Wat is Duokoop en hoe koop ik een huis met duokoop?

07 mei 2021 5003x

Met de huizenprijzen van tegenwoordig is het niet gek dat veel huizen boven je budget liggen. Met de Duokoop regeling is zo'n huis wellicht wel haalbaar, hoe kan dat?

Angelina Kemper

Wat is Duokoop?

Jij koopt het huis en het DNGB Fonds (die Duokoop regelt) koopt de grond. De grond 'huur' je vervolgens van DNGB voor een maandelijkse vergoeding, dit heet erfpachtcanon. Vooraf wordt het erfpachtcanonpercentage vastgesteld. Dit percentage x de grondwaarde, is de vastgestelde canon die je op jaarbasis betaald. Je rekent af per maand. De canon is fiscaal aftrekbaar. Mocht je later de grond willen, dan kan dat! Duokoop is alleen mogelijk in combinatie met NHG. Deze twee minuten-durende video laat je een voorbeeld zien van hoe het werkt.

Grond later alsnog kopen

Je mag altijd de grond kopen om zo volledige eigenaar te worden. Het is niet verplicht om na een bepaald aantal jaar de grond te kopen. De waarde van de grond wordt op een van de volgende twee manieren bepaald.

  • Via de vastgestelde grondquote. Bij de aankoop van je huis is gekeken naar de verhouding tussen de grondprijs en de totale waarde van het huis: de grondquote. Als je je huis opnieuw laat taxeren dan kun je met de grondquote bepalen wat de prijs is van de grond.
  • Door een grondwaardering op te vragen bij Duokoop.

Let op! De koopprijs van de grond is nooit lager dan de waarde bij aankoop van het huis.

Als je je huis hebt verbouwd en dit heeft voor een waardestijging gezorgd, dan houdt Duokoop hier rekening mee.

Huis verkopen

Je kunt jouw huis met de Duokoop regeling erop altijd weer verkopen. De nieuwe bewoner mag kiezen of hij de grond koopt of net zoals jij blijft huren van DNGB.

Wat zijn de voor- en nadelen van Duokoop?

Voordelen Duokoop

  • Je kunt uit een ruimer aanbod huizen kiezen, doordat je een duurder huis kunt kopen.
  • De hypotheken hebben altijd NHG en daardoor een wat lagere rente.
  • Je betaalt huur voor de grond i.p.v. een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dat zorgt voor lagere netto maandlasten.
  • Je hebt altijd de optie de grond later alsnog te kopen tegen duidelijke voorwaarden.

Nadelen Duokoop

  • Uiteindelijk is Duokoop duurder dan een hypotheek. Dit komt doordat je eventuele stijging van de grondwaarde misloopt en het percentage erfpachtcanon hoger is dan de hypotheekrente.
  • Als de huizenprijzen dalen en je wilt de grond toch kopen, dan betaal je minimaal de waarde die bij aanvang gold. Je profiteert dus niet van prijsdalingen.
  • Niet alle banken en hypotheekadviseurs werken hier nog aan mee.
  • Bij het afsluiten van Duokoop betaal je 1,21% afsluitkosten over de grondwaarde.

Duokoop kan nog niet via Ikbenfrits

Op dit moment is Ikbenfrits de mogelijkheid voor Duokoop aan het onderzoeken. Nu kun je nog geen Duokoop-hypotheek aanvragen bij Ikbenfrits. Houd deze pagina goed in de gaten. Benieuwd naar wat je maximaal kunt lenen? Maak een snelle hypotheekberekening via de website.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.