetes in de markt. Je loopt hiermee risico dat je na het rentemiddelen tegen een flinke extra schuld oploopt als je gaat verhuizen. Hou hiermee rekening als je dit overweegt.

Boetevrij deel Rabobank

Als je een hypotheek van de Rabobank wil oversluiten naar een goedkopere bank, dan hanteert de Rabobank een boetevrij deel van 20% van de oorspronkelijke lening. Dit kan in veel gevallen gunstig uitpakken bij oversluiten. Omdat de Rabobank bij rentemiddelen geen rekening houdt met dit boetevrije deel, is oversluiten van je hypotheek in veel gevallen gunstiger. Ikbenfrits heeft berekend dat bij een standaard casus oversluiten naar een goedkopere bank in tien jaar tijd €27.451 goedkoper is dan rentemiddeling bij de Rabobank. Lees hier hoe we dat berekend hebben.

Elke hypotheek is anders. Het is daarom belangrijk om goed uit te zoeken wat voor jou de beste optie is. Ikbenfrits biedt een gratis Doe 't zelf-check aan die berekent wat de kosten en baten zijn van oversluiten. Bij deze analyse worden ook de opbrengsten van rentemiddeling meegenomen.

Levert oversluiten of rentemiddelen jou voordeel op?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren