Over finfluencers en de Belastingdienst

11 januari 2022 54x

Rijk door ‘finfluencers’ en héél soms maakt de belastingdienst het leuker én makkelijker. Marieke vertelt over de laatste ontwikkelingen.

Marieke Henselmans

Rijk door tips van finfluencers? Die worden vooral zélf rijk

De activiteiten van 150 Nederlandse finfluencers (financiële influencers) zijn tegen het licht gehouden door toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten). Het onderzoek laat zien dat het merendeel van de zelfbenoemde experts op sociale media geen financiële opleiding heeft, niet neutraal is en niet transparant over hun verdienmodel. Ze maken dus reclame. Er zijn maar twee finfluencers gevonden die objectieve en algemene informatie verstrekken zonder eigen belang. De scholing van de finfluencers blijkt zeer verschillend: er zijn makelaars, mensen met een modeopleiding en bekende Nederlanders, zoals rapper Boef. Een klein aantal werkt niet onder eigen naam. De onderzoekers vermelden dat dit verboden is. Die 150 ‘experts’ bereiken gezamenlijk wel meer dan 1,2 miljoen mensen. De brancheorganisaties denken dan ook dat verscherping van de regels nodig is. Dat de finfluencers bijvoorbeeld hun deskundigheid met een certificaat zouden moeten aantonen. De titel ‘financieel adviseur’ is beschermd, maar iedereen kan zichzelf ‘beleggingsadviseur’ noemen. De AFM constateert dus de nodige problemen, maar vindt dat bestaande regelgeving duidelijk genoeg is om beleggers te beschermen. Eigen verantwoordelijkheid dus.

Veranderingen bij belasting in 2022

  • De zelfstandigenaftrek gaat steeds iets verder omlaag. In 2022 is het € 6.310, in 2021 was het € 6.670.
  • Ook andere aftrekposten voor ondernemers vallen in 2022 lager uit: de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek en MKB-vrijstelling zijn in 2022 aftrekbaar tegen 40%, in 2021 was dat 43%. Er is dus minder belastingvoordeel voor ondernemers.
  • Ook voor huisbezitters dalen In 2022 de aftrekposten. De hypotheekrente is bijvoorbeeld in 2022 voor 40% aftrekbaar, in 2021 was dat 43%.
  • De zorgtoeslag stijgt iets: tot maximaal € 111 per maand bij een eenpersoonshuishouden en tot € 212 bij meerpersoonshuishoudens, In 2021 was dit € 107 en € 207.
  • In 2022 mag een werknemer in loondienst een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten krijgen van maximaal € 2 per dag. De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer (maximaal € 0,19 per kilometer) blijft bestaan, maar thuiswerkvergoeding en reiskosten kunnen niet op dezelfde dag. Na overleg met de werknemer kan de werkgever één van beide vergoedingen kiezen, per dag.
  • Het bedrag waarover je geen vermogensbelasting betaalt gaat in 2022 iets omhoog van €100.000 voor fiscaal partners in 2021 naar €101.300 in 2022
En wat er nog meer en in jouw geval gaat veranderen (tot je AOW leeftijd aan toe), kun je hier prachtig zien.

Service belastingdienst: voorlopige aanslag optimaal verdeeld

In deze tijd van het jaar stuurt de belastingdienst vier miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2022. Stellen moesten vroeger zelf uitdokteren hoe aftrekposten het beste over beide partners verdeeld konden worden. Vanaf nu kiest de software voor het aanvragen van de voorlopige aanslag zelf de meest optimale verdeling uit. Je mag en kunt als je wilt wel voor een andere verdeling kiezen.
 Het kiezen van de verdeling is niet definitief. Die keuze maak je pas bij de echte aangifte inkomstenbelasting 2022 die je begin 2023 doet. Ook het stopzetten van een voorlopige teruggaaf is makkelijker gemaakt. Dit is soms aan te raden omdat de voorlopige teruggaaf (meestal hypotheekrenteaftrek) een inschatting is. Als je extra hebt afgelost, betaal je bijvoorbeeld minder rente, en zal de aftrek bij de echte aangifte ook lager uitvallen. Dat moet je altijd zelf doorgeven.

Marieke
Auteur: Marieke Henselmans

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart.