Zonnepanelen kopen voor je huis: waar moet je op letten?

22 juni 2021 1019x

Het gebruiken van duurzame energie is goed voor het milieu en de toekomst waarin we willen leven. Een voorbeeld hiervan is zonne-energie. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen voor je huis?

Bénine Bijleveld

Zonnepanelen: waar let je op?

Het kopen van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Op den duur verdien je deze investering wel terug, omdat je voor een groot deel voorziet in je eigen stroom. Hierdoor valt je energierekening lager uit of krijg je in sommige gevallen zelfs geld terug. Ook is het natuurlijk mooi dat je je steentje wilt bijdragen aan het milieu! Check van tevoren of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo is een hellingshoek van 35 graden optimaal wil je het liefste richten op het zuiden voor het hoogste rendement. Een andere hellingshoek of richting is niet erg, houd dan wel rekening met een beetje rendementsverlies. Uiteindelijk zet je met een zonneboiler de zonne-energie om in warm water.

Het kopen van zonnepanelen

Een gemiddelde installatie van 13 zonnepanelen kost je 5000 euro. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om minder zonnepanelen te kopen maar dat is relatief duurder. Een zonne-installatie bestaat uit de panelen zelf (natuurlijk), een omvormer en het liefst ook uit een monitoringssysteem die alles bijhoudt. Deze investeringskosten verdien je binnen 6-7 jaar terug Bron: Consumentenbond. Goed om te weten: zonnepanelen kun je financieren met een hypotheek of je kunt energiebespaarlening af te sluiten. Ook kun je subsidies krijgen van je gemeente en de BTW terugvragen. Wil je berekenen wat je maximale hypotheek is?

Salderingsregeling

Zoals eerder besproken, valt je energierekening lager uit door je zonnepanelen. Of krijg je zelfs geld terug van de overheid. Dit heet salderen. Het tarief dat nu berekend wordt voor de energie die jij teruggeeft aan het net, wordt vanaf 2023 afgebouwd. Dit heet de salderingsregeling. Vanaf 2031 wordt er niet meer gesaldeerd, maar krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Het blijft hierdoor nog steeds interessant om zonnepanelen te kopen.

Frits helpt je met zonnepanelen kopen

Oké, onze adviseurs gaan niet met je mee naar de winkel om zonnepanelen te kopen. Maar ze helpen je wel met de financiering, en berekenen bij welke hypotheek je gunstig meer kunt lenen voor de aanschaf ervan. Frits moedigt het gebruik van duurzame energie namelijk alleen maar aan! Wil je erover bellen? Je kunt met de adviseurs een gratis hypotheekgesprek inplannen, zo krijg je alle hulp die je nodig hebt.

Lees ook