Wat zijn de voor- en nadelen van duokoop?

Als je op huizenjacht gaat zul je ongetwijfeld huizen tegenkomen die boven je budget liggen. Toch is met de Duokoop regeling zo'n huis misschien wel haalbaar, hoe zit dat?

stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

11512

Wat is Duokoop?

Jij koopt het huis en het DNGB Fonds (die Duokoop regelt) koopt de grond. De grond 'huur' je vervolgens van DNGB voor een maandelijks bedrag, dit heet erfpachtcanon. Vooraf wordt het erfpachtcanon percentage vastgesteld. Dit percentage, vermenigvuldigd met de grondwaarde, is de vastgestelde canon die je op jaarbasis betaalt. Je rekent af per maand. De canon is aftrekbaar van de belasting. Mocht je later toch de grond willen kopen, dan kan dat! Duokoop is alleen mogelijk in combinatie met NHG. In deze video zie je in twee minuten een voorbeeld van hoe dit werkt.

Grond later kopen

Je mag altijd de grond kopen, om zo de volledige eigenaar te worden. Het is niet verplicht om na een bepaald aantal jaar de grond te kopen. De waarde van de grond wordt op één van de volgende twee manieren bepaald.

  1. Via de vastgestelde grondquote. Toen jij je huis kocht, werd gekeken naar de verhouding tussen de grondprijs en de totale waarde van het huis: de grondquote. Als je je huis opnieuw laat taxeren dan kun je met de grondquote bepalen wat de prijs is van de grond.
  2. Door een grondwaardering op te vragen bij Duokoop.

Let op! De koopprijs van de grond is nooit lager dan de waarde bij aankoop van het huis. Als je je huis hebt verbouwd en het daardoor meer waard is geworden, houdt Duokoop daar rekening mee.

Huis verkopen

Je kunt jouw huis met de Duokoop regeling erop, altijd weer verkopen. De nieuwe bewoner mag kiezen of die de grond koopt, of net zoals jij blijft huren van DNGB.

 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van Duokoop?

Voordelen Duokoop

  1. Je kunt uit een ruimer aanbod huizen kiezen, omdat je een duurder huis kunt kopen.
  2. De hypotheken hebben altijd NHG en daardoor een wat lagere hypotheekrente.
  3. Je betaalt huur voor de grond i.p.v. een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dat zorgt voor lagere netto maandlasten.
  4. Je hebt altijd de optie de grond later alsnog te kopen tegen duidelijke voorwaarden.

Nadelen Duokoop

  1. Uiteindelijk is Duokoop duurder. Dit komt doordat je eventuele stijging van de grondwaarde misloopt en het percentage erfpachtcanon hoger is dan de hypotheekrente.
  2. Als de huizenprijzen dalen en je wilt de grond toch kopen, dan betaal je minimaal de waarde die gold toen je het huis kocht. Je profiteert dus niet van prijsdalingen als je de grond koopt.
  3. Niet alle banken en hypotheekadviseurs werken mee aan deze regeling.
  4. Bij het afsluiten van Duokoop betaal je 1,21% afsluitkosten over de grondwaarde.
Bereken direct wat jij kunt lenen

Duokoop kan nog niet via Frits

Op dit moment zijn we de mogelijkheid voor Duokoop aan het onderzoeken. Nu kun je nog geen Duokoop-hypotheek aanvragen bij ons. Houd deze pagina goed in de gaten. Benieuwd naar wat je maximaal kunt lenen? Met onze tool maak je een snelle hypotheek berekening.

Maximale hypotheek berekenen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.