Founding Stories #2: het bouwen van de oversluittool

In het eerste verhaal uit de serie ‘Founding Stories’ kon je lezen hoe het zaadje werd geplant om Ikbenfrits te beginnen. Nu moest dus daad bij woord worden gevoegd; mensen inzicht geven in hun hypotheek zodat ze zelf inzagen of ze konden besparen op hun grootste maandlast. Dit betekent dat de oversluittool toegankelijk moest worden voor iedereen, en dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot...

stopwatch

4 min

calendar
1 april 2021
eye

109

Het idee

Het jaar is 2015 en na veel rondvragen blijkt dat veel mensen geen enkel idee hebben hoe hun hypotheek precies in elkaar steekt en of er wat te besparen valt. Het is bizar hoe onmogelijk het mensen wordt gemaakt om hier inzicht in te krijgen. Dus, dat moet anders! Het idee is dat er uiteindelijk een online tool moet staan waar iedereen binnen vijf minuten kan berekenen of er bespaard kan worden op hun hypotheek. Zonder adviseur en natuurlijk gratis, want dit recht zou iedereen moeten hebben.

De puzzel

Maar waar begin je dan? Thomas zag het als een gigantische puzzel die hij op de een of andere manier moest leggen. Hij startte met het begrijpen van elk detail van elke hypotheek die er was. Nu was een aflossingsvrije hypotheek niet zo lastig, maar de annuïtaire lening werd al stukken lastiger om goed te berekenen en de bankspaarhypotheek was al helemaal complex. Ook moest natuurlijk de hypotheekrenteaftrek meegenomen worden en het maximaal te lenen bedrag, anders kon je niet goed berekenen wat je kon besparen. Vervolgens kwamen de cursussen. Thomas wilde een officiële hypotheekadviseur worden, zodat hij alle regels en uitzonderingen nog beter zou kunnen snappen.

Excellen voor gevorderden

Alle informatie werd vastgelegd in een Excel document met eindeloze formules. Aan ‘t einde van de rit kwam er een getal uitrollen met wat je kon besparen. Om te testen of alles klopte, waren er natuurlijk wel proefpersonen nodig. Thomas en Joost gingen langs bij een handvol mensen die een spervuur aan vragen kregen over hun hypotheek. ‘Hoeveel rente betaal je?’ ‘Hoe lang loopt je rentevaste periode?’ ‘En wat los je maandelijks af?’ De resultaten werden gecheckt en tegen het licht gehouden. Klopte er iets niet, dan werd de Excel aangepast. Uiteindelijke leidde dit tot 43 (!) versies van het initiële Excel document met in de laatste versie de perfecte oversluitberekening. Hoera!

Frustratie. Understatement.

Om de uiteindelijke berekening kloppend te maken, ontbrak er eigenlijk één ding: de boeterente. Wanneer je wilt oversluiten, moet je namelijk vaak een boete aan de bank betalen, omdat zij rente mislopen. Begrijpelijk. Maar, hoe werden deze boetes berekend? Dat was nergens te vinden. Bankvoorwaarden van 50 pagina’s? Niets concreets over de berekening boeterente. Ook de meeste hypotheekadviseurs snapten niet hoe het precies zat. Sterker nog: je kreeg niet eens een specificatie van de bank als je de boete geserveerd kreeg. Transparant? Niet echt.

De online oversluittool

Na een helse puzzel (oneindige hypotheekvoorwaarden, boete opgaven, vage reacties van banken) en een flinke dosis doorzettingsvermogen lukte het om de berekening van de oversluitboete te achterhalen. Nou ja, DE berekening bestond natuurlijk niet, want bij elke bank ging dat anders. Dus deze puzzel moest bij 35+ banken gelegd worden om zo tot alle berekeningen te komen. Met de informatie werd het mogelijk om de website te bouwen. Zo kon iedereen zélf berekenen wat ze konden besparen met oversluiten. Alleen, hoe kwamen ze aan klanten? Dat ga je lezen in het volgende verhaal. En hoe die oversluittool er nu uitziet? Dat zie je hier.

Eerste pagina - Modelbrief risicoklasse

Besparen op je maandlasten?

Jouw hypotheek is ingedeeld in een risicoklasse. Als je aflost, of je huis wordt meer waard, kan het zijn dat je in een andere risicoklasse hoort. Hiermee kun je flink besparen. Met deze voorbeeldbrief laat je jouw bank weten dat je in een andere risicoklasse hoort. Je hoeft alleen nog maar jouw gegevens in te vullen.

Eerste pagina - Modelbrief risicoklasse

Download de gratis modelbrief risicoklasse

Met deze voorbeeldbrief laat je jouw bank weten dat je in een andere risicoklasse hoort. Je hoeft alleen nog maar jouw gegevens in te vullen.

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

1/04/2021

Founding Stories #2: het bouwen van de oversluittool

29/12/2016

Hoe kun je besparen op je hypotheek?

12/09/2016

Frits richt Oversluitclaim.nl op

29/06/2016

Onderzoek: Hypotheek oversluiten 55-plussers vaak interessant

22/04/2015

Barbara over Frits: “Ik kon ruim €15.000 besparen!”

5/05/2022

Challenger in de hypotheekmarkt Frits lanceert eerste merkcampagne

25/04/2022

Hoe ben je hypotheekadviseur geworden en wat zijn je doelen?

8/04/2022

Hoe zet je klanten zelf aan het roer?

21/03/2022

Over Continuous Improvement bij Frits

4/03/2022

Starten als zelfstandig adviseur voor Frits

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.