Doe ’t zelf check: berekening oversluiten maken

Veel mensen kunnen geld besparen door het oversluiten van de hypotheek. Wil jij een berekening oversluiten maken? Ik heb een tool ontwikkeld waarmee je binnen enkele minuten weet of en hoeveel je kunt besparen met het oversluiten van je hypotheek.

Michiel Lensink

Als je op je hypotheek kosten wil besparen door het oversluiten van je hypotheek kan dit in drie eenvoudige stappen:

  1. Je kunt gratis bij mij een Doe 't zelf-check doen en bekijken of oversluiten voor jou de moeite waard is.
  2. Als uit de uitkomsten van onze tool blijkt dat je kunt besparen, kun je de gratis FritsAnalyse doen. In een telefonisch gesprek doorlopen we een interactief rapport met een analyse van je hypotheek en de mogelijkheden die je hebt om over te sluiten.
  3. Na de FritsAnalyse kun je je met ons je hypotheek afsluiten voor €1.850, of €1.950 als je ondernemer bent. Hierbij gaan we dieper in op jouw situatie, wensen en mogelijkheden en handelen we het hele administratieve traject van je nieuwe hypotheek af.

Doe ‘t zelf-check

Is het oversluiten van je hypotheek de moeite waard? In de media hoor je er veel over: historisch lage rente, rentemiddelen, nieuwe hypotheek verstrekkers… Mijn insteek is dat je tegen zo laag mogelijke kosten weet waar je aan toe bent.

Of je wel of niet kunt besparen op je hypotheek hangt van veel dingen af. Aan de ene kant zijn de rentes nu veel lager dan vijf jaar geleden, waardoor de hypotheken die nu afgesloten worden veel goedkoper zijn. Aan de andere kant heb je met veel kosten te maken zoals bijvoorbeeld een boete voor het openbreken van je huidige hypotheek, notariskosten (€730), taxatiekosten (€425) en advies- en bemiddelingskosten (€1.850). Ook heel veel andere zaken hebben invloed op je (netto) besparing. Je inkomen, je WOZ waarde, de aflosvorm van je hypotheek, de waarde van je huis nu, de risico opslag die je bank hanteert, hoe lang je nog renteaftrek hebt, eventuele kosten voor NHG, enz. Ik houd rekening met al deze zaken en geef je met mijn berekening oversluiten tool snel een indicatie of oversluiten voor jou de moeite waard is in een interactief overzicht.

besparing overlsuiten hypotheek

Hoe wordt de oversluit-boete berekend?

Als je je huidige hypotheek wil openbreken dan moet je aan je bank een boete betalen. Je hebt immers ooit afgesproken dat je voor een lange periode een bepaalde rente zou gaan betalen, en de banken hebben hier rekening mee gehouden. Het berekenen van de boete is in theorie redelijk helder, maar blijkt in de praktijk nog veel haken en ogen te hebben. Het onderstaande overzicht laat zien hoe de rente boete wordt berekend.

In de Doe het ’t zelf check wordt rekening gehouden met de verschillen die banken hanteren voor het berekenen van de boete. Niet alle banken hanteren dezelfde boetevrije percentage. Ook de risicoklasse die je bank hanteert heeft invloed op je boetebedrag. Daarnaast hebben banken (vaak) veel verschillende hypotheek producten (labels) die allemaal andere rentes hebben. Als je de label van je hypotheek niet weet, dan is het moeilijk om de boete precies uit te rekenen. Hoewel mijn boeteberekening over het algemeen vrij nauwkeurig is, vragen we als je doorgaat met de quickscan altijd de boetebereking bij je bank aan om er voor te zorgen dat de gegevens kloppen. Het komt regelmatig voor dat we een fout uit de boete berekening van de verstrekker halen in een aflosnota. Controleren is altijd verstandig.

Hoe wordt het rentevoordeel berekend?

Ik ben heel conservatief als het gaat om het bepalen van de voordeel op rente. Stel je hebt nu een aflossingsvrije hypotheek van €100.000 met een rente van 4% dat nog 5 jaar vast staat. Je sluit dit over naar een nieuwe hypotheek van 10 jaar rentevast met een rente van 2%. De AFM stelt in een richtlijn dat je het rente voordeel als volgt berekent:

(4%-2%) x €100.000 x 10 = €20.000

(oude rente-nieuwe rente) x hypotheek bedrag x nieuwe rentevaste periode

Dat lijkt logisch, maar ik vind dit niet realistisch. Jouw eigen bank biedt jou over 5 jaar een nieuwe rente aan die misschien wel veel lager is. Het is dan ook niet eerlijk om het rentevoordeel na je huidige rentevaste periode door te laten lopen. Omdat niemand weet hoe hoog de rente over 5 jaar zal staan (ook ik niet), rekenen voor de periode na je huidige rentevaste periode met de rente die je bank nu zou aanbieden. Hierdoor krijg je een zo eerlijk mogelijk beeld over de mogelijke besparing.

Berekening oversluiten maken?

Benieuwd naar of jij kunt besparen met het oversluiten van je hypotheek? Start dan mijn Doe ’t zelf check.