Bij welke bank moet je je ZZP Hypotheek afsluiten?

Wil je berekenen wat je als ZZP kunt lenen aan hypotheek? Dit kan supermakkelijk met onze rekentool. Je vult de fiscale winst van je onderneming in en krijgt direct een inschatting van wat je kunt lenen.
stopwatch

5 min

calendar
31 augustus 2021
eye

3343

Hoe kun je de hypotheek voor je eigen bedrijf berekenen?

Hoeveel hypotheek kun je krijgen als zzp'er? Onze tool heeft de volgende gegevens van je nodig om zo je hypotheek te berekenen voor je eigen bedrijf.

 • Zoek de jaarcijfers van je onderneming bij elkaar

 • Geef aan wanneer je begonnen bent met je onderneming

 • Vul de jaarcijfers in van de afgelopen drie jaar

 • Vul de prognose in het van het huidige jaar

 • Geef aan of je andere financiële verplichtingen hebt

 • Klik op 'Bereken maximale hypotheek'

Bekijk waar je als zzp'er terecht kunt
Bereken direct wat jij kunt lenen als zzp

Het toetsinkomen berekenen voor je zzp hypotheek

Wij kijken naar de voorwaarden van alle banken, hierbij wordt er vooral gelet op het zogenaamde toetsinkomen. Het toetsinkomen is het bedrag waarmee gerekend wordt door banken om te kijken hoeveel je maximaal mag lenen. Bij een hypotheekaanvraag is de maximale hypotheek ongeveer 4,5 keer het toetsinkomen. Voor mensen met een vast contract is het toetsinkomen gewoon hun jaarsalaris. Voor een zzp'er is het inkomen de winst uit eigen onderneming. Om het toetsinkomen van een zzp'er te berekenen zetten banken grofweg twee stappen.

Stap 1: de gemiddelde winst

Oké, de winst uit je onderneming dus. Het gaat hier om de fiscale winst, ook wel de winst vóór belastingen genoemd. Je vindt de fiscale winst op je winst- en verliesrekening. Banken nemen een gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar. Hier is een voorbeeld van zo'n berekening:

Voorbeeld: Bedrijfsresultaten

 • 2019
 • 30.000 euro
 • 2020
 • 35.000 euro
 • 2021
 • 30.000 euro
 • Gemiddelde winst
 •                          31.667 euro

Maar wacht! Vaak hechten banken de meeste waarde aan het laatste jaar. Dit nemen ze meestal als maximum om je zzp hypotheek te berekenen. In bovenstaand voorbeeld zou de gemiddelde winst op 30.000 euro worden gezet.

Stap 2: het toetsinkomen berekenen

Op basis van de gemiddelde winst wordt een toetsinkomen berekend. Hierin zitten de grote verschillen per bank. De ene bank neemt bijvoorbeeld 90% van de gemiddelde winst als toetsinkomen, een andere rekent wel de volle 100%. Het hangt er ook sterk van af hoe lang je de onderneming al hebt.

Wat als je pas bent begonnen als zzp'er

Heb je niet van drie jaar de fiscale winsten omdat je nog niet zo lang begonnen bent als ondernemer? Dan hanteren banken weer aanvullende regels om je maximale zzp hypotheek te berekenen. Sommige banken accepteren het überhaupt niet wanneer je geen cijfers hebt van drie jaar. Andere banken nemen een percentage van de gemiddelde winst. Stelregel is hier: hoe korter je bezig bent, des te lager wordt je toetsinkomen ingeschat. Banken hebben dan minder zekerheid over jouw onderneming.

Het draait ook om de rente

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten dan is de maximale hoogte natuurlijk van groot belang. Maar je betaalt ook rente. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij de ene bank net iets minder mag lenen maar dat de rente ook een stukje lager is. Op de lange termijn ben je dan toch voordeliger uit. Het beste aanbod voor jou draait dus om de beste combinatie van de maximale lening en rente. Een andere veelgemaakte fout onder zzp'ers is dat ze ervan uit gaan dat hun eigen bank ze goed kent. En dat ze hierdoor meer kans maken om geaccepteerd te worden. Dit is een hardnekkige mythe. Vul daarom altijd een onafhankelijke tool in om zeker weten dat je de beste optie voor jouw situatie krijgt.

Onze adviseurs berekenen je zzp hypotheek Het vinden van de beste hypotheek kan een heuse klus zijn. Op ons HQ staan daarom de adviseurs voor je klaar om te helpen. Zij berekenen de beste ZZP hypotheek en leggen je alles uit. Zo ben je helemaal zeker over je uiteindelijke keuze. Laat je even weten wanneer ze mogen bellen?

Hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Banken

31/03/2022

Triodos hypotheek afsluiten via Frits

31/03/2022

ASN hypotheek afsluiten via Frits

3/01/2022

DSB Bank

22/10/2021

MUNT Hypotheken

2/09/2021

Maximale hypotheek ABN AMRO

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.