Het energiebespaarbudget: hoe werkt dat?

23 juni 2021 578x

In je hypotheek mag je sinds 2018 maximaal 100% van de waarde van je huis lenen. Een energiespaarbudget is de uitzondering op deze regel. Hiermee kun je tot 106% van de woningwaarde lenen, als je dat geld uitgeeft aan energiebesparende maatregelen.

Thomas de Leeuw

Energiebespaarbudget

Hoe steekt dat budget precies in elkaar? Wanneer je een huis koopt, je hypotheek oversluit of verhoogt, kun je gebruik maken van een energiebespaarbudget. Dit houdt in dat je energiebesparende maatregelen wilt nemen om je huis te verduurzamen. Om dit aan te moedigen, mag je hiervoor meer geld lenen dan de gebruikelijk 100% van je woningwaarde. Je mag namelijk 106% van de waarde van je huis lenen bij de bank. Je hoeft nog niet precies te weten aan welke energiebesparende maatregelen je dit gaat uitgeven. Daarom hoef je vooraf ook geen verbouwingsspecificatie aan te leveren.

Hoe werkt het?

Wanneer je je hypotheek verandert, kun je gelijk het energiebespaarbudget meenemen. Je hypotheekadviseur kan dit voor je aanvragen en checkt of deze aanvullende lening ook past bij het inkomen dat je hebt. Met andere woorden: of je de maandelijkse kosten wel kunt betalen. Als je dit budget krijgt van de bank, wordt het in een bouwdepot gestopt. Je stuurt dan facturen naar je bank voor de energiebesparende maatregelen die je hebt genomen. De bank zal checken of de facturen passen binnen het energiebespaarbudet en betaalt je uit het bouwdepot-potje.

Energiebespaarlening

Ben je niet van plan om je hypotheek te veranderen, maar wil je wel je huis duurzamer maken? Dan kun je dit natuurlijk zelf betalen, of je kunt dit geld lenen met een energiebespaarlening. Deze lening heeft een laag rentepercentage, waardoor het stukken interessanter is dan een normale lening. Er zitten natuurlijk wel wat voorwaarden aan. Zo moet je wel de eigenaar en bewoner van het huis zijn waar je energiebesparende maatregelen wilt uitvoeren. Daarnaast is het een annuïteiten lening en mag het bedrag maximaal 65.000 euro zijn. Afhankelijk van het bedrag dat je leent, geldt er een andere looptijd. Je kunt hier checken welke looptijd voor jou van toepassing is.

Hulp nodig met je energiebespaarbudget?

Ga je een huis kopen of zet je je hypotheek om en wil je daarbij een energiebespaarbudget? Je kunt - als je wilt - eerst een gratis hypotheekgesprek aanvragen met één van onze adviseurs. Tijdens dit digitale gesprek, krijg je diepgaande berekeningen over het financiële plaatje en welke hypotheken daar het beste bij passen. Na je gesprek kun je de berekeningen er altijd weer even bij pakken.

Lees ook