Het energiebespaarbudget: hoe werkt dat?

Om een huis te kunnen kopen mag je niet meer lenen dan je huis waard is. Er is een uitzondering op deze regel. Namelijk het energiebespaarbudget. Dit is een extra potje waarmee je tot 106% van je woningwaarde kan lenen, zolang je dat geld uitgeeft aan energiebesparende maatregelen
stopwatch

3 min

calendar
21 november 2023
eye

485

Bijgewerkt: 21 november 2023

Geschreven door: Eduard Knape

Gecontroleerd door:

Geschreven door:
Eduard Knape

Energiebespaarbudget

Wat houdt dit budget precies in? Bij het oversluiten of verhogen van je hypotheek, of bij het kopen van een huis kun je extra geld lenen met het doel je huis te verduurzamen. Hierdoor is het mogelijk om meer dan de gebruikelijke 100% van je woningwaarde te lenen.

Met het energiebespaarbudget mag dit namelijk oplopen tot 106%. Je hoeft nog niet precies te weten aan welke energiebesparende maatregelen je dit geld wilt besteden. Na het tekenen van de nieuwe hypotheek heb je nog twee de jaar de tijd hiervoor. Zodat je rustig kan bekijken hoe je dit extra potje het beste kan besteden. 

Bekijk hoe jij je huis kan verduurzamen. 

Start de duurzaamheidsscan

Waarom zou ik het energiebespaarbudget aanvragen?

Het energiebespaarbudget geeft je de kans om flink te investeren in je huis, wat op de lange termijn ook vaak veel geld oplevert. Met de huidige energieprijzen kun je aardig wat geld besparen door het verduurzamen van je huis. Hierdoor heb je deze kosten al snel terugverdiend. Met het verduurzamen van je huis help je dus niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee!

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoe werkt het energiebespaarbudget?

Wanneer de situatie rondom je hypotheek verandert kun je gelijk het energiebespaarbudget aanvragen. Door deze extra lening gaan je maandelijkse kosten wel omhoog. Je hypotheekadviseur controleert daarom eerst of er ruimte is binnen je hypotheek. Als de bank akkoord gaat wordt het bedrag in een bouwdepot gestopt. De facturen voor de energiebesparende maatregelen die je hebt genomen stuur je naar de bank. De bank betaalt deze kosten vervolgens vanuit dit bouwdepot. 

Zoveel kun jij lenen

Energiebespaarlening

Wil je jouw huis verduurzamen, maar wil je niet jouw hypotheek veranderen? Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om dit zelf te betalen, of je sluit een energiebespaarlening af. Deze lening heeft een lager rentepercentage dan een normale lening. Hierdoor wordt het een aantrekkelijke optie als je jouw woning wilt verduurzamen. De energiebespaarlening is een annuïteiten lening en bedraagt maximaal 65.000 euro. De looptijd van de lening hangt af van hoeveel je leent. Ook belangrijk om te weten: een energiebespaarlening is alleen mogelijk wanneer je zelf de eigenaar en bewoner bent van het huis waar je de energiebesparende maatregelen wilt uitvoeren. 

Wil je weten hoe jouw lening eruitziet? Doe hier de check. 

Hulp nodig met je energiebespaarbudget?

Ga je een huis kopen of je hypotheek omzetten en wil je daarbij graag een energiebespaarbudget? Je kan - als je wilt - eerst een gratis hypotheekgesprek aanvragen met één van onze hypotheekadviseurs. Tijdens dit digitale gesprek, krijg je via diepgaande berekeningen een beter inzicht in jouw financiële plaatje. Na je gesprek kun je de berekeningen er altijd weer even bij pakken.

Hypotheekgesprek inplannen
E-book een duurzaam huis

E-book: een duurzaam huis

Als je een koophuis hebt, is duurzaamheid belangrijk om over na te denken. Van
woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis:
er zitten ontzettend veel voordelen aan!

Maar wat is een duurzaam huis precies, en hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook
duurzaam wordt? In dit e-book vertellen we je er alles over.

E-book een duurzaam huis

Download het gratis E-book “Een duurzaam huis”.

Van de allereerste stap tot
het rondkrijgen van de financiering. Dit e-book legt je alles uit. Zo weet je precies hoe je jouw verduurzaming kunt
aanpakken! 

E-book huis verduurzamen

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Duurzaamheid

5/01/2024

Het verduurzamen van je woning: waar begin je?

5/01/2024

Verduurzamen met ISDE-subsidie

21/11/2023

Het energiebespaarbudget: hoe werkt dat?

17/11/2023

Wat is een energiebespaarlening?

5/07/2023

Duurzaamheidskorting: welke banken geven deze korting?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.