Over belastingaangifte, spaartaks en het pensioenstelsel

In februari beantwoordde Marieke de vraag van een klant over de spaartaks. Na een rechtszaak veranderde dit systeem. Nu het tijd is om je belastingaangifte te doen, vertelt Marieke je meer over de veranderingen in de spaarbelasting, de overlijdensrisicoverzekering en het nieuwe pensioenstelsel.

stopwatch

3 min

calendar
10 mei 2022
eye

98

De spaartaks

Het is weer de tijd van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022. Deze is gebaseerd op het inkomen en vermogen in 2021. Heb je al aangifte gedaan over 2021? Jij, of de belastingadviseur kon dan zien dat er nog geen rekening was gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad over de spaartaks. De belastingdienst had eerst het idee dat je de voorlopige aanslag gewoon moest betalen, ook al klopt hij mogelijk niet. Mensen die spaartaks verschuldigd zijn, zouden dan in de loop van 2023 de juiste berekening krijgen, nadat ze hun aangifte inkomstenbelasting 2022 hebben ingediend. Het teveel betaalde zou dan worden teruggestort. Dit plan is veranderd. Het is nu zo dat degenen die spaartaks moeten betalen een invorderingspauze krijgen. De fiscus stuurt geen aanmaningen. Je hoeft deze regeling niet aan te vragen, de Belastingdienst biedt het zelf aan. Alleen als je een automatische incasso hebt afgegeven voor het betalen van termijnen moet je die incasso zelf stopzetten. Daarvoor moet je een brief aan de belastingdienst sturen. Schrijf je gegevens en het machtigingskenmerk in de brief en stuur hem naar:

Belastingdienst/Centrale
Betalingsadministratie Afdeling Machtigingsverwerking
Antwoordnummer 573,
7300 VB Apeldoorn

Een postzegel is niet nodig. Let wel op: uiteindelijk is een verlaging van de spaartaks vooral aannemelijk voor spaarders.

 

Overlijdensrisicoverzekering bij aankoop huis slim gebruiken

Als je binnenkort een huis koopt en een hypotheek neemt, krijg je er waarschijnlijk een overlijdensrisicoverzekering bij aangeboden. Soms is die zelfs verplicht. Er wordt een bedrag gekozen dat wordt uitgekeerd als één van de partners komt te overlijden. Je betaalt maandelijks premie, gedurende de looptijd, meestal twintig of dertig jaar. Met het geld dat bij overlijden vrijkomt, kan de hypotheek (deels) worden afbetaald en kunnen extra kosten worden betaald zoals kinderopvang of huishoudelijke hulp. Zo komt de achterblijvende partner niet in de financiële problemen en kan hij of zij in het huis blijven wonen. Het is te overwegen een iets hoger bedrag te verzekeren waarmee de uitvaart betaald kan
worden. Dat scheelt afsluitkosten, omdat je dan niet voor twee verschillende verzekeringen hoeft te betalen. De overlijdensrisicoverzekering is ook goedkoper dan een losse uitvaartverzekering. Nadeel: er wordt alleen geld uitgekeerd aan de begunstigde als de verzekerde overlijdt binnen de looptijd. Vindt het overlijden daarna plaats, dan wordt niets uitgekeerd. Maar van de andere kant: als één van de partners overlijdt binnen die periode en er na het (deels) aflossen van de hypotheek geld overblijft, kan dat naar eigen inzicht worden besteed: dus ook aan een uitvaart. Let op: een overlijdensrisicoverzekering kan alleen uitbetalen aan wie volgens de wet de begunstigden zijn. Overleg dit met de financieel adviseur die helpt met de hypotheek of de verzekering en sluit pas af als je het volkomen begrijpt. Heb je al zo’n verzekering: zoek dan nu uit hoe het zit met de uitkering.

 

Pensioenbedrag

Als op 1 januari 2023 het nieuwe pensioenstelsel ingaat, kunnen mensen die met pensioen gaan een deel hiervan in één keer opnemen. Dit bedrag is vrij te besteden. Het gaat om maximaal 10% en er moet minimaal 503 euro pensioen per jaar overblijven. Het lijkt aantrekkelijk: een groter bedrag om extra af te lossen of te reizen. Maar je moet de gevolgen wel meewegen. Het maandelijkse pensioenbedrag wordt (levenslang) lager. En in het jaar dat je het bedrag ineens incasseert betaal je waarschijnlijk meer belasting. Je inkomen wordt dat jaar hoger, hetgeen misschien ook gevolgen heeft voor toeslagen. Het maakt ook uit of je het bedrag wilt ontvangen op de pensioendatum, of iets daarna. Daarna val je namelijk onder een ander, lager belastingtarief. Wie erover denkt gebruik te maken van deze nieuwe regeling kan het beste navragen bij het pensioenfonds wat het bedrag ineens gaat betekenen voor de pensioenuitkering.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.