Je hypotheek verlengen of oversluiten

Je hebt net een rente aanbod gehad van jouw bank om jouw hypotheek te verlengen. Als je niet snel reageert past de bank zelf jouw rente aan. Dit is natuurlijk niet de voordeligste keuze. Net als 50.000 anderen benieuwd wat voor jou de beste keuze is? Vul dan nu gratis onze tool in en binnen 5 minuten heb je antwoord.

Check nu jouw aanbod!
Achtergrondinformatie

Welke kosten zijn er bij het oversluiten?

Als jij besluit om jouw hypotheek over te sluiten moet je rekening houden met een aantal kosten:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Hypotheekaktekosten (of notariskosten)
  • Taxatiekosten

Als jouw rentevast periode bijna afloopt of afgelopen is hoef je weinig tot geen boete te betalen. Bij het oversluiten zitten ook advies- en bemiddelingskosten van 1.850 euro of 1.950 euro als je ondernemer bent, taxatiekosten van 425 euro en als laatste de notariskosten. Het mooie van al deze kosten is dat ze allemaal aftrekbaar zijn van de belasting.

Achtergrondinformatie

Wat gebeurt er als de rentevaste periodes van verschillende leningdelen niet tegelijk aflopen?

Elke bank heeft de verplichting om jouw een nieuw renteaanbod te doen aan het einde van je rentevast periode. Dit geldt natuurlijk alleen voor een aflopend leningdeel. Jammer genoeg is het onmogelijk om niet aflopende leningdelen over te sluiten.

Ben je dus van plan om over te stappen naar een andere bank en is je rentevast periode voor bepaalde leningdelen nog niet afgelopen, dan betaal je een boete over die delen.

Ondanks deze boetes is het vaak nog steeds voordeliger om over te sluiten. Wil jij weten wat je kan besparen? Ga dan net als vele oversluiters voor jou naar de Doe 't zelf-check.

Achtergrondinformatie

Waarschuwing! Het aanbod van jouw bank kan fouten bevatten.

Drie maanden voor het einde van jouw rentevast periode verstuurt jouw bank een brief. In deze brief zal jouw bank je een nieuw renteaanbod doen. De hypotheek verlengen is hier het doel. De aangeboden rente is over het algemeen lager dan jouw eerdere hypotheekrente. Dit betekent niet dat dit ook de laagst mogelijke rente is. Het komt vaak voor dat het aanbod fouten bevat. Dit kan betekenen dat jij duizenden euro’s misloopt.

Stel dat jouw woning in waarde is gestegen. Als de bank hier niet van op de hoogte is, krijg je een te hoge rente aangeboden. Wil jij weten of je een beter aanbod kan krijgen? Maak dan gratis een telefonische afspraak en houd je aanbod bij de hand.

Achtergrondinformatie

Wanneer is oversluiten de moeite?

Aan het einde van de rentevast periode heb je geen last meer van eventuele boetes. Door de lage rentes willen mensen graag oversluiten aan het einde van hun rentevast periode. Wij van Ikbenfrits zoeken samen met jou uit of dat wel de moeite waard is. Aan de hand van een “FritsAnalyse” berekenen wij samen en snel wat voor jou de beste keuze is. Deze analyse is altijd gratis en vrijblijvend. Blijkt uit de analyse dat je beter bij jouw huidige bank kan blijven dan vertellen wij jou dat ook.

In de media

Je kent ons van

Wat vinden onze Klanten

Ze zijn in de wolken

8.6

Hypotheekadviseurs & nerds

Hallo, wij zijn Ikbenfrits

Hypotheekadviseurs die kunnen rekenen én ’t aan je uit kunnen leggen. Ontwerpers en ontwikkelaars die ’t voor jou toegankelijk maken.