Einde rentevaste periode

Het einde van de rentevaste periode is een goed moment om opnieuw kritisch te kijken naar je hypotheek. Onze tools ondersteunen je daarbij.

Bereken je besparing
Achtergrondinformatie

Boeteloos overstappen naar een goedkopere bank

Aan het einde van je rentevaste periode krijg je een nieuw renteaanbod van de bank. De rentes zijn vaak lager, dus denk je dat je erop vooruit gaat. Toch kan het vaak nog goedkoper. Onderstaande rekentool laat zien welk bedrag je met een overstap kunt besparen. Vergelijk hier 300 verschillende hypotheekproducten om de laagst mogelijke maandlast te vinden en laat je adviseren door de topadviseurs van Ikbenfrits. Meer informatie over het al dan niet verlengen of oversluiten van je hypotheek lees dan hier verder.

Achtergrondinformatie

Lage kosten bij het wisselen van bank

Aan het einde van de rentevaste periode kun je zonder boete naar een goedkopere bank gaan. Daarom zijn de kosten beperkt. Naast advies- en bemiddelingskosten (€1500) betaal je €650 aan notariskosten en €400 aan taxatie. Deze kosten zijn allemaal aftrekbaar van de belasting. Meestal is jouw huidige bank niet de goedkoopste. Met een overstap naar de voordeligste kun je vaak duizenden euro’s besparen.

Achtergrondinformatie

Het aanbod van jouw huidige bank kan fouten bevatten

Als het goed is krijg jij drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt een brief van je huidige bank. Hierin wordt een nieuw renteaanbod gedaan. Deze rente is vaak lager dan jouw eerdere hypotheekrente, maar dit wil niet zeggen dat dit het voordeligste aanbod is. Wij zien vaak dat het aanbod van de huidige bank fouten bevat, wat zomaar kan betekenen dat je er duizenden euro’s op achteruit gaat. Stel dat je woning in waarde is gestegen. Als de bank hier niet van op de hoogte is, krijg je een te hoge rente aangeboden. Wij kunnen je helpen om dit soort fouten te voorkomen en ervoor zorgen dat je de voordeligste rente betaalt. Samen je aanbod checken? Maak dan gratis een telefonische afspraak en hou je aanbod bij de hand.

Achtergrondinformatie

Jouw bank is verplicht je minimaal drie maanden van tevoren een nieuw renteaanbod te doen

Je huidige bank is verplicht om jou binnen drie maanden een nieuw aanbod te doen. Dit geeft je de tijd om verschillende rentes met elkaar te gaan vergelijken. Wij raden je zeker aan dit te doen, want als je niks doet wordt je huidige rente stilzwijgend verlengd. Daarnaast wordt meestal dezelfde rentevaste periode aangeboden als je al had. Als je graag een andere rentevaste periode wilt, kun je hier bij de bank naar vragen of een telefonische afspraak met ons inplannen. Wij hebben alle rentestanden van 300 verschillende hypotheekproducten voor jou paraat staan en willen jou hiermee zo goed mogelijk adviseren.

Achtergrondinformatie

Wat is mijn situatie als de rentevaste periodes van verschillende leningdelen niet tegelijk aflopen?

De bank is nog steeds verplicht om jou een nieuw renteaanbod te doen. Echter is dit alleen het geval voor het aflopende leningdeel. Helaas kun je niet een leningdeel van je hypotheek oversluiten naar een andere bank. Als je wilt overstappen naar een andere bank, betaal je dus voor de delen waarvan de rentevaste periode niet afloopt, een oversluitboete. Toch kan dit in jouw situatie nog steeds een besparing betekenen. Om te kijken of jij kunt besparen, kun je net als vele oversluiters voor jou, onze tool invullen.

Achtergrondinformatie

Een lagere rente van een (bank)spaarhypotheek kan hogere lasten betekenen

Het klinkt tegenstrijdig, maar in sommige gevallen kan een lagere rente op een (bank)spaarhypotheek juist tot hogere maandlasten leiden. De rente die je betaald op je hypotheek is namelijk gekoppeld aan de rente die je ontvangt op je (bank)spaarhypotheek. Een lagere rente betekent dan dus voor jou een hogere premie. Ondanks dat je minder rente betaalt kunnen je totale maandlasten in sommige gevallen stijgen. Via de Ikbenfrits-rekenmodule kun je controleren of dit voor jou het geval is. De module houdt rekening met de verhoogde premie bij een lagere rente.

Lees meer over het oversluiten van hypotheken

Telefonische afspraak

Wij helpen je graag verder

Bij een grote beslissing als een hypotheek moet je kunnen vertrouwen op eerlijk en goed advies. Daarom zijn we Ikbenfrits begonnen. Wij staan klaar om al je vragen telefonisch te beantwoorden.

Hypotheekadvies 2.0

Hallo, wij zijn Ikbenfrits

Wij zijn geen doorsnee hypotheek adviseurs. Wij staan aan jouw kant. We maken hypotheken persoonlijk, inzichtelijk en toegankelijk.

WE ZIJN IN DE WOLKEN

Onze klanten beoordelen ons met een

9.0

In de media

Je kent ons van